вівторок, 30 грудня 2008 16:39

Дід Мороз і Снігуронька чверть віку працюють у парі

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Найстарша новорічна пара у Хмельницькій області Наталя Манчук (Снігуронька) та Микола Ткачук (Дід Мороз) із вихованкою Дунаєвецького психоневрологічного будинку-інтернату
Найстарша новорічна пара у Хмельницькій області Наталя Манчук (Снігуронька) та Микола Ткачук (Дід Мороз) із вихованкою Дунаєвецького психоневрологічного будинку-інтернату

"Ото мені дістається, — 56-річний Микола Ткачук знімає червону шубу Діда Мороза. На торсі лише майка. Скидає бороду й полегшено зітхає. На обличчі виступають краплі поту. — Майка мокра, хоч викручуй!"

Дідова Снігуронька 41-річна Наталя Манчук хапає бороду й починає махати на Ткачука, як опахалом. У Дунаївцях на Хмельниччині вони виступають у парі 25 років. До новорічних вистав залучають чотирьох акторів. Сценарії свят пишуть самі.

Розмовляємо після новорічної вистави в районному психоневрологічному будинку-інтернаті. Старші вихованці виходять із залу. 11-місячний Денис Мелашко заснув. Наталя кладе його подарунок у колиску.

— А з бородою всяке бувало! — каже Микола Денисович. — Раз захожу в зал, а з мене вже сміються. Глянь — а борода навиворіт! Та перед людьми ж не станеш її переодівать.

Уперше Дідом Морозом Ткачук став у п"ятому класі.

— Кар"єру перервав хіба під час понадстрокової служби в армії. 1984-го став працювати в Дунаєвецькому райвідділі культури. Пішли раз посівати до Героя Соціалістичної праці. Та не в ту хату потрапили. Заходимо: жінка варить холодець, а чоловік сидить, вибирає кості і їсть — аж на всю хату хрустить. Ми думаємо: чи то тікати, чи що робити. Але засіяли. То він нам дав ще більше грошей, ніж потом ті господарі, які нас замовляли!

Микола Денисович одружений із 51-річною Людмилою. Має заміжню доньку та 9-річну онуку Аліну. Хвалить свою Снігуроньку:

— Мені поталанило — за 25 років жодного разу не сварилися.

Наталя Манчук за фахом хореограф, закінчила училище культури в Кам"янці-Подільському. Чоловік — 41-річний Василь — колишній майор державтоінспекції, нині пенсіонер. 20-річний син Тарас навчається на програміста.

— Позаторік поздоровляли адміністрацію, — розповідає Наталя Манчук. — Прочитали з папірця, записали фонограму, а там — тільки рот відкривай. Хто запам"ятав, а хто ні. А фонограма відмовила. Довелося працювати вживу. Добра нам була наука.

34-річний Руслан Грабовий знімає одягнуту навиворіт дублянку. Економіст за фахом у виставі грає Кота Базиліо.

— Торік грав чорта. Сунули мене в мішок і виволокли на сцену, — згадує Грабовий. — Я вискочив — діти полякалися, почали плакати. Батьки їх довго заспокоювали.

— А ми не додивилися й узяли два чоботи на праву ногу! — долучається 43-річна бібліотекарка Ірина Вєтрова, казкова Лисиця Аліса. — Так і виступала. Потім люди казали: "Гарна дівчина, але шкода, що калічка".

28-річна Наталія Демиденко обшила білу шубу чорними цятками, на голову почепила м"яку іграшку бичка.

— Торік грала Бабу-Ягу, — Наталя показує рукавиці, пошиті у вигляді копит. — Районну адміністрацію катала на мітлі по всій площі. А якось нас викликали на замовлення. Посадили за стіл почастувати. То дитина на вулиці потім таке розказувала: "До нас приходила Баба-Яга. Кричала. А потім скинула хустку й горілку пила".

Колектив їздить областю на 30-річному "уазику". Через поломки артистам не раз доводилося його штовхати.

— У нашому колективі існує така традиція: якщо новорічної ночі зустрічається нам патруль ДАІ, ми їх засіваємо, — розповідає Микола Ткачук. — Вони віддають нам честь і гроші. А ви кажете, що у Новорічну ніч не буває див.

Зараз ви читаєте новину «Дід Мороз і Снігуронька чверть віку працюють у парі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути