четвер, 18 квітня 2019 14:18

Порошенко хотів виграти вибори, як 2014-го, й забув, що зараз 2019 рік

21 квітня українці обиратимуть президента. За результатами першого туру, на дільниці прийшли 18 893 864 виборці. Це близько 64 відсотків тих, хто має право голосу. У другий тур вийшли 41-річний Володимир Зеленський, який набрав 30,24 відсотка голосів, та 53-річний Петро Порошенко, який здобув 15,95 відсотка. Експерти оцінюють результати волевиявлення, реакцію суспільства і прогнозують, як це вплине на країну

Раніше українські вибори вигравав телевізор, тепер – YouTube. Ми стали частиною світового тренду. Трамп спілкується з виборцями через Twitter, а Зеленський з опонентом говорить через відео. Змушує всіх політиків говорити його мовою. Історія з аналізами була неможливою 5–10 років тому. Кандидати мали ореол святості. А тепер з'ясовують, хто з них уживав алкоголь чи наркотики.

Є приказка: генерали готуються до минулої війни. Те саме з політиками. Порошенко хотів виграти вибори, як 2014-го, й забув, що зараз 2019 рік. Ми живемо в новому світі. Хто це зрозумів, перемагає.

Політики мають зробити з кампанії серйозніші висновки, ніж суспільство. Інакше будемо бігати по колу брехні й корупції. Треба змінити виборчий закон, відкинути мажоритарку. МАЄ ВІДБУТИСЯ ПЕРЕФОРМатУВАННЯ ПАРТІЙ. Кампанія показала, що навколо Гриценка змогли об'єднатися національно-демократичні сили. Нас чекає об'єднання націонал-патріотів. З'ЯВЛЯТЬСЯ СПРАВЖНІ УКРАЇНСЬКІ ЛІВІ. Може переформатуватися Юлія Тимошенко, скаже, що вона – соціал-демократка. Із цієї кампанії ми вийдемо кращими виборцями і громадянами.

Дмитро СІМАНСЬКИЙ, 52 роки, медіа-консультант

Ми рухаємося вперед. Якщо прийде Зеленський, створить ліфти для багатьох менеджерів та політиків. Може з'явитися запит для нової культури чиновника. Очікую на покращення стану зі свободою слова, з'явиться шанс на справедливий суд.

Порошенко в разі перемоги не зможе закручувати гайки, бо проти нього проголосували 30 відсотків. І це підштовхне його до кроків, що будуть на користь і суспільству, і країні.

Ці вибори будуть переломними, бо розірвали шаблони. У нас же не один Зеленський. СМЕШКО ПЕРЕМІГ ГРИЦЕНКА І ЗНИЩИВ ЙОГО ПОЛІТИЧНЕ МАЙБУТНЄ.

Нам треба жити після виборів. Тримати оборону, говорити про примирення між "зеботами" і "порохоботами". Бо вони насаджують страх і ненависть. ВАРТО ВИХОДИТИ НА НОВИЙ СУСПІЛЬНИЙ ДОГОВІР. Ті, хто про це говоритиме, матимуть політичне майбутнє.

Віталій КУЛИК, 42 роки, директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства

Автор: reuters
  Чинний президент Петро Порошенко на дільницю для голосування 31 березня цьогоріч узяв онука 4-річного Петра. Дорогою до кабіни для голосування хлопчик не втримав бюлетеня й наступив на його край, ледь не порвавши
Чинний президент Петро Порошенко на дільницю для голосування 31 березня цьогоріч узяв онука 4-річного Петра. Дорогою до кабіни для голосування хлопчик не втримав бюлетеня й наступив на його край, ледь не порвавши

Люди очікують на чарівника, щоб він за них вирішив проблеми. Вибір у першому турі свідчить про втому від повільності реформ, але вони швидше йти не можуть. Однак украй безвідповідально голосувати за людину, яка навіть районної адміністрації не очолювала. Перед парламентськими виборами потрібно зрозуміти, що ми відповідальні за країну, і НА ВИБОРИ ТРЕБА ЙТИ З ХОЛОДНИМ РОЗУМОМ, А НЕ БАЖАННЯМ ПОКАЗАТИ ДУЛЮ.

Дмитро ВОВНЯНКО, 42 роки, блогер, підприємець

Українська політична традиція – обираємо гетьманів, а потім їх кидаємо. Країна мусить мати певну довіру до лідерів. Добре, що українці завжди бунтуватимуть проти захоплення влади. І ніколи не ідентифікуватимуть себе з царем. Але наша проблема – внутрішній розкол, слабке відчуття того, що ми є не тільки країною, але й державою.

За Зеленського голосував різний електорат. Дехто вірить у зміни, інші бачать у ньому приховане повернення до російськомовної України, треті – хочуть кинути виклик владі.

Порошенко недооцінив комунікаційну силу Зеленського. Той змінив правила гри – фактично змішав розважальний жанр і агітацію. Головний його козир – гра на випередження. Використовує критику проти нього на свою користь. Але Зеленський може стати жертвою закону дзеркала. Раніше сміявся з інших, а почнуть – із нього. Це закон української політики – лідери ніколи не будуть популярні.

Україна стає демократичною державою. ЗЕЛЕНСЬКИЙ – НЕ ПРОРОСІЙСЬКИЙ КАНДИДАТ, ВІН – ГІБРИДНИЙ. Усе залежить від того, як реагуватиме суспільство. Він може повернути курс і на Росію, і на Захід. Суспільство має розуміти, що від нього багато залежить, яким курсом поведе Україну Зеленський чи Порошенко.

Українці продовжують давати запит на зміни. Вони розчарувалися в деяких агентах змін, але не в самій ідеї, реформах, русі на захід.

Володимир ЄРМОЛЕНКО, 39 років, філософ, політолог

Запит на зміни виходить із катастрофічної недовіри українців до влади. Порошенко не реалізував обіцяного на Майдані. Намагався запроваджувати реформи, але це було важко. За його спиною почало красти оточення.

Президент підписав Угоду про асоціацію з ЄС, але не мав до неї стосунку. Томос був актуальний за часів князя Володимира. У XXI столітті питання релігії не мають визначального характеру. До безвізу він доклався на останньому етапі – це була не його ідея і розробка. В армії зробили деякі косметичні реформи – зміна однострою, модернізація техніки, запровадження нового вітання. Та це не змінило цінностей і структури війська. В результаті ми не перемогли Росію. Наш переломний момент – не вибори, а закінчення війни.

Позитив цієї кампанії: ПОЛІТИКИ ЗНАЙШЛИ СПОСОБИ ЗРОБИТИ МОЛОДЬ АКТИВНИМ УЧАСНИКОМ ПРОЦЕСУ.

Богдан ЯРЕМЕНКО, 47 років, дипломат, громадський діяч

Це голосування – проти нинішнього політичного класу. Люди підтримують не Зеленського, а нову систему. ЯКЩО переможе Зеленський і в нього НЕ БУДЕ ЧІТКИХ ДІЙ, ЙОГО ТАК САМО МОЖУТЬ ЗНЕСТИ ще до наступних виборів.

Порошенкові потрібно звертати увагу на настрої виборців. Соціологія показувала, що українці хочуть розв'язання проблеми війни, корупції, поганого адміністрування, підвищення соціально-економічного рівня.

Влада погано комунікувала із суспільством. Людям не зрозуміло, що відбувається. Потрібна перспектива, а її не побачили. Порошенко – сильний тактик, розумний, але не має дієвої стратегії. Перед виборами розробили програму "2020", та зараз про неї всі забули.

Результат "Блоку Петра Порошенка" на парламентських виборах буде близько 20 відсотків. За рамки своєї аудиторії він не вийшов.

Юрій БУТУСОВ, 42 роки, журналіст

Порошенко мав вибудувати мережу національних медіа, дати відсіч російській пропаганді, що лилася з українських каналів, та покарати всіх, хто нажився за часів режиму Януковича. Йому вже не повторити результат, з яким пройшов 2014 року. Втрата довіри до нього трансформувалась у втрату довіри в державу.

Ці вибори можуть стати переломними, якщо отримаємо проросійського кандидата. ЗА ҐРАТАМИ ОПИНИТЬСЯ ВСЯ ОПОЗИЦІЯ, ДЕЯКІ ГРОМАДСЬКІ ДІЯЧІ. І бізнес, який підтримує сьогоднішню владу.

Лариса ВОЛОШИНА, 44 роки, психолог

  ”Зеленський уже затролив не те що Порошенка, а й посаду, на яку претендує. Думаю, частина його прихильників зрілого віку – відпадуть, як побачать шоуменський фарс, коли йдеться про серйозні речі”, – каже письменник Тарас Антипович. Художник Дмитро Скаженик бачить це так
”Зеленський уже затролив не те що Порошенка, а й посаду, на яку претендує. Думаю, частина його прихильників зрілого віку – відпадуть, як побачать шоуменський фарс, коли йдеться про серйозні речі”, – каже письменник Тарас Антипович. Художник Дмитро Скаженик бачить це так

Єдиний запит суспільства – знищення клептократичного режиму. Навряд Порошенко зможе зробити це за півтора тижні.

Зеленський не є недолугим клоуном і блазнем. Він – сильна фігура. Його команда мала тактику маскування кандидата під серіального персонажа, але це не робить його слабкою особистістю.

Вибори президента – це боротьба між Зеленським і Порошенком як постатями. ПРОТИСТОЯННЯ МІЖ КРЕАТИВНИМ КЛАСОМ ТА КОРУМПОВАНОЮ СИСТЕМОЮ ПОСТРАДЯНСЬКОЇ ЕЛІТИ. Не варто сприймати виборців Зеленського як зрадників. Це розколює країну. Клоуна не підтримали б 30 відсотків. Якщо Зеленському вдасться зберегти високий рейтинг, він приведе нових людей у парламент, які зможуть змінити правила гри.

Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ, 65 років, директор Інституту зовнішньої політики

Голоси українців за переможця першого туру розподілились рівномірно – уже немає традиційного поділу на схід і захід, на ділення по Дніпру. Кризу навколо цього можуть створити як технологію. Риторика, що якийсь виборець дурний, а якийсь – розумний, – це приниження. Основний урок із першого туру – ПОТРІБНО ПОВАЖАТИ ВИБІР ІНШИХ. Україна потребує перетворень. Люди не вірять тим, хто за 20 років перевзувався в повітрі по три-­чотири рази.

Громадяни повинні прийняти вибір більшості. І змінити його через п'ять років, якщо він їх не влаштує. Так працюють демократії. Якщо ми прагнемо до цих цінностей, то маємо пам'ятати і про обов'язки. "Якщо він переможе, я емігрую" – позиція слабкої людини.

Андрій ВІГІРІНСЬКИЙ, 32 роки, політолог

Люди розчаровані й обурені корупційними схемами, саботуванням реформ. Тому частина проголосувала не так за Зеленського, як проти Порошенка.

Скільки людей виходили після смерті Катерини Гандзюк або скандалів із розкраданням в оборонній сфері? Вони говорили, що потрібні реформи і чесні суди. Були акції, пікети, журналістські матеріали. Що змінилося? Нічого. Порошенко втратив довіру частини людей, які голосували за нього п'ять років тому. Він запропонував тільки безвіз і томос.

Але МИ ЩАСЛИВІ, ЩО МАЄМО МОЖЛИВІСТЬ ОБИРАТИ. Повинні скористатися цим шансом.

Наталія КРАСНЕНКОВА, 41 рік, засновниця компанії соціальних комунікацій PR-House

Зеленський не відповідає жодному суспільному запиту, окрім бажання нових облич у політиці. Громадяни хочуть помститися владі, що вона не виконала того, що від неї очікували. Найчастіше закидають корупцію. Та якби її не було, ненависть до влади лишилася б. Хоч Порошенко зробив багато позитивних речей.

У другому турі, можливо, люди зрозуміють, що не варто довіряти країну у стані війни некомпетентній людині. І СТРАХ ВПЛИНЕ НА ГОЛОСУВАННЯ. Але розрив високий, і малоймовірно, що його вдасться подолати чинному президенту.

Сергій ФУРСА, 37 років, інвестиційний банкір

Людина, яка понад рік у політиці, втрачає репутацію. Так побудована система. Вибір українців каже, що, крім загальної недовіри до політики, є недовіра до президента. Як написав the Guardian, голосування в другому турі буде між очікуваннями, надією і відсутністю боротьби з корупцією, несистемними реформами. Проти того, що в людини був шанс змінити країну, але вона цього не зробила. Результати передбачувані. Навіть ЯКЩО ПРЕЗИДЕНТ ПОЧНЕ САДЖАТИ ДРУЗІВ, УСІ СПРИЙМУТЬ ЦЕ ЯК АГОНІЮ, щоб зберегти владу.

Борис ТИЗЕНГАУЗЕН, 37 років, експерт з управління репутацією

Зараз ви читаєте новину «Порошенко хотів виграти вибори, як 2014-го, й забув, що зараз 2019 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути