вівторок, 15 травня 2018 12:37

У поліцейського стріляв я. Дерек сидів у кутку й трусився

11 людей, яких несправедливо засудили

На початку квітня президент Ірландії Майкл Хіггінс виправдав Маолра Шоге. 136 років тому його повісили за вбивство, якого не скоював.

Судовий процес вели англійською мовою, її Шоге не розумів. Не міг нічого сказати на свій захист. Його адвокат не володів ірландською. Однак Шоге засудили до смертної кари – стратили на шибениці. Йому було 40 років.

– Скоро я побачу Христа. Його також розіп'яли несправедливо. Хай Бог благословить мою дружину й п'ятьох сиріт, – такими були останні слова Маолра Шоге

1. Торік 15 листопада Косівський райсуд на Івано-Франківщині реабілітував політв'язня 95-річного Мирослава Симчича. 1949-го військовий трибунал засудив його за участь в Українській повстанській армії. У концтаборах Симчич провів 32 роки шість місяців і три дні.

– Навіть після проголошення незалежності України міліція за звичкою приходила перевіряти "особливо небезпечного злочинця", – пригадує він.

Мирослава Симчича подавали на присвоєння звання Героя України. Але президент Петро Порошенко не взяв до розгляду пропозицію – через відсутність реабілітації.

2. Гаазький військовий трибунал позаторік виправдав президента Югославії Слободана Мілошевича. Його арештували в Белграді 1 квітня 2001-го. Судили за військові злочини, скоєні під час Боснійської війни, що тривала з 1992 по 1995 рік. Звинувачували у вбивствах, переслідуваннях, депортації з політичних, расових і релігійних мотивів. 2006-го Мілошевич помер у в'язниці від серцевого нападу. Йому було 64 роки.

"Інформацію про виправдання Мілошевича не хотіли розголошувати. Вона проскочила у справі Радована Караджича (екс-президент Республіки Сербської у Боснії. Засудили за геноцид і військові злочини до 40 років ув'язнення. Звинуватили у масовому вбивстві мусульман у Сребрениці 1995-го. – Країна), якого теж звільнили від відповідальності. Йдеться про те, що в колегії бракує доказів вини Мілошевича. Важко довести, що він підтримував план із поступового витіснення мусульман і хорватів із території боснійських сербів", – писав американський журналіст Енді Вілкоксон, 38 років.

Автор: wikimedia.org
  Французький художник Жак-Луї Давід написав картину ”Смерть Сократа” 1787 року. На ній зображений давньогрецький філософ Сократ, який збирається випити отруту. Поруч – його учні. Біля ліжка сидить послідовник мислителя – Платон, який потім опише останні хвилини життя вчителя. Сократа засудили на смерть за звинуваченням у безбожності й розбещенні молоді
Французький художник Жак-Луї Давід написав картину ”Смерть Сократа” 1787 року. На ній зображений давньогрецький філософ Сократ, який збирається випити отруту. Поруч – його учні. Біля ліжка сидить послідовник мислителя – Платон, який потім опише останні хвилини життя вчителя. Сократа засудили на смерть за звинуваченням у безбожності й розбещенні молоді

3. Американця 29-річного Ентоні Рей Хінтона звинуватили у подвійному вбивстві під час пограбування ресторану 1985-го. Загинули два працівники закладу. Поліція не знайшла свідків і відбитків пальців підозрюваних. Звинувачення вибудувала на пістолеті, який вилучили в домі матері Хінтона. Його адвокати наполягали, що суд має недостатньо доказів вини Ентоні. Чоловік 30 років провів у камері смертників. У квітні 2015-го його виправдали.

– Мого клієнта арештували, бо він – темношкірий, – заявляв Брайан Стівенсон, адвокат Хінтона.

Сам Ентоні вважає – справа розтяглася на 30 років, бо не мав грошей на дорогого захисника.

4. В Афінах 2012-го суд виправдав давньогрецького філософа Сократа, якого антична влада засудила до страти. Звинувачували в тому, що не шанує богів, яким поклоняються жителі міста. Цим розбещує молодь. Філософа визнали винним. Оштрафували.

"Платити штраф відмовився. Натомість запропонував призначити йому пенсію за добрі справи перед державою, – писав учень філософа Платон. – Після цього на зборах 500 афінян засудили Сократа до смертної кари".

У в'язниці він випив отруту.

5. Студента Техаського технологічного університету США Тімоті Коула виправдали посмертно 2009-го. Пішов із життя за 10 років до цього 25-річним. Його звинуватили у зґвалтуванні однокурсниці Мішель Маллін. Засудили до 25 років ув'язнення. Пропонували дострокове звільнення, якщо визнає провину. Тімоті відмовився. Пізніше Маллін заявила, що помилилась у свідченнях:

– Згадала, що ґвалтівник при мені курив. А Тімоті ніколи не брав цигарку. Однак мені не повірили.

Справжній ґвалтівник – Джері Вейн Джонсон. Він був знайомий із Коулом. 1995 року написав листа до його родини, в якому зізнався у скоєному. Це свідчення знайшли через вісім років.

6. 2009-го прем'єр-міністр Великої Британії Гордон Браун виправдав математика Алана Матісона Тюрінга. Його у березні 1953‑го засудили до примусового лікування від гомосексуалізму. Про нетрадиційну орієнтацію вченого дізналися після крадіжки в його квартирі. Виявилося, це вчинив один із коханців Тюрінга. Суд запропонував Алану два вироки на вибір – ув'язнення чи лікування естрогеном. Математик вибрав друге. Після суду його звільнили з роботи. Через рік він скоїв самогубство – отруївся ціанідом. Йому було 54 роки.

– З Аланом обійшлися жахливо. Від імені британського уряду з усією щирістю кажу: прости нас, – вибачився Гордон Браун.

7. У Великій Британії після проведення ДНК-експертизи у березні 2009-го із в'язниці звільнили Шона Ходжсона. За ґратами провів 27 років. Суд визнав його непричетним до вбивства і зґвалтування 22-річної Терези де Симон, яке йому інкримінували.

Під час слідства Шон плутався у свідченнях – спочатку зізнавався у злочинах, потім заперечував. Його група крові збіглася із групою злочинця. У той час не робили аналіз ДНК. Суд присяжних засудив його до довічного ув'язнення. 2006-го судово-медична експертиза довела, що сперма ґвалтівника не належить Шону. Його відпустили.

– Моє життя пішло шкереберть. Запроторили до в'язниці 30-річним, а вийшов у 57, – казав Ходжсон.

Після звільнення потрапив до лікарні з розладами психіки.

8. Британця 19-річного Дерека Вільяма Бентлі звинуватили у вбивстві поліцейського в листопаді 1952-го. Хлопець із приятелем 16-річним Крістофером Крейгом пограбували склад кон­дитерських виробів. На даху їх помітили сусіди, викликали поліцію. Одного з правоохоронців знайшли вбитим. Суд тривав 75 хв. Бентлі засудили до смертної кари. Повісили у в'язниці. Крейг отримав довічний термін.

Батьки Дерека прагнули домогтися виправдання сина. Але 1970-го загинули в ДТП. За справу взялася сестра Дерека, яка невдовзі померла від раку. За рік після її смерті Крістофер Крейг зізнався у вбивстві:

– У поліцейського стріляв я. Дерек сидів у кутку й трусився.

9. 1915-го жителі американського міста Атланта повісили управляючого фабрикою олівців 31-річного Лео Франка. Його підозрювали у зґвалтуванні та вбивстві працівниці 13-річної Мері Феган. Двірник 35-річний Джим Конлі стверджував, що Лео останній бачив дівчину живою. Франко засудили до довічного ув'язнення. Місцеві викрали його з в'язниці й повісили в лісі. Через 70 років з'ясувалося, що Франко до злочину не причетний.

– Я тоді був дитиною, працював на фабриці. Бачив, як двірник ніс тіло вбитої Мері. Всі роки мовчав, бо Конлі пригрозив відправити мене туди, куди й Феган. Тепер зізнаюся, щоб померти з чистою совістю, – розповів 84-річний Алонсо Манн 1985-го.

10. 25-річного англійця Тімоті Еванса звинуватили у вбивстві вагітної дружини й 2-річної доньки. На суді він заявив, що вбивця – сусід 54-річний Джон Крісті. Його слова до уваги не взяли. 1950-го – повісили. Через три роки виявилося, що Крісті – серійний вбивця.

"Тімоті не хотів другої дитини. Сусід запропонував його дружині зробити аборт. Того дня Еванс поїхав у справах. Крісті отруїв його жінку газом, зґвалтував і вбив. Дитину задушив. Удівцю сказав, що дружина померла під час аборту", – йшлося у справі.

11. 19-річну Жанну Д'арк виправдали через 25 років після страти в Руані 1431-го. Очолювала французьку армію у війні проти англійців. Жанну схопили їхні союзники – бургундці. Звинуватили в чаклунстві, поклонінні дияволу.

– Я – добра християнка, хрещена. Такою і помру, – сказала Жанна д'Арк на суді.

Її спалили на вогнищі.

7 липня 1456 року скликаний королем Карлом VII суд виправдав Жанну Д'арк. Її проголосили блаженною і канонізували.

Зараз ви читаєте новину «У поліцейського стріляв я. Дерек сидів у кутку й трусився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути