вівторок, 27 листопада 2018 06:35

Борисові Патону виповнилося 100 років

Автор: ІННА УДОВЕНКО
  Борис Патон сидить у своєму кабінеті в Національній академії наук України. Її очолює 56 років
Борис Патон сидить у своєму кабінеті в Національній академії наук України. Її очолює 56 років

— В день рождения дарят в основном сувениры и картины. Приносят много цветов. Их раздаю сотрудницам, — каже президент Національної академії наук України Борис ПАТОН. 27 листопада йому виповнюється 100 років.

Із Борисом Євгеновичем зустрічаємося в Інституті електрозварювання Національної академії наук. Він носить ім'я батька ювіляра — Євгена Патона. На столі серед папок і книжок стоїть статуетка Володимира Великого. Підвіконня заставлене моделями літальних апаратів, компасами й годинниками.

— Люблю святкувати іменини в родинному колі. Живу з онукою Ольгою та її чоловіком Кирилом. Вони — юристи. Маю і правнучку. В лютому Ані виповниться 3 роки, — каже Борис Патон.

Його дружина Ольга Борисівна працювала інженером в Інституті механіки. Померла 2013‑го. Спільна донька Євгенія заві­ду­вала лабораторією в Інституті клітинної біології та генетичної інженерії. Її не стало 2009 року.

Борис Патон народився в Києві. Мати Наталія Вікторівна займалася домашнім господарством. Батько академік Євген Оскарович був ученим у галузі електрозварювання і мостобудування. За його проектом звели перший у світі суцільнозварний міст.

— 1920 року до Києва прийшли польські війська, — розповідає Борис Євгенович. — Коли відступали, підірвали Миколаївський ланцюговий міст — перший капітальний міст через Дніпро. Батько цим засмутився. Якось зайшов у кімнату й побачив, як ми із старшим на рік братом Володимиром майстрували міст із кубиків, і заспокоївся. 1953-го за його проектом ввели в експлуатацію новий міст на місці зруйнованого.

Дитинство Борис Патон провів на території Київського політехнічного інституту. Його родина жила тут у будинку професорсько-викладацького складу.

— У школі вчився добре, бо батько за цим слідкував, — продовжує Борис Євгенович. — Та в 16 років закохався в одну дівчину, аж не міг через це вчитися. Отримав кілька двійок. Класний керівник сказав: "Якщо так і далі триватиме, піду до батька". Я взяв себе в руки. Добре закінчив школу і вступив у Київський політехнічний інститут.

Диплом отримував 21 червня 1941 року — у день початку війни з фашистами. Над містом кружляли ворожі літаки. Доки ми з однокурсниками дісталися площі Перемоги, почався повітряний наліт. Від бомб сховалися в під'їзді. Тоді відчув, що став дорослим чоловіком.

Борис Патон працював інженером на заводі в Горькому (сьогодні Нижній Новгород, Росія. — ГПУ), науковим співробітником і директором Інституту електрозварювання ім. Євгена Патона.1962-го очолив Академію наук УРСР. Написав понад тисячу наукових статей, має більше як 400 винаходів.

— 1982 року на вулиці Богдана Хмельницького в Києві мені поставили бронзовий бюст, — додає Борис Євгенович. — Я казав, що мені це непотрібно. Не хотів бути єдиним, кому за життя поставили пам'ятник. Але Леонід Брежнєв наполіг. На відкриття я не приїхав. І зараз, коли бачу монумент, стає незручно, що досі живий.

"Увечері лише п'ю чай"

— З їжі найбільше подобається борщ і чорний хліб, — розповідає президент Національної академії наук України Борис Патон. — Їм овочі та фруктові салати. Вживаю і м'ясо. Харчуюся двічі на день — вранці та в обід. Увечері лише п'ю чай. При зрості 172 сантиметри важу 65 кілограмів. Намагаюся побільше ходити.

До 75 років займався водними лижами. В середині 1990-х у воді наткнувся на колоду. Зламав тазостегновий суглоб. Після операції пересувався на милицях. Наступного дня після виписки з лікарні поїхав у басейн. Любив плавати і грати в теніс. Та останнім часом маю нове хобі — шашки. Влітку їжджу на дачу в Кончу-Заспу. До мене сходяться друзі, які теж люблять цю гру.

Зараз ви читаєте новину «Борисові Патону виповнилося 100 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути