середа, 19 грудня 2018 11:52

Собор

Об'єднавчий собор усіх православних церков України відбудеться в Києві 15 грудня. На ньому мають створити Єдину помісну православну церкву. Буде самокерованою, незалежною частиною Вселенської. Оберуть також її предстоятеля.

– Це тест для всієї української православної громади, – каже релігієзнавець

Андрій Юраш, 49 років. – Ми йшли до цього століття – достатній час, щоб об'єднатися заради того, що справді важливе.

У жовтні Вселенський патріархат визнав незаконним загарбання Київської митрополії Російською православною церквою 1686 року. А також канонічними УПЦ КП й Українську автокефальну церкву

"Собор" походить від старослов'янського "сбор" – збір. Первісне значення слова – зібрання великої кількості людей в одному місці для розваги чи відпочинку. Вживають у всіх слов'янських мовах.

"Мені тут не скучно, а вчора то й зовсім весело було. Був тут собор, багато людей, танцювали на страшенній спеці на горі, грали, співали, варили страву", – пише поетеса Леся Українка (1871–1913) до свого дядька Михайла Драгоманова (1841–1895) з болгарського села Владая 1894 року.

У християнстві собор – це збори чи з'їзди представників духовенства.

Вперше його скликав імператор Візантійської імперії Костянтин I (272–337) в Нікеї – нині Ізнік у Туреччині. Він тривав більш як два місяці 325 року. Тоді остаточно проголосили відокремлення християнства від іудаїзму, а також визнали вихідним днем неділю замість суботи.

Всього відбувся 21 вселенський собор. Визнають усі церкви тільки два – перший Нікейський і перший Константинопольський 381 року.

 

Земський собор – збір представників населення Московської держави в XVI–XVII ст. Брали участь усі верстви: духовенство, дворяни, міщани та військові. Але не селяни. Тут установлювали податки, військові розпорядження.

Всього скликали 55 соборів. 1613 року тут обрали царем Михайла Романова. За 40 років відбувся останній збір. На ньому вирішили вступити у війну з Річчю Посполитою та підписати Переяславські угоди з Богданом Хмельницьким.

Hrvatski sabor – однопалатний парламент Хорватії. Вперше організований 1533 року як збір дворян для обговорення війни з турками. Сабори не скликали у 1840–1880-х, коли Хорватія була у складі Австро-Угорщини.

Депутатів обирають на чотири роки. Частина мандатів зарезервовані за етнічними меншинами та хорватською діаспорою. Зараз Сабор налічує 151 депутата.

Собор – головний храм міста чи монастиря, в якому богослужіння очолює єпископ або митрополит. Статус присвоюють раз і назавжди.

В Україні є 69 соборів. Найстаріший – святої Софії в Києві, заснований 1037-го. Найновіший – Спасо-Преображенський собор Почаївської лаври на Тернопільщині, освячений п'ять років тому.

Татуювання із зображенням собору в кримінальників означає тривалі терміни ув'язнення.

"Собори наносять на спині і грудях, а церкви іноді ще на ноги, – йдеться на сайті "Тату фото". – Куполів – не менш як три. Вони говорять про терміни покарання чи кількість судимостей".

"Собор" – роман Олеся Гончара (1918–1995). Уперше надрукований у журналі "Вітчизна" 1968-го. Через критику радянської дійсності друге видання вийшло за 19 років.

"Собор" – італійський фільм 1988-го.

Режисер – Мікеле Соаві, 61 рік.

У Середньовіччі тамплієри – лицарі християнського військового ордену – вбили кількох підозрюваних у чаклунстві. Тіла поховали в братській могилі, над якою звели церкву, за сюжетом. Під час реставрації художниця знаходить шматок пергаменту і випускає на волю злих духів.

На порталі Internet Movie Database фільм має оцінку 6,2 бала з 10.

Українську народну партію "Собор" створили 25 листопада 1999 року. Її заснували тодішній голова Вінницької облдержадміністрації Анатолій Матвієнко і директор Інституту ботаніки ім. Миколи Холодного Костянтин Ситник.

2002-го об'єдналася з Українською республіканською партією в УРП "Собор". Пізніше змінювала назви на Українська платформа "Собор" і Республіканська платформа. Теперішній лідер політсили – юрист зі Львова Олег Павлишин, 44 роки.

Соборування – одне з семи Таїнств православної Церкви. Започатковане в перші роки нашої ери.

"При помазанні тіла освяченим єлеєм на хвору людину сходить благодать Божа, що лікує тілесні й духовні немочі, – пише протоієрей 42-річний Андрій Дудченко на сайті Спасо-Преображенського собору в Києві. – Відправляють це таїнство кілька священиків. У виключних обставинах може й один. Соборування не гарантує зцілення. Усе залежить від волі Божої. Ми не спроможні змусити Його зробити так, як вважаємо за потрібне".

Соборність – добровільне об'єднання на основі любові до Бога й одне до одного. Таке поняття ввів російський філософ Олексій Хомяков (1804–1860). Засуджує індивідуалізм, прагнення людини протиставити себе спільності. Стверджує, що бути щасливим самому неможливо.

Соборний – об'єднаний, неподільний. Таке значення подає Словник української мови в 11 томах 1978 року.

Про соборність України вперше заговорив історик Микола Костомаров (1817–1885).

22 січня 1919 року проголосили Акт злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Від 1999-го цю дату відзначають як День соборності України.

"Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна, – йдеться в акті. – Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу".

Село Соборне розташоване за 18 км від Тернополя. Тут живуть 646 осіб.

Первісна назва – Чернелів Мазовецький. 1946 року перейменоване на Жукове, 1957-го – на Жовтневе. Два роки тому жителі проголосували за нову назву.

– У нас тут є і католики, і греко-католики, і православні. Всі ходять в одну церкву, – розповідає сільський голова Михайло Дручок, 65 років. – То один дядько запропонував назвати Соборне. Люди й підтримали. Ще були два варіанти – Топільче і Чернелів.

Пиво "Соборне" випускає столичний завод "Оболонь".

"Напій світлих сортів варять за старим монастирським рецептом із додаванням кукурудзяної крупи", – йдеться на офіційному сайті пивоварні.

Ціна півлітрової пляшки – 18 грн.

Зараз ви читаєте новину «Собор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути