середа, 18 квітня 2018 12:56

Лелека

В Україну з місць зимування повернулися лелеки. Перші прибули в середині березня і потрапили в снігові заметілі. Люди рятували їх – годували й чистили від снігу місця стоянки. Найслабших забирали відігрівати в домівках

Лелека – птах родини лелекових, ряду лелекоподібних. Виростає заввишки від 80 см до 1 м, вагою до 4,5 кг. Має розмах крил 2–2,2 м. Основний колір пір'я – білий, на краях крил – чорний.

Птахи всеїдні – харчуються дрібними гризунами, черв'яками, комахами, жабами, рибою, іноді падаллю. На зимівлю летять у долину річки Ніл або на озеро Чад у Африку. Ті, що живуть на сході України та Кубані, – в Південну Індію.

"Слово "лелека" походить від давніх імен Лель і Леля. Або від тюркського "ляльок", – пише краєзнавець Ганна Черкаська, 70 років, на сайті uahistory.com. – Українські назви птаха: чорногуз, бусол, бусел, бусько, бузько, бусьок, бузьок, боцюн, боцян, гайстер, жабоїд, веселик. У словнику Бориса Грінченка написано: "Жабоїд прилетів, щастя приніс". На Тернопільщині закликають: "Бузьку, бузьку, принеси Маруську".

Латинською лелека – Ciconia. Слово "гайстер" прийшло з німецької і означає "той, хто приносить дітей". Гайстерякою називають чоловіка-гуляку. Птах із чорним наростом ззаду – чорногуз, бо "ґудзь" – українською вузлик.

На Поліссі в день прильоту лелек випікали печиво "буслові лапки". Дарували дітям, закликаючи цим лелек, щоб ті поверталися додому і приносили на крилах весну.

 

Деякі топоніми в Україні мають похідну назву від лелек – річки та притоки Бузьків Яр, Гайстрова Струга, Лелечий потік, Чорногузькі пороги. Села – Боцянівка, Лелеківка, Чорногузи.

Лелеки є на гербах Кропивницького, райцентрів Дружківка на Донеччині й Ананьєв на Одещині. Також герб із лелеками мають місто Щуровичі й райцентр Буськ – на Львівщині.

Одну з легенд походження назви Буськ описав краєзнавець Антоній Шнайдер (1825–1880) у львівській "Літературній газеті": "Давид Ігорович, ще як Володимирський князь, виїхав разом із боярами оглянути межі князівства, щоб укріпити оборону окраїн. Змучений тривалою мандрівкою вирішив зупинитися. Відповідного місця не знаходив – довкруги були болота. Один із княжих слуг на ім'я Свойко, побачивши бузька, що кружляв, порадив зупинитися там, де він сяде. Князь послухав його. Бузько привів їх на берег річки. Там вони побачили хатину, капличку і сад, в якому працювали два монахи. Місце виявилося вигідним для будівництва укріплення. Князь за порадою монахів звелів звести двір для себе й будинки для бояр. Так виникло місто. На честь бузька, який указав дорогу князю, його назвали Буськом".

Більшість дослідників вважають легенду містифікацією. Імовірнішим є походження назви міста від назви річки Буг.

Багато українців носять лелечі прізвища: Чорногуз, Журавель, Лелека, Лелеченко, Боцюн, Бусько, Бузько, Бусол, Боцян, Гайстер, Гайструк.

У мусульман лелеку звуть "хаджа лейлек". У перекладі з азербайджанської "хаджа" означає паломник. У Білорусі лелека – національний символ. У Молдові – символ виноградарства й виноробства.

Лелека – священний птах, покровитель сім'ї та рідного дому в українській міфології. Це символ любові до батька-матері, які благословили тебе на світ, а тому це й символ сімейного благополуччя.

"Щасливий той двір, де є гніздо лелеки. За його розорення – кара вогнем, – йдеться в матеріалі на сайті "Україна-Аратта". – Лелеки перебувають під охороною українців ще з часів тотемізму. Їх вважали провісниками весни, птахами Сонця. За повір'ям, він приносить дітей. Тому бог шлюбу й кохання в давніх українських і польських піснях зветься Лель, а скіфський бог плодючості – Гайстеріс".

Пара лелек була талісманом збірної команди України на Олімпійських іграх у Пекіні 2008-го. Їх дизайн придумав інженер Вадим Яковенко з Полтави. З того часу щороку проходять спортивні змагання "Олімпійські лелеченята" серед дітей 12–14 років.

Перший сайт української спільноти в Італії має назву "Лелеки". Посвідку на проживання там отримали понад 240 тис. наших співвітчизників.

"Лелека" – приватний пологовий будинок у Києві. Розташований у курортній зоні Пуща-Водиця. Пологи тут коштують від 20 тис. грн. Є стаціонар, куди вагітну можна покласти на збереження.

В Україні є 15 магазинів "Лелека", 10 готелів і 22 ресторани та кафе, житловий комплекс у Борисполі на Київщині. Часто так називають дитячі садки.

Безпілотний авіаційний комплекс DeViRo "Лелека-100" виготовляють із 2016 року. Призначений для повітряної розвідки та коригування артилерійського вогню. Стійкий до погодних умов, його можна використовувати в будь-який час доби. Пройшов випробування у війні на Донбасі. Сьогодні в армії є 10 комплексів. Вартість одного – 800 тис. грн.

"Лелеки" – американський комедійний мультфільм. Прем'єра стрічки в Україні відбулася 22 вересня позаторік. Розповідає про лелеку на прізвисько Джуніор, який випадково активує прилад із виробництва дітей. Мультфільм отримав кінопремію Голлівуда за кращу музику.

Народні прикмети:

Хто вперше навесні побачить лелечу пару, що походжає полем, неодмінно знайде й собі супутника. Якщо ж побачиш на полі одного лелеку – будеш увесь рік самотній.

Коли взимку в господаря садиби помре дружина, то навесні лелека в гніздо до них уже не прилетить.

У домі, на якому лелека збудує своє гніздо, пануватимуть злагода, затишок і спокій.

Прислів'я про лелеку:

Де лелека водиться, там щастя родиться.

Дурний той лелека, якому своє гніздо не миле.

Якщо лелеки летять високо – буде гарна осінь.

180 тисяч пар лелек живуть в Україні. Такі дані наводять у націо­нальній Червоній книзі

Зараз ви читаєте новину «Лелека». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути