Ексклюзиви
середа, 23 серпня 2017 05:40

"Американець ніколи не сяде в машину до незнайомця"

Автор: ФОТО з особистого архіву КОРТНІ КОУПЛЕНД
  Американка Кортні Коупленд сидить у кав’ярні. У Черкасах живе в українській родині. Вчить мову
Американка Кортні Коупленд сидить у кав’ярні. У Черкасах живе в українській родині. Вчить мову

З американкою 27-річною Кортні Коуп­ленд зустрічаємося у скандинавському кафе "Фіка" в центрі Черкас. П'ять місяців тому прилетіла з Каліфорнії як волонтер "Корпусу миру". Планує залишитися в Україні на декілька років.

Кортні невисока й худорлява. Має довге темне волосся. Носить окуляри в товстій чорній оправі. У кафе замовляє холодну каву-лате.

— Тут сподобалося, бо поряд Дніпро, — говорить жінка англійською. — Є багато громадських місць, особливо для дітей. Люди ходять на пікніки, на пляж, у парк. У нас нема такого багато. Але в Америці не побачите стільки сміття у місцях відпочинку, як тут. Стоять знаки з попередженням: якщо викинете щось, заплатите тисячу доларів штрафу.

15 серпня Кортні організувала збір сміття на міському пляжі. Відгукнулися зо 20 людей. За 2 год. зібрали 25 мішків відходів. Тут жінка співпрацює з агентством із питань розвитку Черкас, задіяна у проекті з розвитку громади.

— В Україні люди більше покладаються на стосунки, — продовжує вона. — Американці — на установи й організації. Дають більше грошей на благодійність, займаються волонтерством. Але в Україні бачила випадки, в яких американці не допомагатимуть. Моєму другові із Черкас потрібно було доїхати на вокзал і назад. Двічі чужі люди запропонували підвезти. Такого ніколи не трапилося б у США. Так само американець ніколи б не сів до незнайомця в машину. Подумав би: "Чому ця людина хоче мені допомогти? Хоче мене вкрасти?" Зате українці не довіряють організаціям, коли, скажімо, треба пожертвувати гроші.

Українці близькі з батьками. Намагаються впливати на життя дітей, навіть якщо вони дорослі. Мої ж батьки раді, що я незалежна від них. У 19 років почала жити окремо. З братом бачуся рідко — мешкає в іншому штаті.

Тут мене часто питають, чому незаміжня. В Америці про таке не розпитують. Це нормально — жити самостійно.

Бачу, що українки все більше хочуть бути незалежними від чоловіків, мати свій бізнес, — продовжує Кортні. — Стежать за своєю зовнішністю. Тому мені складно злитися з ними, бо люблять сукні, фарбуються. Але мені подобається не таке суворе ставлення до одягу — у будь-якому віці вдягають на пляж відкриті купальники. В мене на батьківщині, якщо вийде на вулицю в короткій футболці, її осудять.

У Черкасах Кортні живе в приватному будинку з місцевою родиною. Вчить українську щодня самостійно та з репетитором. У блокнот записує невідомі слова, тренується складати з ними речення.

— Почала вивчати українську ще в Америці з рік тому, — каже вона. — Слухала радіопередачі нею по 20 хвилин на день. Найскладнішою для вивчення виявилася граматика. Щоб сказати щось, треба думати зовсім інакше.

Зараз ви читаєте новину «"Американець ніколи не сяде в машину до незнайомця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути