середа, 20 травня 2020 20:56

"Пацієнти спочатку платять податки, а потім мусять платити ще й зі своєї кишені в лікарнях"

Президент Володимир Зеленський заявив, що медична реформа потребує корективів. Як вирішити проблеми, що виникли під час запровадження її другого етапу, мають запропонувати міністр охорони здоров'я, голова профільного комітету Верховної Ради та головний санітарний лікар. До 1 червня МОЗ змінить принципи фінансування лікарень. "Ми не збираємося згортати реформу, – каже керівник міністерства 44-річний Максим Степанов. – Її треба реалізувати. Але суттєво змінити, враховуючи українські реалії"

  Ольга СТЕФАНИШИНА, 36 років, колишня заступниця міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції, народна депутатка
Ольга СТЕФАНИШИНА, 36 років, колишня заступниця міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції, народна депутатка

Міністерство охорони здоров'я називає це покращенням медичної реформи, але насправді це ЗГОРТАННЯ. Наслідки можуть бути катастрофічні. Зміни до контрактів із медзакладами загальмують процес, заблокують фінансування лікарень щонайменше на кілька місяців.

Для пацієнтів повернення до так званого історичного бюджету, якого хоче МОЗ, – це повернення до того, що було майже 30 років. Пацієнти спочатку платять податки, а потім МУСЯТЬ ПЛАТИТИ ще й зі своєї кишені в лікарнях.

Не можна за місяць після початку реформи казати: "Ні, повертаємо все, як було". Медзаклади готувалися до цих змін майже три роки. Отримали значно більше фінансування, ніж торік. ДЕРЖАВА ХОЧЕ ЗАБРАТИ ці гроші в чесних і успішних лікарів. Збирається скасувати безоплатні пологи, відібрати фінансування в онкохворих. А разом із грошима зникне надія на зміни в медицині.

70 відсотків тих, хто підписали декларацію з сімейними лікарями, заявили, що задоволені якістю послуг. Незадоволені там, де реформа не почалася.

Усі міфи про звільнення тисяч медиків і закриття сотень лікарень вигідні тим, хто десятиліттями розкрадав медицину і хоче продовжувати. Ці люди противляться реформі, тому що розподіл коштів стає прозорим і ефективним. І КРАСТИ вони вже НЕ ЗМОЖУТЬ

Зараз ви читаєте новину «"Пацієнти спочатку платять податки, а потім мусять платити ще й зі своєї кишені в лікарнях"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути