середа, 03 липня 2019 12:51

"У житті потрібно кілька маленьких особистих перемог"

Тернопіль – токсичне фальшиве містечко з купою "мудрих" людей. Лише недавно тут почала вимальовуватись якась урбаністична культура й культура загалом. Хай пробачають тернополяни, але "файне місто" – це таки сільське болото, прикрите бруківкою, вишиванкою і красивими гаслами.

Я не злюся. Але прибити іноді кортить.

Часто питають, чому в мене немає звання Мати-героїня. Та для цього ж купу папірців треба. Оці всі кабінети, чиновники, рішення – ой, ні! Боюся померти в черзі по довідку про те, що я живу.

Усе на світі має аверс і реверс. Люди – теж.

  Дзвінка ТОРОХТУШКО, 47 років, журналістка, письменниця, волонтерка.  Народилася 2 лютого 1972 року в місті Кременець на Тернопільщині. Мати Віра Михайлівна працювала робітницею на фабриці ”Райдуга”. Батько з сім’єю не жив. Читати навчилася у три роки. Справжнє ім’я та прізвище – Любов Бурак. Псевдонім Дзвінка Торохтушко придумав учитель української мови й літератури Володимир Мазурчук – за балакучість і непосидючість. ”У 12 років я була активною через край. Писала статті у кременецьку газету ”Прапор перемоги”, потім – у тернопільські, збаразькі, шумські, рівненські видання. За радянськими вимогами, один автор міг публікуватися раз на тиждень. Так у нагоді став мій псевдонім”. Навчалася на факультеті журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Покинула в 19 років, бо ”з’явилися сім’я й діти”. Самотужки вивчила польську, чеську, словацьку, хорватську мови. Жила з родиною в місті Кам’янське на Дніпропетровщині, потім – у Кам’янці-Подільському на Хмельниччині. Від 2007 року – в Тернополі. Видала дві поетичні збірки та 10 книжок прози. Спільно з Тетяною Комлик переклала з російської роман нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич ”Цинкові хлопчики”. 2 листопада 2014 року, в час оборони Донецького аеропорту, написала і виклала у Facebook вірш ”Молитва”. Допис активно поширювали й коментували. Нині про авторство на нього заявляють 27 осіб. Гурт TaRuta поклав вірш на музику. У шлюбі. Чоловік 52-річний Петро Бурак – священик, капелан Української добровольчої армії, служить під Новолуганськом. Має шестеро дітей: Софії 27 років, Івану – 26, Мар’яну – 24, Христині – 21, Уляні – 16, Світозару – 9. Старші сини 2016-го пішли на війну добровольцями. Мають контузії. Домашня бібліотека налічує понад дві тисячі книжок. Подобається подорожувати горами й лісом
Дзвінка ТОРОХТУШКО, 47 років, журналістка, письменниця, волонтерка. Народилася 2 лютого 1972 року в місті Кременець на Тернопільщині. Мати Віра Михайлівна працювала робітницею на фабриці ”Райдуга”. Батько з сім’єю не жив. Читати навчилася у три роки. Справжнє ім’я та прізвище – Любов Бурак. Псевдонім Дзвінка Торохтушко придумав учитель української мови й літератури Володимир Мазурчук – за балакучість і непосидючість. ”У 12 років я була активною через край. Писала статті у кременецьку газету ”Прапор перемоги”, потім – у тернопільські, збаразькі, шумські, рівненські видання. За радянськими вимогами, один автор міг публікуватися раз на тиждень. Так у нагоді став мій псевдонім”. Навчалася на факультеті журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Покинула в 19 років, бо ”з’явилися сім’я й діти”. Самотужки вивчила польську, чеську, словацьку, хорватську мови. Жила з родиною в місті Кам’янське на Дніпропетровщині, потім – у Кам’янці-Подільському на Хмельниччині. Від 2007 року – в Тернополі. Видала дві поетичні збірки та 10 книжок прози. Спільно з Тетяною Комлик переклала з російської роман нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич ”Цинкові хлопчики”. 2 листопада 2014 року, в час оборони Донецького аеропорту, написала і виклала у Facebook вірш ”Молитва”. Допис активно поширювали й коментували. Нині про авторство на нього заявляють 27 осіб. Гурт TaRuta поклав вірш на музику. У шлюбі. Чоловік 52-річний Петро Бурак – священик, капелан Української добровольчої армії, служить під Новолуганськом. Має шестеро дітей: Софії 27 років, Івану – 26, Мар’яну – 24, Христині – 21, Уляні – 16, Світозару – 9. Старші сини 2016-го пішли на війну добровольцями. Мають контузії. Домашня бібліотека налічує понад дві тисячі книжок. Подобається подорожувати горами й лісом

Не вірю в прикмети. Навіть якщо мені переходить дорогу чорний кіт із порожнім відром і розбитим дзеркалом, я його підберу.

Найперший дитячий спогад – Різдво. Родина за столом – кутя, дідух, 12 страв. Бабця Сянька позатуляла ряднами вікна, бо ми тихенько колядували "Сумні тії свята в сорок сьомім році". Вона тоді сварила діда Михалка, що ялинку з лісу приніс. А він казав, що то для дитини радість. Кіт Васько ту ялинку перекинув, і ми з дідом мусили збирати розбиті іграшки. Я вперше порізала пальчика склом. Дід його поцьомав. Залив зеленкою і пальчика, і доріжку біля серванту. Пекло страшенно. Я плакала, а дід казав, що з красою все якась халепа трапляється, бо краса вимагає жертв.

Ляльок у мене не було, лише кіт Васько. Такий великий, що заміняв мені подушку.

Малою боялася Хапая-Лапая. Бабця казала, що він живе на горищі. А дідо пояснював, що то такий противний москалюга.

Обережність – це життєва практика, що приходить на зміну юнацькому максималізму.

У буддизмі є два найбільші гріхи – лінь і тупість. А у нас це ледь не національні чесноти.

Наша церква виховує послух і покору. Це – механізми впливу на людину. Вони притуплюють мислення. До церкви ходжу, коли там немає людей.

Підпільного спротиву "чортовим совітам" навчав дід. Бабця мріяла виростити з мене працьовиту господиню, щоб якийсь порядний хлоп із конем заміж узяв. Мама була згодна з нею. Тільки хресна казала, що з того нічого не вийде, і вчила мене пристойно одягатися.

Дорослою себе відчула в той день, коли поховали бабцю Сяньку.

Найстрашніші жахи снилися, коли сини воювали під Авдіївкою.

Моє перше кохання – однокласник. Ми ділили на двох заварне тістечко й пляшку "Буратіно", курили одну цигарку, коли прогулювали уроки. А ще – разом писали вірші. Він носив мого важеленного портфеля від школи до Чеснохреської церкви в Кременці. Там було шість підручників і зо три книжки з бібліо­теки. Але хлопець боявся дощу. Тоді я тягла портфеля сама. За це було покарання – у сонячну погоду він ніс мого портфеля й торбу з шістьма буханками хліба. На гору.

Я відчуваю людей. Кожного – об'ємно й цілісно. Маски не проходять, улесливі посмішки й запопадливість – теж.

Велика сім'я – це дуже важко. Але можливо.

Кохання – почуття безумовне. Воно або є, або нема.

Шлюб – це праця. Щасливий шлюб – щоденна, важка, рутинна праця. Це те саме, що викласти дім з нуля. Що зведете – те й матимете.

Щастя збудувати найважче. Воно складається з невидимих цеглинок – любові, довіри, щирості, поваги, розуміння. Якщо кохання вкладається в кожну таку цеглинку, буде і щастя.

Часом шкодую, що не вмію вишивати рушників і плести макраме під серіали.

Я росла разом зі своїми дітьми. П'ять разів проходила шкільну програму, п'ять разів училася ставати дорослою, вступала до вузів. Зараз роблю це вшосте.

Плачу так, щоб ніхто не бачив. Мій досвід – він лише мій. Нікому не бажаю його пережити і не даю порад.

Невдач маю – хоч греблю гати. Бо живу в режимі "2Д" – дурна і добра.

Сини нічого в мене не питали, коли пішли на війну. Я тихо сивіла і фарбувала волосся. Але це було їхнє перше доросле і самостійне рішення. І я його поважала. От саме так – до власної сивини поважала.

Чи переможемо в цій війні? Раніше вірила в це. Зараз – не знаю. Перемога – це ж праця. E=mc2 – формула Ейнштейна (еквівалентність маси та енергії – фізична концепція, за якою енергія фізичного об'єкта дорівнює його масі, помноженій на розмірний множник квадрата швидкості світла у вакуумі. – Країна). Якщо наша українська маса вимкне телевізор, увімкне мізки і спрямує свою енергію не на самоїдство, тупцяння й ловлення ґав, а на творення й розвиток – нам ніхто й ніщо не завадить здобути перемогу.

Соціум переповнений псевдоцінностями, маніпулятивними технологіями. А ще – такою чортівнею, що я й термінів для неї не знаю.

Підтримка державою сімей – дуже умовна. Соціальна політика – асоціальна. Медицина – вбивча. Освіта – безпросвітна. Виховувати дітей в такому кавардаку – подвиг.

Діти самі чудово готуються до дорослого життя. Просто треба їх чути і намагатися зрозуміти.

Тяжко мучуся й відчуваю провину, що не пішла на похорон улюбленого вчителя на позивний "Михайлович". До могили ходжу, а на похорон – не змогла. Ревіла в кущах коло цвинтаря. Чекала, коли люди розійдуться, і вже тоді… Не могла бачити його в домовині, хотіла зберегти в пам'яті живим і усміхненим.

До образ ставлюся по-філософськи. Прощаю, коли бачу каяття і чую прохання пробачити. Але не забуваю. Ніколи не прощу Іловайського котла, Дебальцевського, Пісків, Бутовки.

Заздрість – небезпечна. Вона викликає незворотні зміни у свідомості й організмі. Є якийсь нематеріальний механізм, що трансформує заздрість у хвороби, неспокій, злі вчинки.

Старості боюся – болючої, хворобливої, неадекватної. Смерті – ні.

Бог – це ми. Як і Диявол. У Бога немає інших очей-думок-рук, окрім людських. І лише наші рішення – показник того, чию волю ми чинимо.

Успіх – це діти й робота з грифом "Улюблена".

Маю хронічне відчуття втоми. Переважно від себе самої.

На фоні Східної України наші Волинь і Галичина – бандерівський П'ємонт. Але східняки порядніші й чесніші.

Я з Кременця, отже – волинянка. Від слова "воля".

Найбільший гріх для мене – допустити, що думки можуть бути не Божими і вчинки – теж.

У нас немає політичних новин. Бо в нас немає політики. 2014 року мій друг влучно назвав нашу Раду – Верховне Шапіто. Тоді це була лише сатира. Тепер вона стала реальністю. Замість політики, в нас плаваюче від Сяну до Дону діряве шапіто з євроремонтом і російською тягою.

Телевізор у нас вдома – це така підставка для кота.

Підлість – одна з методик виживання умовно-хижих людей. Як у богомолів – маскування. Людина – так само: тут Богові молиться, а тут ножика ближньому в спину приміряє.

Хами – це маргінали. Щирі люди – виховані й тактовні.

Після Майдану і п'яти років війни з тисячами вбитих важко говорити про подвиг. Поняття знецінене суспільством і державним нігілізмом.

Колись розповідала дітям, що для становлення в житті потрібно всього кілька маленьких особистих перемог. Перша – над собою.

Місцями сили для мене є гори в Кременці і село Рубанівське на Січеславщині. А інколи – подушка, щоб виспатись.

Хто не плаче – той обманює. І себе, й інших. Слабаки не плачуть. Вони ховаються за маскою героя і чекають, коли можна буде по-тихому зробити якесь паскудство.

Що я вмію, окрім як писати? Не кваплячись варити борщ, пекти пиріжки не до світло-чорної скоринки, вечорами читати щось ліричне, слухати Шуберта, Ліста, Шопена.

Президент і всі чиновники тепер пишуться з маленької літери – чудово! Ще б у нас правова система запрацювала в наказовій формі дієслова. Бо ці чуваки вважають себе крутими присвійними прикметниками і бездарно тратять національні резерви. Через що наші економічні числівники ніяк не можуть подолати складнопідрядні обставини безумовного дерибану.

Україна – досі розмінна монета на столику світових гендлярів.

Донбас страшний не війною, а тим, що за роки незалежності він так і не став українським. Цей край лишився совковим продуктом соціального експерименту зі створення єдиного радянського народу. Коли 1933 року в домівки померлих від Голодомору українців заселили вселенське перекотиполе.

Ми не цінуємо час – ні свій, ні чужий. А поняття, що час – то гроші, для нас практично не існує.

Війна – страшна річ, гранично смертельна. Але це і каталізатор. Лакмус. Вона чітко поляризує погляди, прагнення, розуміння.

Я – націоналістка. Не з тих, хто у вишиванці, зі смолоскипом у руці, сракою на дивані й горлянкою, як єрихонська труба. Я із тих, хто просто робить свою роботу.

Зараз ви читаєте новину «"У житті потрібно кілька маленьких особистих перемог"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути