середа, 11 січня 2012 05:30

33 роки ліпив Діда Мороза

Автор: Фото з сімейного архіву Михайла Литвиненка
  Михайло Литвиненко (посередині) з друзями 1980 року. Зі снігу він зліпив шести-метрового олімпій-ського Мішку і Діда Мороза заввишки сім з половиною метрів
Михайло Литвиненко (посередині) з друзями 1980 року. Зі снігу він зліпив шести-метрового олімпій-ського Мішку і Діда Мороза заввишки сім з половиною метрів

— Ці Дід Мороз і Снігурка стоятимуть аж до літа, коли буде Євро 2012. Зробив їх із дерев'яних планок і обтягнув тканиною, — каже 81-річний Михайло Литвиненко із Переяслава-Хмельницького на Київщині.

Господар виходить із будинку в жовто-блакитному спортивному костюмі із написом "Україна". 33 роки він ліпив фігури Діда Мороза і Снігурки зі снігу і заливав їх водою. Стояли на вулиці до весни. Останні два роки снігу мало, тому виготовляє із підручних матеріалів.

Скульптури прикрасив "дощиком", кольоровими упаковками для квітів.

— Клейонки, лахміття повидирав, де міг, воротніки білі зробив із ткані. Узяв 1,5 метра по 30 гривень у лавці, де гроби продають. У Діда Мороза маска обична, а Снігурці почепив портрет якоїсь моделі чи артістки із дамського журналу. Думав свою бабу вставить, вона в молодості красіва була. Так фотографія не цвітная, ще скажуть, що траур.

Фігури стоять коло будинку. Біля них стрибає пес Штірліц.

— Не хочу нікуди вивозить. На другий день не останеться і дручків. Там же в центрі — оборотні якісь. Воно мені вообще вже все не нужне, так діти питають: "Буде Дід Мороз?". Кажу, що буде, хай приходять фотографіруватися. За скільки год привикли. Раньше для снігових фігур з усього городу сніг стягував. Ліплю мокрим снігом, через півчаса замерзає, стає як желєзо. Тонни води лив. Ніхто мене не просив, не заставляв. У мене олімпійський Міша стояв на 6 метров висоти. Його фотографію в журналі "Огонек" надрукували. І Дід Мороз на 7,5 метра зробив. Усі думали, що мені за це гроші платять. Усьо, що нажив, — покручені від холоду пальці. Якби працював помощніком на стройкє і скіки перетягав кирпичів, скіки снігу, заробив би тисяч 2,5 рублів.

Михайло Литвиненко показує фотографії, де він сидить на голові фігури ведмедя в самих плавках.

— Я сначала скульптури у дворі ставив. Люди йшли толпами дивиться. Не проїхати було. Мій дядько побачив, що процесія на мою вулицю повертає. Подумав, що я вмер. Багато людей мою хату обступили. Вирішив, підійти і розпитати: як умер і від чого. Підходить, а там люди фотографіруються. Як заматюкається: "Скажений ти!"

Одягає на шию полотно з усіма своїми нагородами. Він — дворазовий чемпіон світу, триразовий чемпіон Європи серед ветеранів з метання молота і штовхання ядра.  Найкращий у віковій категорії 75-80-річних.

— Не считав скіки наград. Така нечисть, 6 кіло важать. Як на який парад просять одіть, то єлі стою. Хомут нажив на старості лєт, — сміється. — У хаті ще кубки і грамот 500 штук.

Зараз ви читаєте новину «33 роки ліпив Діда Мороза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути