четвер, 09 липня 2020 12:44

Вибори – це політична смерть Арсена Авакова

– До місцевих виборів у жовтні не варто чекати на відставку міністра внутрішніх справ. А після них буде зміна уряду, ймовірно, – говорить політолог 61-річний Володимир Фесенко. – На сьогодні це єдиний керівник силового відомства, який контролює свою структуру. Порівняно з Державним бюро розслідувань, Офісом генпрокурора, Службою безпеки України – вона найдієвіша.

За роки на посаді його впливовість зросла. Із чим це пов'язано?

– Сила Авакова за часів Порошенка полягала в тому, що він був представником "Народного фронту". Без цієї політсили не існувало б коаліції і парламентської більшості. Хоча Петро Олексійович і не любив Арсена Борисовича. Той фактично став союзником Володимира Гройсмана, який почав дистанціюватися від президента.

Аваков має надійний особистісний контроль над відомством. Він вріс у МВС, а міністерство вросло в нього. Це головне джерело його впливу. В умовах кадрової кризи більшість міністрів не мають досвіду. Міністр внутрішніх справ на цьому тлі видається титаном управління.

Зараз є ризики вуличних конфліктів, відновлюється активність опозиційних сил. Поліція й Нацгвардія для Зеленського важливі.

Коли Аваков відійде – це буде майже революція. У нас ще жоден міністр так довго не був на посаді.

Як йому вдалося вибудувати цю системність?

– Має досвід і менеджерські здібності, непоганий бізнесмен (2012-го Арсен Аваков посідав 70-те місце у списку найбагатших людей України зі статками $189 млн, за даними журналу "Фокус". – Країна). Хоча, коли був головою Харківської облдержадміністрації у 2005–2010 роках, не показував таких див керування, області не контролював. А в міністерстві розкрився. Не мав стосунку до МВС, а опанував його.

Насамперед він – гнучкий політик. Грає на кількох шахових дошках. Одна – це його відомство. Цей головний ресурс вдало використовує за різних політичних режимів. Одна гра була з Порошенком, зовсім інша – із Зеленським. За першого виконував потрібні державі завдання, демонстрував патріотизм і водночас незалежність. Останньому показує лояльність і незамінність. Також є тактична гра "Національним корпусом" (політична партія, основою якої стали активісти громадської організації "Цивільний Корпус "Азов", колишні бійці полку Національної гвардії "Азов". – Країна). Це не ручна структура Авакова, але він має на неї вплив. І час від часу використовує в політичних цілях.

Ще Арсен Борисович уміє встановлювати конструктивні стосунки. Із 2014 року має зв'язки з Ігорем Коломойським. Не людина олігарха, але в партнерських відносинах.

Свого часу Аваков був членом партії "Батьківщина", згодом відійшов. Але, на відміну від Арсенія Яценюка чи Олександра Турчинова, не став для Юлії Володимирівни зрадником. Вони поновили стосунки. Коли "Голос" просував вотум недовіри Арсену Авакову, "Батьківщина" цього не підтримала. В "Опозиційній платформі – За життя" є близький до міністра Ілля Кива. Навіть у "Євросолідарності" думають: краще хай Аваков. Бо за ручного міністра Зеленського для Порошенка виникне більше ризиків.

Що означатиме для країни подальше перебування Арсена Авакова на посаді?

– У міністра багато критиків. Вважають його одним із символів старої політики. Він не популярний. Його антирейтинг високий, але в рамках норми. Має прихильників, не дуже багато – 12 відсотків. У нього навіть є певна перспектива. Якщо в країні посилюватиметься безлад, може стати острівцем стабільності. Попит на сильну руку вже є. В елітах таким бачать саме Авакова. Не тому, що симпатизують, – бояться некерованості.

Кому більше користі – Зеленському від Авакова чи навпаки?

– Це симбіоз. Володимир Зеленський спочатку хотів тільки нові обличчя. А з лютого шукає досвідчених менеджерів. Арсен Аваков залишатиметься міністром, доки показує дієвість і лояльність. Хоча довіри до нього нема ні в президента, ні в його оточення.

Політична смерть Арсена Авакова, його голка в яйці – це вибори. Слабке місце – непопулярність. Навіть 12 відсотків, які йому довіряють, голосуватимуть за інших. Своєї політсили не має. Якщо завтра вибори – йому нема з ким іти. А в президента є підтримка, електоральний ресурс. За його каденції Аваков зможе залишатися міністром, за іншого – ризикує стати непотрібним.

Аваков компенсує адміністративні слабкості Зеленського, а той – електоральні Авакова.

Президент шукає заміну міністру внутрішніх справ?

– Думаю, так. Серед колишніх поліцейських, людей із досвідом або поміж власного оточення. Розглядають варіанти. Але нема такого, щоб був хоча б на 80 відсотків своїм. Голова Офісу президента Андрій Єрмак зацікавлений, аби така людина знайшлася. Як і Аваков, має інстинкт влади. Вони потенційні конкуренти.

Що потрібно буде зробити в МВС новому керівникові?

– У відомстві застій. Почався регрес. Поновлюються масштабна корупція, надмірне насильство, тортури. Послабився контроль центрального керівництва над місцевими осередками. Це велосипед, на якому треба постійно крутити педалі. Арсен Аваков понад шість років там. Розслабився. Почав займатися більше політикою, ніж власним відомством.

Зараз ви читаєте новину «Вибори – це політична смерть Арсена Авакова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути