четвер, 13 січня 2022 06:55

"Діти плакали. Питали, чи я не помру"

Автор: Валерій Шмаков
  Дмитро Капущенко із Кривого Рогу другий рік живе із пересадженою ниркою. Із дружиною Ольгою виховують двох дітей
Дмитро Капущенко із Кривого Рогу другий рік живе із пересадженою ниркою. Із дружиною Ольгою виховують двох дітей

— Хвороба нирок була спадкова. Скільки себе пам'ятаю, завжди мав із ними проб­леми. Лікування відтягував до 29 років. А тоді лікарі сказали: "Юначе, ви помираєте, ваші нирки не працюють", — розповідає 39-річний Дмитро КАПУЩЕНКО із Кривого Рогу на Дніпропетровщині. Він сім років був залежний від гемодіалізу. В лютому 2020-го йому пересадили нирку від матері в Клінічній лікарні швидкої допомоги у Львові.

Дмитро Капущенко — будівельник. Із дружиною виховують 11-річного сина та 14-річну доньку.

— Коли звернувся до лікарів, почувався не дуже добре, — каже Дмитро. — Мені призначили перитонеальний діаліз. Його робили вдома в кімнаті, яку треба було ретельно вимити й простерилізувати. Бо найменша інфекція загрожує перитонітом, одразу можна померти. Процедура тривала 4 години. Її проводили тричі на тиждень. Зазвичай через день. Іноді через два, називали цей проміжок "довгі вихідні". Вони були важкі. Якщо нирки не працюють, то набрякають руки, ноги, стрибає тиск. У ці дні він у мене піднімався до 200. З носа йшла кров.

Хворі нирки мав і старший брат Дмитра. Він відмовився від діалізу й помер. Після цього Дмитро наважився на трансплантацію.

— Аналізи показали, що донором може стати мати, — розповідає. — Після розмови з лікарем одразу їй подзвонили. Вона погодилася. Нас почали готувати. Коли мені сказали, що все оплатить держава, спершу не повірив.

Операція минула добре.

— Отямився після наркозу й зрадів, що живий. Лікарі сказали, що нирка запрацювала одразу. Виписали через кілька місяців, тому що почалася епідемія. Після семи років на діалізі життя стало якісніше. Та все ж важко порівняти із життям здорових людей. Імунна система ослаблена, треба пити багато таб­леток. Але то дрібниці. Після операції мої життєві пріоритети змінилися. Тепер хочу жити якомога довше, щоб побачити своїх дітей здоровими. Коли мені зробили операцію, вони стали спокійніші. А раніше часто плакали й питали, чи я не помру. Було важко пояснювати, що все може статися. Раніше в мене на першому місці була робота, а тепер головною стала сім'я. Спочатку знаходжу час, щоб побути з рідними, а тоді — вже на все інше.

Зараз ви читаєте новину «"Діти плакали. Питали, чи я не помру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути