Ексклюзиви
субота, 24 серпня 2019 10:43

Парад

Автор: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У День Незалежності 24 серпня не буде традиційного військового параду на Хрещатику.

"Святкування 28-ї річниці незалежності України пройде в новому форматі. Головний акцент урочистостей – діти", – оголосили в Офісі президента.

Заходи розпочнуться біля пам'ятного Хреста на місці загибелі героїв Небесної сотні загальнонаціональною хвилиною мовчання. На майдані Незалежності проведуть музично-хореографічний флешмоб. Оркестри й музиканти виконають українські пісні в сучасному аранжуванні. Потім відбудеться нагородження українців, які досягли успіхів у різних сферах. Завершаться урочистості святковою ходою.

Після цього об 11:00 розпочнеться Марш захисників України за участі ветеранів АТО.

Парад – урочистий огляд військ, спортсменів, організацій, влаштований з нагоди знаменної дати або події. Слово походить від латинського paro – "готовий". Перші такі покази проводили до нашої ери – у Стародавньому Єгипті, Персії, Римі. Від XVI ст. пуб­лічні паради стали поширеними в Європі.

30 грудня 1917-го на Софійській площі в Києві відбувся військовий стрій куренів Вільного козацтва. Його приймав голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський. Перший військовий парад до Дня Незалежності України провели на Хрещатику 1994 року, наступний – 1998-го. У заходах брали участь кілька тисяч військовослужбовців, іноді – військова техніка й авіація. За президентства Віктора Януковича ходи не проводили – пояснювали економією коштів. Традицію поновили 2014-го – у перший рік війни на Донбасі.

Парад планет – астрономічне явище, коли кілька планет Сонячної системи опиняються по один бік від Сонця в невеликому секторі. Розрізняють малий парад планет – коли поряд розташовуються щонайменше три небесні тіла, великий – не менше шести, і повний – коли всі вісім. Останній за 2 тис. років спостерігали 10 разів. Найближче одна до одної всі планети були 1128 року.

1974-го вийшла друком книжка британців Джона Ґріббіна і Стівена Плейджманна "Ефект Юпітера". Автори переконували, що через вісім років дев'ять планет – на той час повноцінною планетою вважали Плутон – опиняться поряд. І це спричинить катаклізми на Землі, зокрема землетрус зруйнує Лос-Анджелес. Книжка стала бестселером. Парад і справді відбувся. Та жодних сейсмічних порушень не сталося.

Наступний повний парад планет прогнозують на 2161 рік.

Хіт-парад – перелік найпопулярніших медійних продуктів – пісень, книжок, відеоігор тощо за певний період часу.

На початку 1936-го американський журнал Billboard подав рейтинг грамофонних платівок, які найбільше розкуповували протягом минулого року. Його очолив сингл Stop! Look! Listen! джазмена 33-річного Джо Венуті. Від 1958-го часопис став публікувати такі списки щотижня.

Перший український хіт-парад готувала програма "Територія А", що виходила на каналі ICTV у 1995–2000 роках. Лідерів визначали глядачі – листами або телефонними дзвінками. Найпопулярнішими були виконавці Олександр Пономарьов, Ірина Білик, Юрко Юрченко, гурти "Аква Віта" і "Фантом 2".

Гей-парад – масова хода за рівні права всіх людей, незалежно від статі чи сексуальної орієнтації.

28 червня 1968 року поліція влаштувала облаву на підпільний гей-бар "Стоунволл Інн" у Нью-Йорку. Тоді у США гомосексуальні зв'язки вважали злочином. Відвідувачі дали відсіч правоохоронцям. Протести змусили уряд переглянути законодавство. Гей-паради проводять у першій половині літа – на згадку про події у "Стоунволлі".

Найбільший гей-парад відбувається в Сан-Паулу, Бразилія.

У Києві гей-паради проводять із 2013 року.

Парадне – назва під'їзду або сходової клітки багатоквартирного будинку. Термін є калькою з російського "парадное" або "парадная". Виник у Санкт-Петербурзі в першій половині ХХ ст.

"У минулі століття в будинках Петербурга було по кілька сходових кліток, – пише блогер В'ячеслав Алькопончик. – Серед них головна – парадна, для гостей. А також бокові та чорні, що вели до службових приміщень – кухні, комори, кімнат прислуги. Після революції будинки націоналізували й віддали під житло тим, хто потребує. Приміщення не були розраховані на таку кількість мешканців. Довелося робити перегородки, зменшувати площу квартир. Вхід в одні квартири був із парадної сходової клітки, в інші – з чорної. З часом словосполучення "парадна сходова клітка" скоротилося до "парадна".

Зараз ви читаєте новину «Парад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути