субота, 24 серпня 2019 10:43

Дитина майже всюди зустрічає ворожість і насилля

Автор: фото: topvip.cz
  11-річний чех Петр Котляр у фільмі ”Пофарбоване пташеня” грає хлопця, який під час Другої світової війни розшукує своїх батьків по селах Східної Європи
11-річний чех Петр Котляр у фільмі ”Пофарбоване пташеня” грає хлопця, який під час Другої світової війни розшукує своїх батьків по селах Східної Європи

28 серпня – 7 вересня

Фільм "Пофарбоване пташеня" спільного виробництва Чехії, Словаччини та України візьме участь в основному конкурсі 76-го Венеційського міжнародного кінофестивалю.

Дія стрічки відбувається під час Другої світової. Намагаючись урятувати сина від нацистів, єврейське подружжя відправляє його до родичів у село. Але тітка хлопця раптово помирає, і він змушений поневірятися Східною Європою. Майже всюди зустрічає ворожість, насилля.

Чеський режисер 59-річний Вацлав Маргоул знімав драму за романом польсько-американського письменника Єжи Косинського 18 місяців – в Україні, Словаччині, Польщі та Чехії. Головну роль виконав 11-річний Петр Котляр із міста Чеський Крумлов. На знімальному майданчику завжди був хтось із батьків і психолог.

– Дія починається на Волині, – розповідає український продюсер стрічки Ігор Савиченко, 44 роки. – Перші дві з дев'яти новел знімали в селі Сваловичі Любешівського району. Але про те, що в кадрі Україна, Польща або Чехія, можна здогадатися хіба за одягом, архітектурою. Так само намагалися, щоб не читалося – де чехи, євреї чи українці. Чітко виділяються лише окупанти – німецькі й радянські військові. Вони в одностроях, розмовляють своєю мовою.

Головний герой може бути і євреєм, і ромом. Головне, він – інакший. Зустрічає різних людей. Одні підтримують, рятують, інші – ненавидять.

Дуже мало діалогів – хвилин 10. Більшість – штучною мовою. Як каже режисер, це таке слов'янське есперанто. Аби не було чіткої прив'язки до території.

У стрічці багато зіркових імен. Німецький актор Удо Кір, канадець Баррі Пеппер, британець Джуліан Сендз, американець Гарві Кейтель, швед Стеллан Скашгорд, який також зіграв у серіалі "Чорнобиль".

Задіяні й українські актори. Ніна Шуневич грає тітку Марту, до якої відправили хлопця. Алла Соколова виконує роль знахарки, яка рятує героя й робить своїм помічником. Остап Дзядек грає селянина.

Вацлав Маргоул вісім років готував сценарій екранізації. Він фільмує на чорно-білу плівку й довгими планами. Я назвав би це максимально класичною естетикою зйомки.

Паралелі із сьогоденням полягають у безпричинній ненависті. Чому люди переслідували євреїв? Бо тодішня пропаганда майже в усіх європейських країнах говорила, що вони – погані, п'ють кров християнських дітей. Це твердо сиділо в головах. Як зараз путінська пропаганда – в мізках росіян.

76-й Венеційський міжнародний кінофестиваль
Італія, Венеція
У другій за престижністю конкурсній програмі "Горизонти" покажуть фільм "Атлантида" українського режисера 48-річного Валентина Васяновича. Стрічка "Стасіс" спільного виробництва Литви, України та Франції візьме участь у секції "Тиждень критики", режисер – литовець 42-річний Мантас Кведаравічюс

Зараз ви читаєте новину «Дитина майже всюди зустрічає ворожість і насилля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути