пʼятниця, 22 червня 2018 14:15

Третя сила

"Підрозділ "третьої сили" вистежив і знищив дві бойові машини піхоти ворога. Одна згоріла повністю, друга – надовго виведена з ладу. Це сталося вночі, – пише 4 червня у Facebook волонтер Юрій Мисягін, 44 роки. – Коректували вогонь через переданий волонтерами потужний тепловізор. Тепер сепари не знають, як техніку від укропів ховати"

Сила – фізична здатність або можливість робити, здійснювати що-небудь. Слово походить від праслов'янського sila. Споріднене з пруським seilin – сили, та seilask – простягатися, гнутися, намагатися, – пояснює "Словник української мови" 1978 року.

В іншому значенні сила – це здатність людини до духовної діяльності, до вияву своїх розумових або душевних властивостей. Англійською – strength, французькою – force.

У фізиці сила – це міра взаємодії тіл. Характеризується початковою точкою і напрямком дії. Одиницею вимірювання сили є ньютон, який позначають символом "Н". Названа на честь англійського вченого Ісаака Ньютона (1643–1727).

У розмовній мові поняття "сила" може відповідати найсуттєвішому, головному або сутності. "В тім і сила дружби, щоб підтримати товариша, який схибнувся. Напутити його" (Віталій Логвиненко).

 

Слово також вживають для визначення авторитету, могутності і влади. "Боярин, обдарований такими широкими правами, ставав силою в селі" (Іван Франко).

Коли кажуть "тяглова сила", мають на увазі худобу, яку використовують для перевезення чого-небудь або оранки. "Сивоусі дядьки скаржились, що нема реманенту, мало тяглової сили – лишилось-бо після фрица кілька конячин" (Юрій Бедзик).

Широковживані також фразеологізми зі словом "сила". Вибитись із сил, вимотувати сили – забирати в когось енергію. З останніх сил – з найбільшим напруженням, докладаючи неймовірних зусиль. Мірятися силою з кимось – порівнювати фізичну енергію. Набувати силу – зміцнюватися, укріплюватися, ­ставати сильним. Своїми силами – без чиєїсь допомоги, самостійно. Синонім до нього – снага.

Третьою силою у війні на Донбасі називають підрозділи українських добровольців. Вони перебувають поза структурою армії. Це український добровольчий корпус "Правий сектор". За іншою версією, наша "третя сила" – це дзеркальна відповідь на російське "іхтамнєт".

Бойовики під цим поняттям прикривають російських кадрових військових.

– Третя сила – це збройні сили Російської Федерації. Ми бачимо, як упродовж півроку їх то відводять, то знову приводять, підвозять техніку, прибирають особовий склад і передають техніку терористам, – каже генерал армії у відставці Олександр Кузьмук, 64 роки.

Третя сила – це стороння, зайва сила. У житті борються зазвичай дві антагоністичні сили. Третя – відкрито, прямо не втручається. Часто діє підступно і приховано, переслідуючи лише свої інтереси, – пишуть користувачі сайта stackexchange.com.

Юристи третьою силою називають додаткову сторону судового процесу. Людина може набути рівних прав із позивачем чи відповідачем. Під час розгляду справи – це найчастіше учасник процесу, який вступив до спору для захисту особистих інтересів.

У політиці вираз "втрутилася третя сила" вживають щодо учасника боротьби за владу, який змінив ситуацію. Він претендує на голоси, які не можуть залучити собі два найсильніші суперники. Третьою стороною у США називають усі партії, крім Республіканської та Демократичної.

В Україні діє політична партія "Третя сила". Перереєстрована 30 січня 2015 року. Очолює її Василь Гаврилюк, колишній народний депутат. Під час парламентських виборів 2006-го лідером її списку був "співаючий ректор" Михайло Поплавський. До Верховної Ради не потрапила – набрала 0,13% голосів виборців. Партії з такою назвою є у США, Канаді, Ірані, Нігерії, Індії та Малайзії.

Third Force Act – "Акт третьої сили" 1871 року прийняв Конгрес США. Він дозволив президенту Уліссу Гранту (1822–1885) оголосити в країні воєнний стан для боротьби з расистським рухом "Ку-клукс-клан". Члени організації тероризували й убивали темношкірих та індіанців на півдні Сполучених Штатів.

Психологія третьої сили, або гуманістична психологія, – один із напрямків науки. Орієнтований на вивчення смислових структур людини. Виник у 1960-х. Перший президент Асоціації гуманістичної психології Джеймс Б'юдженталь (1915–2008) висунув п'ять основних положень цього напрямку:

– людину не можна пояснити науковим вивченням її часткових функцій;

– людина усвідомлює себе;

– людина має вибір, а не є пасивним спостерігачем процесу свого існування;

– людина звернена в майбутнє, в її житті є мета, цінності й сенс;

– людину не можна пояснити частковими функціями, в яких не береться до уваги її досвід.

Американські музиканти Вільям Аурі, Крейг Доббін та Ален Ескінас 1994 року створили джазове тріо 3rd Force – "Третя сила". Випустили сім альбомів. Перший назвали – "Третя сила".

Документальну стрічку "УПА. Третя сила" 2007 року зняв журналіст зі Львова Сергій Братішко. Пояснює, що остаточно озлобило людей проти німецького фашизму та московського більшовизму і змусило йти до Української повстанської армії.

Жарти

Сила волі в жінок вимірюється кілограмами, а в чоловіків – літрами.

Найбільшу силу тяжіння має подушка о сьомій ранку.

Зараз ви читаєте новину «Третя сила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути