Ексклюзиви
пʼятниця, 30 жовтня 2009 07:59

"Батько прищепив нам правило тримати слово"

Автор: фото: Анатолій ЛИТВИНЕНКО
  Віталій Чудновський з родиною — сином Нікітою, дружиною Оленою та донькою Сашею
Віталій Чудновський з родиною — сином Нікітою, дружиною Оленою та донькою Сашею

Багато хто втомився від політики, виборів і пов"язаного з ними ажіотажу. Чимало людей збираються голосувати проти всіх. Водночас протестний електорат усе більше цікавиться політиками, їхніми родинами. Народний депутат-"бютівець" 40-річний Віталій Чудновський розказує про своїх батьків. Їхні настанови допомагають йому виховувати власних дітей.

— Батьки дали мені чимало мудрих життєвих уроків. Тепер я втілюю їх у стосунках із дружиною, коли займаюся вихованням доньки й сина. До мене було ставлення трохи суворіше, бо наша сім"я була велика — я мав трьох братів. Ми були непосидючі, займалися музикою, спортом, знаходили час і для пригод. Брати і я багато читали, найбільше любили книжки про пригоди — Джека Лондона, Фенімора Купера. Захоплювалися так, що кілька разів навіть намагалися вирушити на пошуки скарбів. Мама водила нас на балет, в оперу, театри. Музичну школу ми закінчили теж завдяки їй.

Ваш батько був військовим. Він для вас беззаперечний авторитет?

— Батько прищепив нам правило: дав слово — тримай, хоч розбийся. Він навчив нас кожну справу доводити до кінця. Тепер я так виховую і своїх дітей: не кидатися словом, якщо дав, будь ласка — виконай. У дитинстві серйозно мене карали тільки за брехню. Якщо говорив правду, можна було з батьками про все домовитися. А коли ловили на брехні — перепадало без розмов. На справедливе покарання я не ображався — робив висновки.

Мій батько захоплювався спортом. Я теж почав займатися боксом, гімнастикою, плаванням. Намагаюся триматися у формі, ходжу в спортзал. Дуже любимо всією сім"єю подорожувати. Щозими їздимо в гори — кататися на лижах. 16-річна донька Саша катається на рівні, мабуть, майстра спорту. Та й 5-річний Нікіта вже два роки як став на лижі. Любимо прогулянки гірськими стежками.

Донька Саша катається на рівні, мабуть, майстра спорту

Саша навчається в 11-му класі.

— У нас із нею чудові стосунки. Спілкуємося вже не як батько і дочка, а на рівних — як друзі. Мав із нею лише одну проблему — комп"ютер, біля якого вона проводила весь вільний час. Підходив до столу, вимикав і виводив дочку на вулицю. Брав її з собою бігати, плавати, коли були на морі.

Може, краще хай дитина сидить удома за комп"ютером, ніж гуляє невідомо де і з ким?

— Тримати дітей удома простіше для батьків, але не більше. У комп"ютері підлітки також контактують з однолітками і можуть навчитися як позитивному, так і негативному. Головне, чого вчу своїх дітей — формувати власні життєві цінності. Саша багато читає. Я пояснюю їй, що так вона зможе прожити багато життів. Ми підсовували їй правильні книжки для її віку — і про кохання, і про зради, і про справжню дружбу.

У сина Нікіти нині такий вік, що він закидає нас запитаннями. 90 відсотків із них заводять у глухий кут. Розмовляю з ним не дитячими фразами, а як чоловік із чоловіком. Віддали його в секцію теквондо. Обирали для нього східні єдиноборства, бо вони навчають поважати противника. І захищатися. Ще Нікіта вивчає англійську. У наш час мови пробігали так-сяк. Лише тепер розумію, як це важливо в житті. Не хочу, щоб мої діти вивчали англійську мову в дорослому віці, нашвидкоруч, коли вже конче потрібно. Донька вільно спілкується трьома мовами — англійською, німецькою й іспанською.

Віталій говорить, що працює 12 год. на день. Має лише кілька вихідних на місяць.

— Але коли приходжу додому, син обіймає мене, каже: "Тату". І одразу зникає будь-яка втома. Колеги можуть бігти кудись розслабитися, а я поспішаю додому — мені тут найкраще. Порівнюю життя з підйомом на гору. Можна безкінечно ходити навколо гори, вибираючи маршрут: "цей кращий; ні, той кращий", але на вершину так і не піднятися. Я належу до людей, які вибирають маршрут і починають ним іти. Лише так можна добитися мети.

Зараз ви читаєте новину «"Батько прищепив нам правило тримати слово"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути