вівторок, 18 серпня 2020 11:17

Українці не хочуть себе порятувати. Ми колективно найсуїцидальніша громада

– На початку 1990-х багатьом здавалося, що, вийшовши із Совка, країна стане незалежною автоматично. Це була перша засаднича помилка. Друга – Акт проголошення незалежності не був актом відновлення незалежності Української Народної Республіки. Перервалася історична тяглість. Тому для багатьох совків, які раптом стали громадянами України, це був такий собі уламок Росії з новою назвою, – каже журналіст Роман ЧАЙКА, 51 рік.

Чого ми не доробили?

– Не відбулося відновлення громадянства як інституції. А це важливо для відчуття незалежності, нації і спільного майбуття. Бо дає розуміння – хто ти і що робиш у цій країні.

Процес становлення Української держави почався 2014 року, після захоплення Криму й перших пострілів на Донбасі. І то зачепив невеликий прошарок українців. Ми 26 років бродили манівцями. "А може, попробуємо зробити таку собі демократизовану УРСР чи лайтверсію Малоросії чи братньоросійську Білорусь-2". Усе це не мало нічого спільного з виходом рабів з єгипетської неволі, яких 40 років водив Мойсей. Це були хаотичні поневіряння.

Тому ми були приречені на Революцію на граніті, "Україну без Кучми", два Майдани. Це були найскладніші шляхи усвідомлення незалежності.

У нас ще, на жаль, усе попереду. І як завжди, все буде по-українському, тобто – звиняйте на слові – через сраку.

Автор: Сергій Старостенко
  Кияни йдуть столичним Андріївським узвозом у День вишиванки. Його відзначають із 2006 року у третій четвер травня
Кияни йдуть столичним Андріївським узвозом у День вишиванки. Його відзначають із 2006 року у третій четвер травня

Яку державу ми хочемо побудувати?

– У нас немає стратегічної візії для держави і нації. Створюються лише короткі плани під кожну нову команду. А мають бути інституції, які розробляють бачення України на покоління вперед. І під них має працювати вся влада на центральному й регіональному рівнях. А поки що вибудовування візії – справа письменників і футурологів. Чисто під коньячок і для своїх, як то кажуть.

Єдине, що вдалося зафіксувати, – два пункти в Конституції, які передбачають членство в НАТО та Європейському Союзі. Це наші дороговкази. Але мають тягнути за собою деталізований план дій для всіх по вертикалі й по горизонталі на багато років уперед. Цього немає.

Як провести реформи?

– Актуальний пакет нам відомий із 1990-х. Реформа державної служби, незалежне правосуддя, реальна самостійність різних гілок влади – це нерозв'язане домашнє завдання. Про це всі знають і навіть декларують, коли приходять до влади. Все прописано. З цієї довідкової макулатури, напевно, можна було б другу Говерлу скласти. А грошей, які під ці реформи виділяли партнери, донори, позичали, вистачить реформувати п'ять Францій.

Куди йде Україна?

– Цього не знає, мабуть, ніхто. Росія зацікавлена, щоб це була неуспішна територія під її протекторатом або їхнім домініоном, чи "союзным государством" у стилі Білорусі.

Нині один із найгірших періодів, щоб говорити про самостійну міцну державу з потужними інституціями і традицією. Але я не беруся прогнозувати. Коли на Майдані почалися масові розстріли, ніхто не міг передбачити, що за два дні ці вбивці втечуть. Такі містичні речі в історії України ставалися часто. Коли здавалося, що вже повна дупа, а тут раптом включався Бог, фатум чи збіг обставин. І це рятувало людей, які самі себе не хочуть порятувати. Ми колективно, можливо, найсуїцидальніша громада. Яка максимально працює на самознищення країни, території, народу і простору довкола себе, а потім із задоволенням випиває чарчину, "хух, пронесло".

Зараз ви читаєте новину «Українці не хочуть себе порятувати. Ми колективно найсуїцидальніша громада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути