Ексклюзиви
середа, 23 січня 2019 09:56

"Коли покликав під вінець, проплакала весь день"

Студент Одеського національного політехнічного університету 24-річний Ву Нгок Хуй із В'єтнаму через суд відстояв правильне написання свого прізвища в українських документах. У візі на в'їзд у країну 2005-го його переклали як Хиу, так і зарахували до навчального закладу. Але 2014-го отримав посвідку на постійне проживання на ім'я Ву Нгок Хуй. Через плутанину не міг захистити дисертацію. У суді мусив довести, що отримав вищу освіту в політеху

Ми запитали читачів: які казуси з вами траплялися через прізвище?

 

У молодості дуже стидалася свого прізвища Голубець. Мріяла швидше вийти заміж. Захура зустріла в медуніверситеті. Коли покликав під вінець, дізналася, що він Ібал і родом із Грузії. Проплакала весь день. Вголос це прізвище не говорю ніколи. Маю папірець, на якому написане чіткими друкованими літерами. Подаю його, коли треба назвати. Почала це робити після оформлення документів в аеропорту. Під час реєстрації паспортистка на всю сміялася. Тоді запитала, як мені з таким прізвищем живеться. Було соромно.

Віра ІБАЛ, 45 років, кардіолог, Одеса

Не могла отримати кошти в банку. Коли оформила депозит, не догледіла, що в договорі моє прізвище написали з помилкою: Гайдур замість Гайдук. Як прийшов час забрати гроші, довелося кілька разів вистояти чергу у відділеннях і доводити, що я – це я.

Зинаїда ГАЙДУК, 86 років, пенсіонерка, Маріуполь

Не взяли працювати начальником відділення банку. Дирек­тор попросив змінити прізвище Гнида на будь-яке інше. Мовляв, псуватиме репутацію фінустанови. Звільнився і поїхав за кордон. Зараз маю власний бізнес у Німеччині. Там моєму прізвищу не дивуються.

Ярослав ГНИДА, 35 років, підприємець, Київ

Сім місяців не знала про смерть сина. Весь цей час його шукала. Щодня ходила на роботу, де розвантажував автомобілі. Поліцейські не могли сказати нічого нового. Написала на них скаргу у прокуратуру. Після того Сергія знайшли похованим на місцевому кладовищі. Виявилося, у день

зникнення йому стало погано на вулиці. Помер у лікарні від отруєння. Але поліцейські продовжували його шукати через помилку в прізвищі. Медики неправильно написали одну літеру: замість "Булига" – "Балига".

Віра БУЛИГА, 65 років,пенсіонерка, Чернівці

Прізвище Вагіна змінила ще при вступі в університет. Вистачило шкільних років – усі мене дражнили. Вигадала своє – і стала Коваль. Коли батьки померли, місцевий нотаріус вперлася, що я – стороння людина. Не могла оформити спадщину. Шість років у судах доводила, що я дочка своїх батьків. Знову стала Вагіною.

Татяна ВАГІНА, 42 роки, бухгалтер, Дніпро

Мала дівоче прізвище Сергій. Не приймали заяву на одруження, бо думали, що жартую. Наявність паспорта працівників загсу не переконала. Довелося йти з родичами, які мали таке ж прізвище. Заяву прийняли лише після того, як пригрозила прокуратурою.

Віталія КОНИК, 29 років, кухар, Одеса

Не пустили на літак. У квитку прізвище написали Королюк замість Крольчук. Родина полетіла відпочивати без мене.

Світлана КРОЛЬЧУК, 36 років, продавець, Хмельницький

Зараз ви читаєте новину «"Коли покликав під вінець, проплакала весь день"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути