середа, 17 жовтня 2018 11:29

У роті бегемота пахло гнилими яйцями

Дев'ять неймовірних історій виживання

24 вересня стало відомо про порятунок 19-річного Алді Новела Аділанга з індонезійської провінції Північне Сулавесі. Він сім тижнів дрейфував на дерев'яній риболовецькій станції Тихим океаном. 14 липня вітер зірвав платформу з якоря. Її понесло за течією. Подолав 2,7 тисячі кілометрів.

– Тижневі запаси їжі рибалка розтягнув на 49 діб. Коли закінчилося пальне, ламав огорожу плоту й розводив із неї багаття. На ньому готував упійману рибу. Щоб морська вода була придатною для пиття, пропускав її крізь складений у кілька шарів одяг, – розповів Мірза Нурхідая, генеральний консул Індонезії в Японії.

Аділанга підібрав танкер Arpeggio 31 серпня. Доправив у Японію, звідти – додому.

Чоловік розповів, що не раз думав про самогубство. Врятуватись допомогла батьківська порада молитися у складних ситуаціях

Автор: aycarayquelocura.com
  Пасажири літака FH-227, які вижили після авіакатастрофи в Андах 1972 року, сидять серед уцілілих речей на засніженій горі. У 40-градусний мороз на висоті 3,6 кілометра вони провели 72 дні. Щоб вижити, їли тіла загиблих
Пасажири літака FH-227, які вижили після авіакатастрофи в Андах 1972 року, сидять серед уцілілих речей на засніженій горі. У 40-градусний мороз на висоті 3,6 кілометра вони провели 72 дні. Щоб вижити, їли тіла загиблих

1. 17 днів у таїландській печері Тхам Луанг провели тренер 25-річний Екапол Чантавонг і 12 школярів із футбольної команди "Дикі кабани". 23 червня цьогоріч вирушили на екскурсію до підземелля. Через сильні дощі там піднявся рівень води, який заблокував вихід.

За дев'ять діб аквалангісти знайшли хлопців – на відстані 4 км вглиб печери. Передали їм воду, їжу та ковдри. Виявилося, жоден із потерпілих не вміє занурюватись. А навичками дайвінгу в печерах володіє лише 1% підводників у світі. До підготовки рятувальної операції залучили близько 3 тис. фахівців – зі США, Австралії, Китаю, Таїланду і України. Один із спецпризначенців – таїландець 38-річний Саман Куман – загинув. Йому забракло кисню на зворотному шляху.

8–9 липня з пастки витягли вісьмох футболістів. Наступного дня – решту хлопців і тренера.

2. У грудні 2007-го Алсидес Морено, 36 років, із молодшим братом Едгаром мили вікна нью-йоркського хмарочоса Solow Tower. Будівельна люлька зірвалася з висоти 47-го поверху. Едгар розбився на смерть.

Алсидес летів донизу в люльці. Травмував мозок, хребет, грудну клітку, черевну порожнину, отримав переломи ребер і кінцівок, але вижив. Його ввели в кому, перелили 12 л крові. Через три тижні чоловік прийшов до тями, згодом став на ноги.

Алсидес Морено має шрами по всьому тілу, не може бігати, при розмові часто не завершує фразу. Позаторік у нього народився четвертий син.

3. Руку 27-річного альпініста Арона Ралстона зі США придавив валун, коли в травні 2003-го підіймався схилом каньйону в штаті Юта. Запасу харчів і води вистачило на п'ять діб.

– Розумів, що маю ампутувати руку, аби вижити. Загострив об камінь ніж, – згадує Арон. – Взяв кілька велосипедних шпиць і змайстрував пристрій, яким зламав свою променеву кістку. За кілька хвилин тим же способом впорався з ліктьовою. Біль був сильний. Але мусив упоратись. Ножем перерізав м'які тканини кінцівки. Туго перемотав її шматками одягу, аби не зійти кров'ю. Спустився на дно каньйону. Пройшов 12 кілометрів, доки зустрів туристів і отримав медичну допомогу.

За рік Арон Ралстон випустив автобіографічну книжку

"127 годин. Між молотом і ковадлом". За її сюжетом зняли художній фільм.

4. 29-річна Анна Багенхольм 1999-го каталася на лижах поблизу норвезького міста Нарвік. Упала в замерзлу річку головою донизу. Анні вдалося знайти повітряну кишеню й дихати протягом 40 хв.

Ще стільки ж часу пробула під кригою із зупиненим серцем. Температура тіла опустилася до 13,7 градуса. За такого переохолодження не виживають.

– Жінка виглядала мертвою. У неї були розширені зіниці, шкіра попелястого кольору. Коли торкався тіла, відчував крижаний холод, – згадує анестезіолог Медс Гілберт.

Анну Багенхольм реанімували 9 годин. Медикам вдалося запустити її серце. За 10 днів жінка отямилася паралізованою від шиї до ніг. Згодом одужала. Мозок виявився неушкодженим.

5. Сафарі-гід із Зімбабве 27-річний Пол Темплер потрапив до пащі гіпопотама під час сплаву річкою Замбезі. Це сталося 1996-го. Тварина перевернула каное одного з напарників Темплера. Він хотів урятувати товариша від нападу, проте постраждав сам. Бегемот заковтнув його по пояс.

– У роті бегемота пахло гнилими яйцями, а горло було тепле і слизьке, – згадував Темплер. – Я дряпав, колов його, але нічого не спрацювало.

Зрештою тварина послабила пащу – і чоловік вибрався з неї. Напарники допомогли Темплеру дістатися берега.

– Мав укуси на шиї, хребті, від лівої руки майже нічого не лишилося. Від болю хотів померти. Якби пістолет не випав із кобури, я застрелився б, – говорив Пол.

Медики ампутували його ліву руку. Після реабілітації Темплер повернувся до роботи. Каяк обладнав спеціальним веслом, щоб кермувати однією рукою.

Власну історію виживання описав у книжці "Те, що від мене лишилося". Перебрався до США і став мотиваційним тренером.

6. Американський спе­лео­лог Джордж Ду Прісн 1983 року досліджував печери в штаті Вісконсин. Не втримався на краю урвища і впав у підземну річку. Течія затягнула його в печеру. При собі мав ліхтарик, ніж і запас прісної води. Харчувався впійманою рибою та водоростями, які зішкрібав зі стін. Розпустив свій помаранчевий светр. Кожну нитку розділив на кілька тонших і прив'язав до лап кажанів. Жителі сусіднього села відреагували на "послання". На 13-й день Прісна врятували.

7. У липні 1978-го російський фізик Анатолій Бугорський працював із прискорювачем часток У-70. Йому було 36 років. Коли перевіряв несправний елемент, крізь голову фізика пройшов потужний протонний промінь. Науковець побачив яскравий спалах, болю не відчув. Ліва частина обличчя сильно набрякла. Бугорський отримав опромінення у 300 тис. рентген. Для людини смертельною вважається доза понад 600. Лікарі прогнозували, що за два-три тижні помре. Однак чоловік вижив. Але отримав частковий параліч обличчя, перестав чути на ліве вухо, почав страждати від нападів епілепсії.

Згодом захистив кандидатську дисертацію.

8. 16 із 45 осіб вижили після авіакатастрофи, яку називають "Диво в Андах".

13 жовтня 1972 року літак FH-227 з уругвайськими регбістами на борту врізався у скелю і впав на засніжену гору на висоті 3,6 км. Частина людей померли від ран, холоду й лавини, що зійшла з верхівки. Решта, аби вижити, їли замерзлі тіла загиблих.

Через два місяці 22-річний Нандо Паррадо з 19-річним Роберто Канессою вирушили на пошуки цивілізації. За 10 днів зустріли фермера і повідомили про інших живих пасажирів. У засніжених горах ті провели 72 доби.

За мотивами нещасного випадку зняли п'ять кінострічок, видали три книжки.

9. 26 січня 1972-го у багажному відділенні пасажирського літака DC-9-32 югославських авіа­ліній пролунав вибух. Люди падали з висоти 10,16 км. Стюардеса-стажерка 22-річна Весна Вулович одразу знепритомніла. Отямилася у лікарні. Мала перелом черепа, хребта, тазових кісток і ніг. 10 місяців була паралізована. За наступні півроку повністю відновилася.

Зараз ви читаєте новину «У роті бегемота пахло гнилими яйцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути