Ексклюзиви
середа, 13 березня 2019 11:46

Зуб

– Зуб даю! – заявив кандидат у президенти, шоумен 41-річний Володимир Зеленський в ефірі політичного ток-шоу "Право на владу" 28 лютого на телеканалі "1+1". Так відповів на запитання, чи прийде у студію особисто.

Спілкувався з ведучою через скайп.

"Зуб даю"… Ви уявляєте таку риторику на міжнародних переговорах? – коментує у Facebook віце-спікер парламенту Ірина Геращенко, 47 років. – Із Меркель, Макроном, Мей, Туском, Трампом? Із Путіним? Даю голову, а не зуб, на відсіч, що Путін був би щасливий мати такого "презЕдента України"

Зуб – кісткове утворення в ротовій порожнині хребетних тварин. Його використовують для розкушування і пережовування їжі, а також із метою нападу і захисту.

У дорослої людини 32 зуби: два різці, одне ікло, два премоляри і три моляри з кожного боку верхньої і нижньої щелеп. Кожен складається з емалевого покриття – затверділих відкладень кальцію, товстого кісткоподібного шару дентину і внутрішньої порожнини. У порожнині є пульпа, де розташовані нерви і кровоносні судини. Зуби ссавців мають корені, укріплені в кістці щелепи.

Автор: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Молочні зуби – 20 зубів дитини. Після 5 років поступово випадають. Їх замінюють постійні.

Зуби мудрості – останні в ряді великі корінні зуби. Прорізуються після 20 років.

Зуб даю – на тюремному жаргоні – обіцянка, клятва виконати взяті зобов'язання. Ув'язнені, не маючи на зоні нічого цінного, сперечалися й давали обіцянки під гарантію власних зубів. У разі невиконання або програшу розплачувалися вибитими зубами або золотими коронками. Синоніми: не я буду, вік волі не бачити, живий не буду, матір'ю клянусь, кров із носу, як пити дати, хоч умри. Супроводжується характерним жестом – пальцем клацають по зубу і проводять ним поперек горла.

Фразеологізми:

"Потрапити до чорта в зуби", – втрапити в глухе, небезпечне місце, опинитися у скрутному становищі.

"Мати зуба на когось", – гніватися, прагнути зробити неприємність, прикрість комусь.

"Потрапити на голодні зуби", – стати предметом лихослів'я, пліток.

Приказка – дарованому коневі в зуби не заглядають – означає, що не варто очікувати багато й висувати претензії до речей, які дісталися задарма, і поганий тон – вишукувати недоліки в подарунку.

Голландський зуб – вид з'єднання дерев'яних колод на кутах зрубу. Інша назва – з'єднання "в лапу". Таке традиційно використовують для лазень і будинків.

"Бруси нарощують у стик по одній осі за допомогою косих врубувань із зачепами на кінцях, – пише "Словник архітектурних термінів". – Між ними вбивають зустрічні клини або шипи, що додатково тримають конструкцію".

Зуб – острів на архіпелазі Земля Франца-Йосифа. Належить до Приморського району Архангельської області РФ. Розташований у центральній частині архіпелагу, за 50 м від узбережжя острова Блісса. Має близько 400 м завдовжки, в південно- східній частині – невелика бухта. У північній частині трапляються кам'янисті розсипи.

Назву отримав через витягнуту форму.

Зуб – елемент шестерні або зірочки.

Шестерня – це зубчасте колесо, яке кріпиться на вісь, що обертається. Шестерні застосовують попарно. Працюють за допомогою зубів, які чіпляються за зуби сусіднього колеса. використовують у суднобудуванні, підйомних кранах, коробках передач, лебідках, танках, бурових установках. Кожна шестерня має певну кількість зубів. Більше зубів – плавний хід, і навпаки. Ремонту зношена деталь не підлягає.

"Бандура горлиці бриньчала, сопілка зуба затинала", – пише Іван Котляревський (1769–1838) в "Енеїді".

Зуб – народна пісня і танець, який виконували під сопілку. Назва походить від різновиду сопілки – зубівки або зубової дудки. Це – дудочка з бузини чи верби близько 60 см завдовжки. На ній, як і на сопілці, просвердлюють чи випікають шість голосових отворів. Повітря вдувають крізь верхній кінець, де немає денця. Його конусоподібно зрізують. Аби виходив звук, має впиратися в зуби. Гру супроводжують гудінням.

Зуб – персонаж комп'ютерної гри "S.T.A.L.K.E.R.: Чисте Небо". Випущена 2008 року. події відбуваються в чорнобильській зоні відчуження.

Згідно з описом на сайті гри, за часів СРСР Зуб займався спекуляцією. За це отримав тюремний термін. Вийшов на волю завдяки знайомствам у кримінальному світі. Почав заробляти купівлею-продажем крадених речей. За три роки знову потрапив в тюрму. Вдруге звільнився після розпаду СРСР. При нових порядках Зуб так і не зміг знайти собі гідний заробіток і зубожів. Коли утворилася Зона, одразу вирушив туди. Прижився у бандитів. Хоча справи у Зуба йдуть непогано, він мріє про прибутковіші місця.

Зуб – поширене українське прізвище.

Роман Зуб, 52 роки – футболіст і футзаліст. Півзахисник, виступав за львівські "Карпати" та варшавську "Лєґію". Коли грав за останню, був спійманий на допінгу.

Юрій Зуб, 46 років – мовознавець, перекладач і драматург. Популяризатор української культури у Фінляндії та фінської культури в Україні. Укладач першого фінсько- українського словника загальновживаної лексики.

Орест Зуб, 31 рік – онлайн- ­підприємець зі Львова. Веде блог про інтернет-бізнес, саморозвиток і подорожі. Видав книжку "Формула продуктивності" про особисту ефективність, мотивацію і тайм-менеджмент.

106-грамову фігурку бога Нептуна, вирізану із зуба кашалота, продають на сайті OLX у розділі "антикваріат". Просять 800 грн. Виготовили в СРСР.

Подарункові шахи із зуба кашалота 1970 років на тому самому сайті коштують 25 тис. грн. "Чудовий стан. Дошка 41 см, ­король 8,5 см, пішак 4 см. Фігури з цільного зуба без порожнин. Дорогий подарунок!" – йдеться в оголошенні.

За 5 тис. грн тут можна придбати кілограмовий зуб мамонта, привезений із Сибіру.

Анекдот

– Мій пес покусав кредитора, і я повіз його у ветеринарну лікарню.

– Щоб умертвили?

– Ні, щоб краще зуби наточили.

Зараз ви читаєте новину «Зуб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути