пʼятниця, 25 грудня 2015 07:55

76-літній росіянин тікав в Україну полями

— Ситуация в России очень сложная, а моя женщина близко к сердцу все воспринимает. Поняли, что все может закон­читься тюрьмой, и решили бежать, — розповідає телефоном із Харкова 76-річний Володимир Іонов.

20 грудня вночі він ­перейшов кордон Російської ­Федерації в Білгородській області. На 23 грудня було заплановане засідання суду з винесенням вироку Іонову за участь а акціях протесту в Москві. ­Іонов виходив на одиночні ­пікети з плакатами: "Путин есть — ума не надо", "Меняю Путина на евро", "Свободу Надежде Савченко".

Разом із чоловіком в Україну перебралася його подруга Ольга Браун. Вона перетнула пункт пропуску законно. Володимир Іонов закордонного паспорта не має. Тому пробирався полями. Де саме, не каже.

— Було дуже темно, не видно, куди ступати. Погода — нельотна. Падав, послизався, десь доводилося бігти. Бог милував, що не зустрів прикордонників. Здавалося, йшов дуже довго. На українській території зустріли друзі, допомогли добратися до Харкова. Проситиму в Україні політичного притулку.

— Всі рукавички — у будяках, болота було по коліно, ноги — мокрі, — додає російською Ольга Браун. — Приїхали в Харків напівпритомні, добу не спали.

Володимир Іонов каже, що зважився на втечу заради Ольги. Вона й раніше пропонувала переїхати.

— Я живу з жінкою, яку обстановка в Росії просто вбиває. Особливо після суду над нашим спільним другом Ільдаром Дадіним 7 грудня. Йому дали три роки тюрми — за порушення на мітингах. Людей, які прийшли його підтримати, викидали із зали суду. До цього думав: як це — кинути все і поїхати? А після вироку сумнівів не було. Прокурор просив для мене три роки умовно за тією ж статтею, що й Дадіну, але з обмеженням пересування.

Після вироку Ільдару Дадіну в Іонова стався серцевий напад. Він потрапив у реанімацію.

24 жовтня на Іонова напала група чоловіків, вирвали ­плакат "Путин есть — ума не надо", облили зеленкою й обсипали пральним порошком. Отримав опік очей.

— З Ольгою познайомилися понад два місяці тому. Вона почала допомагати опозиції раніше за мене. У неї в Україні є знайомі, родичі. Мої друзі теж підтримали — не хочуть, щоб я сів за ґрати, — продовжує Володимир Іонов.

Планує повернутися в Росію, коли влада стане більш відкритою.

— У мене проста вимога: "Путін, відкрий ­личко". Хочу, щоб Путін і Навальний (Олексій Навальний — російський опозиціонер, викриває корупцію у владі. — "ГПУ") зустрілися на дебатах, а нам гарантували можливість вільного вибору. Люди на вулиці цікавились у мене: "Якщо не Путін — то хто?". Ми приїхали в країну, де такого не питають.

Володимир Іонов раніше заробляв на життя торгівлею книгами. Сподівається, що в Україні зможе отримувати російську пенсію:

— Якщо заберуть, я маю водійські права — якось виживемо.

Має трьох дорослих дітей. Каже, що кілька разів був у шлюбі, одна дружина — померла.

Російський активіст Павло Шехтман емігрував в Україну 13 лютого 2015 року. В РФ проти нього відкрили кримінальну справу за ­записи у соцмережі. Звинуватили в екстремізмі. Живе в Києві.

Художник із Пермі Антон Мирзін утік із Росії торік у грудні. За участь у київській виставці ­плакатів проти нього відкрили кримінальне провадження за заклики до екстремізму. На малюнках писав "давить колорадів". Живе в Україні.

Зараз ви читаєте новину «76-літній росіянин тікав в Україну полями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути