вівторок, 23 січня 2024 13:05

Із концертами та салютами: як проходила інавгурація третього президента України

Із концертами та салютами: як проходила  інавгурація третього президента України
На майдані Незалежності пройшла інавгурація третього президента України Віктора Ющенка Автор: unian.net

На майдані Незалежності в Києві 23 січня 2005-го за присутності 59 офіційних зарубіжних делегацій і близько 500 тис. людей пройшла інавгурація третього президента України Віктора Ющенка.

Віктор Ющенко переміг у третьому турі президентських виборів 26 грудня 2004 року. Внаслідок проведення першого туру 31 жовтня пройшло два кандидати: Ющенко та Віктор Янукович. Другий тур виборів був запланований на 21 листопада. За його результатами Янукович набрав 49,42% голосів, проти 46,69% Ющенко. Проте кількість підрахованих екзит-полами голосів відрізнялася від офіційної статистики. Центральну виборчу комісію звинуватили у фальсифікації.

Українці вийшли на протест, почалася "Помаранчева революція". Революція отримала назву за кольором, який використовували прибічники кандидата в президенти Віктора Ющенка й опозиційної партії "Наша Україна". Під помаранчевими стягами гуртувалися громадяни, яким була небайдужа доля України. На Майдані Незалежності з'явилося наметове містечко. Головною вимогою протестувальників було переголосування. Ющенко оскаржив рішення другого туру президентських виборів. У підсумку Верховний суд визнав факт масової фальсифікації підсумків голосування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Порошенка на урочистості приїхали Байден та Лукашенко

В день інавгурації Ющенко прибув у парламент. Голова ЦВК зачитав постанову про результати виборів президента. Ющенку віддали свій голос понад 50% українців, Януковичу – 44%. Ющенко склав присягу на Конституції та Пересопницькому Євангелії. За церемонією спостерігали обидва попередні глави держави – Леонід Кучма і Леонід Кравчук. Склавши присягу, Ющенко поцілував церемоніальні книги і булаву.

Після закінчення Тарас Петриненко виконав пісню "Україно". Ющенко знову вирушив до Маріїнського палацу на зустріч з представниками іноземних делегацій. Ввечері у національному палаці "Україна" пройшов святковий концерт із нагоди інавгурації президента. О 21:00 в центрі Києва розпочався великий святковий феєрверк. На сцені біля Майдану Незалежності пройшов концерт. Інавгурація третього президента країні обійшлася у $800 тис.

7 червня 2014-го, відбулася інавгурація новообраного п'ятого президента України Петра Порошенка. Він переміг на виборах з результатом 54,7%. Найближча конкурентка Юлія Тимошенко набрала 12,81%.

Урочиста подія 2014-го обійшлася в 1 млн 284 тис. грн. Віктором Ющенком касові видатки склали 1 млн 446 тис. грн. На проведення заходів із нагоди інавгурації президента-утікача Віктора Януковича – 1 млн 790 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Із концертами та салютами: як проходила інавгурація третього президента України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути