вівторок, 20 березня 2018 13:45

Прикрутити

28 лютого 2018 року Міжнародний арбітражний суд Стокгольма зобов'язав російську компанію Газпром сплатити українському Нафтогазу 4,63 мільярда доларів за недопостачання узгоджених обсягів газу для транзиту в Європу. У відповідь Газпром знизив тиск палива, що подається в українську газотранспортну систему, та заявив про розірвання контракту з Нафтогазом.

Президент Петро Порошенко написав у Facebook: "#Прикрути – важлива ініціатива Нафтогазу, який закликає українців згуртуватися проти чергової провокації Кремля. Газпром знизив на 20 відсотків тиск у газопроводах на своєму боці системи – для дискредитації України. Щоб зруйнувати цей сценарій – достатньо на кілька днів зменшити в оселях температуру на 1 градус.

Приєднуюсь до цієї ініціативи особисто й закликаю всі державні установи зменшити, по можливості, температуру в приміщеннях. Так само прошу громадян на кілька днів прикрутити опалення лише на 1 градус або максимально уникати втрат тепла в будинках. Завдяки нашій згуртованості Газпром і Кремль не зможуть шантажувати Україну"

Автор: Володимир Казаневський
 

Прикрутити – дієслово доконаного виду. Походить від "крутити". Означає – прикріплювати, прив'язувати що-небудь до чогось, закручуючи.

"Що це він задумав? – питав він у сердитого зі сну Тимка, що прикручував вірьовку до розворин" (Григорій Тютюнник).

Слово "прикрути" може вживатися у значенні дужче закручувати що-небудь, прикріплювати до чогось гвинтами, обертаючи за нарізкою.

"Начебто зроду біля машини ходив – сопе та обдивляється, обстукує, прикручує якісь гаєчки" (Валентин Речмедін).

У переносному значенні вживається для опису процесу створення нестерпних умов кому-небудь, утисків когось.

"Оттак-то пан прикрутив нас і щораз ліпше прикручує!" (Іван Франко).

У техніці "прикрути" означає, повертаючи регулятор, зменшувати силу світла в гасовій лампі, вогню в газовій плиті чи опалювальній печі, тиск у трубопроводах.

"Німець прикручує ліхтарика, бере відро й виходить, щільно засунувши за собою двері" (Юрій Яновський).

Фразеологізм "крутити хвостом" означає хитрувати, лукавити, лицемірити.

"Оксен хитрий. Любить хвостом крутити" (Григорій Тютюнник).

Крутити носом – виражати незадоволення чим-небудь.

"Фідлер, наляканий, певно, моєю одмовою писати цей відділ газети, прийняв статтю, хоч дуже крутив носом" (Михайло Коцюбинський).

Крутити веремію – кричати, галасувати, здіймати колотнечу.

"Сагайдакові що? Йому шаляй-валяй, крути веремію, – хіба він за щось відповідає?" (Спиридон Добровольський).

Синоніми прикрутити – привертіти, пригвинтити, прикріпити, приточити, примкнути.

"#Прикрути – это выйти из зоны комфорки" – написав у Facebook користувач Іван Маринич. "#Прикрути – це не про Порошенко. І не про тепло. І навіть не про газ. Це про те, про що мріяли мільйони українців протягом сотень років. Це вихід із російської імперії. Через кров, страждання та біль. Через загибель тисяч. Сотні років ми йшли до цього. І це один із самих важливих кроків", – пише користувач Роман Донік.

Мишенята Круть і Верть – герої української народної казки. В ній розповідається про працьовитого Півника Голосисте Горлечко, який працює у своєму господарстві – збирає урожай, меле борошно і з нього пече пиріжки. Мишенята йому не хочуть допомагати. Коли вони просять спробувати пиріжків, то він відмовляє їм теж.

Крутнів – таку назву мають два села – у Тернопільській та Він­ницькій областях. Населений пункт на Тернопільщині був у XVI ст. у власності Дмитра Байди-Вишневецького – заснов­ника першої фортеці на острові Мала Хортиця на Запоріжжі.

Раковець кручений – швидкий закарпатський танець – виконують 16 танцюристів: по вісім дівчат і хлопців. Стають почергово у коло. Танцюють обіймаючись руками на рівні пояса.

Прізвище Круть мають 2111 жителів України. Найбільше з них киян – 134. У Дніпрі живуть 108, у Єнакієвому на Донеччині – 70.

Прикручену шурупами за лапи до дерев'яного стовпа мертву коалу знайшли у парку у Квінсленді в Австралії 10 січня 2018 року. На ній були сліди крові, а перед мордою висіло листя евкаліпту, яке зазвичай їдять тварини. Причина смерті невідома. Місцеві організації захисту тварин розслідують інцидент, який назвали "вчинком хворого".

Крутний момент двигуна – характеристика, що показує силу тяги агрегату. Що більше значення крутного моменту, то більшу вагу мотор може зрушити і більше прискорення зможе розвинути автомобіль.

"Крутиголов" – найбільший інтернет-магазин головоломок, фокусів і настільних ігор в Україні. Має власне виробництво з дерева та акрилу. Надає телефоном безкоштовні консультації з вирішення логічних завдань.

"Підводний човен "Запоріжжя" прикручений болтами до пірса. Невже він може забезпечувати безпеку України?" – казав лідер забороненої нині компартії Петро Симоненко на прес-конференції Блоку лівих сил у Севастополі 2009 року.

"Закрути Міссурі" – американський вестерн 1976 року. Для захисту своєї родини і боротьби з конокрадами власник ранчо Девід Брекстон наймає вбивцю-­психопата Клейтона. Однак його наміри очистити місцевість від злочинності виливаються у заплутаний ланцюг пригод, ускладнень і безконтрольного насильства.

Зараз ви читаєте новину «Прикрутити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути