вівторок, 15 березня 2022 14:13

"Що довше стоїть Київ, то менше стоятиме Росія"

Я народився за Польщі, вчився у Кременецькому ліцеї. Жив при перших совітах, у сьомому класі почав учитися рідною мовою. Я воював проти німців. При других совітах став професором, академіком, пішов у Верховну Раду. Для багатьох людей Радянський Союз був жахливою тюрмою, та я цієї несправедливості не відчув. Втім, найкраще я живу за вільної України. Це моє найбільше щастя.

Початок війни сприйняв спокійно. Зберігаю цей стан дотепер. Єдине, про що молю Бога, – стійкість для українців і добре забезпечення нас зброєю.

За всю свою тисячолітню історію ми ніколи ні на кого не нападали. І зараз теж обороняємося.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Ігор Юхновський, 96 років, фізик. Народився 1 вересня 1925 року в селі Княгинине, нині Рівненська область.  Під час Другої світової воював у складі 1-го Українського фронту. Закінчив фізичний факультет Львівського університету імені Івана Франка, там же захистив кандидатську дисертацію. Ступінь доктора наук отримав у Києві. Створив у Львові Відділ статистичної теорії конденсованих станів Інституту теоретичної фізики АН УРСР, пізніше – Інститут фізики конденсованих систем НАН України. Автор 500 наукових статей та семи монографій із фізики. Депутат Верховної Ради в 1990–2006 роках. Був головою Комісії з питань науки та освіти, членом президії, державним радником. 1991-го – кандидат у президенти України. Набрав трохи більш як 550 тисяч голосів, або 1,74 відсотка. У 1992–1993 роках – перший віцепрем’єр-міністр. Один з авторів Конституції України 1996 року. Виконував обов’язки голови Українського інституту національної пам’яті, співзасновник Ініціативної групи ”Першого грудня”. Герой України. Нагороджений орденом Свободи, орденом князя Ярослава Мудрого III–V ступенів. Дружина – вчителька хімії Ніна Юхновська (1927–2018). Донька – 70-річна Наталя – біолог, син – 64-річний Петро – підприємець. Має двох онуків і двох правнуків. Улюблена страва – гречана каша. Живе у Львові
Ігор Юхновський, 96 років, фізик. Народився 1 вересня 1925 року в селі Княгинине, нині Рівненська область. Під час Другої світової воював у складі 1-го Українського фронту. Закінчив фізичний факультет Львівського університету імені Івана Франка, там же захистив кандидатську дисертацію. Ступінь доктора наук отримав у Києві. Створив у Львові Відділ статистичної теорії конденсованих станів Інституту теоретичної фізики АН УРСР, пізніше – Інститут фізики конденсованих систем НАН України. Автор 500 наукових статей та семи монографій із фізики. Депутат Верховної Ради в 1990–2006 роках. Був головою Комісії з питань науки та освіти, членом президії, державним радником. 1991-го – кандидат у президенти України. Набрав трохи більш як 550 тисяч голосів, або 1,74 відсотка. У 1992–1993 роках – перший віцепрем’єр-міністр. Один з авторів Конституції України 1996 року. Виконував обов’язки голови Українського інституту національної пам’яті, співзасновник Ініціативної групи ”Першого грудня”. Герой України. Нагороджений орденом Свободи, орденом князя Ярослава Мудрого III–V ступенів. Дружина – вчителька хімії Ніна Юхновська (1927–2018). Донька – 70-річна Наталя – біолог, син – 64-річний Петро – підприємець. Має двох онуків і двох правнуків. Улюблена страва – гречана каша. Живе у Львові

Ніхто не проти, щоб держави поважали одна іншу. Але щойно Україна стане на бік "дружньої" Росії, вони знищать нашу незалежність.

Путін – КГБіст. Це особлива порода людей. Для таких нічого не вартує принести людське життя в жертву.

Росіяни самі не вийдуть на революцію. Вони бояться і водночас обожнюють Путіна. Це вдасться лише тоді, коли такі процеси фінансуватимуть США та Захід.

Дід-священник мав дві парафії в Дубенському повіті. Був діловою людиною, в Першу світову – військовим капеланом. Купив собі будинок біля церкви, схожий на маленький замок. Там були стіни в метр товщиною і вікна – всередині широкі, а зовні подібні до бійниць. У дитинстві я любив дивитись у ці вікна на світ – луг із високою травою, малесенький струмок. А ще любив лежати на цьому лузі горілиць і дивитися на небо.

Щойно Україна стане на бік "дружньої" Росії, вони знищать нашу незалежність

На війні не думав про смерть. Мав оберіг – іконку, з якою мій дід пройшов Першу світову. Не думаю про кінець і тепер.

Усі великі здобутки на фронтах робили саме українські солдати. Не росіяни. Ми дуже стійкі в бою. В цьому нас недооцінили і Росія, і Європа.

Мушу зізнатись. Я вступив в університет, не маючи диплома про повну середню освіту. Батько взяв довідку в директора лісотехнічного інституту. Випили по чарці – та й усе.

Із дружиною познайомився в університетській бібліотеці. Вона була дуже вродлива. Кілька тижнів тільки дивився. Потім наважився познайомитися. Через два роки побралися. Це було справжнє кохання. Прожили разом майже 60 років.

Мама не могла перенести смерті батька – вмирала в мене на очах. Раз попросила помити їй ноги. Я мив і помітив чорну межу, яка почала підійматися від ніг до голови. Коли вона вкрила все тіло, мама померла. Я вискочив на вулицю і став кричати. То був найбільший розпач у моєму житті.

Солдат зі зброєю – це все-таки солдат. Солдат без зброї – ціла біда.

Що довше стоїть Київ, то менше стоятиме Росія.

Була ж Французька імперія, Британська, Австро-Угорська. Усі розпалися. Те саме буде з Росією. На місці імперії постане національна держава. Вона довго спокутуватиме свою вину перед нами.

Погані думки – найгірше, що може бути в людини

Навіть у найрозумніших керівників виникають нездійсненні ідеї. Іноді вони корисні, іноді – шкідливі.

Крим завоювали, бо між нашими й російськими солдатами стояли жінки з дітьми.

Я – начальник у своїй сім'ї. Діти беруть до уваги мої думки, слухаються. Але і я їх слухаю. Вони вже дорослі люди.

Дім у мене великий. Нарисував його проєкт, а син будував. Розділив на три поверхи – для себе, для доньки, для сина. Але зараз дім стоїть пусткою. Такий час, люди хочуть жити окремо.

Щонеділі ходжу до церкви. Прошу в Бога про Україну, про душі померлих та про здоров'я живих.

Кожен повинен володіти своїми думками. Як тільки відчуваєте, що в думці караєте чи лаєте когось, треба схаменутися. Погані думки – найгірше, що може бути в людини.

У мене завжди багато роботи. Просто так, без потреби, до мене ніхто не приходить.

У місті майже не буваю. Бракує часу. Біля дому маю невеличку ділянку з городом. Неподалік – парк із двома озерами, магазини. То й ходити до міста толку немає.

Чим відрізняється геній від спеціаліста? Геній може працювати у своїй сфері й не втомлюватися. Але в інших – не дасть собі ради. Завдання держави та керівників – берегти геніїв.

Написав один із перших законів про захист української мови. За основу взяв російський проєкт, який там успішно функціонує. Тому хай росіяни не називають нас нацистами. Бо виходить, що й вони такі ж.

Багато про що шкодую. Траплялося, був поганим чоловіком. Хоч був і хорошим та порядним.

Держава мусить бути демократичною. Але демократія означає дві речі – свободу особи й рівновагу суспільства. Не можна мати такої свободи, яка порушує цю рівновагу.

Я мав багато добрих друзів. Та вони повмирали. Найбільші друзі тепер – моя сім'я та мої учні.

Неприємно, що я вже старий. Але приємно, що мені допомагають.

Найважчі мої рішення завжди були українською

Іншої справи, крім фізики, не хочу. Але ми, фізики-теоретики, ліземо бозна-куди. Так от я вліз у мовознавство.

Найважчі мої рішення завжди були українською.

Кілька місяців тому працював у своєму кабінеті. В момент відключився. Опинився в незнайомій кімнаті з дверима. Розумів, що вони – в інший світ. Уже був пішов туди, та згадав, що маю ще виконати два завдання. Отямився у своєму кабінеті. Наступного дня осліп на ліве око.

В нас немає виходу. Ми мусимо перемогти.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «"Що довше стоїть Київ, то менше стоятиме Росія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути