вівторок, 16 січня 2024 05:30

"Люди вистояли – не витримав бетон": вшановуємо полеглих кіборгів
13

 Бої за Донецький аеропорт тривали упродовж 244 днів
Фото: Сергій Лойко
Бойовики двічі підірвали новий термінал Донецького аеропорту
За оборону Донецького аеропорту звання “Героя України” отримали 7 захисників, 6 із них – посмертно.
Бойовики прозвали наших військових кіборгами, тому що не вірили у здатність людей стільки боротися у тих умовах.
Кіборги залишили аеропорт у ніч 21-22 січня 2015 року

16 січня Україна вшановує пам'ять кіборгів – захисників Донецького аеропорту.

Першою сторінкою війни на Донбасі стала саме оборона ДАПу, відома тепер фразою "Люди вистояли – не витримав бетон". Бої за Донецький аеропорт тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015-го, тобто упродовж 242 днів. Хоча, за спогадами учасників, це було на дві доби довше – 244. Бойовики прозвали наших військових кіборгами, тому що не вірили у здатність людей стільки боротися у тих умовах. Наших воїнів вороги вибивали всіма силами – постійними обстрілами, зокрема з важкої артилерії і танків. Труїли газом, намагалися обмежити доставку продовольства, не давали вивозити поранених і забирати загиблих.

За даними "Книги пам'яті полеглих за Україну" під час цієї оборони загинули майже 100 українських військових, ще 440 були поранені, 24 потрапили в полон.

За весь період боротьби залучили військовослужбовців 3-го полку спецпризначення, 25-ї окремої повітрянодесантної бригади, 72-ї окремої механізованої бригади, 93-ї ОМБр, 79-ї аеромобільної бригади, 95-ї аеромобільної бригади. Також - 1-ї танкової бригади, 74-го розвідувального батальйону, 90-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади, 80-ї десантно-штурмової бригади, батальйону МВС "Дніпро-1". Долучилися добровольці українського корпусу "Правого сектора" та ОУН. Показовим було те, що в аеропорт командири не примушували нікого їхати, складався список охочих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіборги вистояли, не витримав бетон – від обстрілів упала вежа ДАПу

Початок – 26 травня 2014-го

Сепаратисти намагалися взяти під свій контроль територію ДАП ще з квітня 2014-го. У травні їм на допомогу прибули російські спецпризначенці.
У ніч з 25 на 26 травня 2014-го співробітник місцевого СБУ та служби безпеки ДАП Олександр Головур завів у будівлю нового терміналу майже 80 бійців із загону "Іскра", підрозділу чеченців і "Оплоту". Так вони змогли зайти без єдиного пострілу.

26 травня о 7:10 зупинили роботу Донецького аеропорту та евакуювали весь персонал.

Цього ж дня пролунав і перший постріл. Його зробив снайпер з 3-го полку Спеціального призначення ЗСУ. Він помітив на даху нового терміналу ДАП бойовика, який направив ПЗРК "Ігла" на літак Су-25, що летів на підмогу українським захисникам.

Перший бій завершився втратами з боку ворогів. За деякими даними, загинули від 40 до 100.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіборги мали відходити ще восени – Бутусов

Загострення після Мінських угод у вересні

До вересня на території ДАП зберігався відносний спокій. Після Мінських угод 5 вересня 2014-го бойовики відновили спроби захопити аеропорт. Адже саме за цими угодами, ДАП мав стати точкою відведення українських військових, але бойовики не хотіли цього. Відтоді бої тривали аж до січня 2015 року.

До сепаратистів весь час прибувало підкріплення російськими кадровими військовими, які використовують свою зброю. У жовтні стало відомо, що проти наших захисників була використана система "Тюльпан" (радянський самохідний міномет, який використовують для знищення фортифікаційних споруд. – Gazeta.ua), якої немає на озброєнні ЗСУ, але є у росіян.
У новому терміналі аеропорту українські військові перебували разом із бойовиками – вони займали різні поверхи. Так, 2 листопада наші воїни повністю зачистили другий поверх та під постійними обстрілами підняли над аеропортом три українських прапори.

Останні бої та вихід українських військових

Від початку січня бойовики посилили обстріли та всіляко намагалися вибити українських військових з ДАП.

13 січня 2015 року впала Диспетчерська вежа аеропорту, яка в народі стала символом його оборони. По ЗСУ били з усіх боків танками та артилерією.

У ніч 20–21 січня бойовики вдруге підірвали новий термінал аеропорту. Багато кіборгів опинилися під руїнами, з яких 20 – загинули і 16 – потрапили в полон.

21 січня українські військові почали залишати зруйноване летовище. Спочатку евакуювали 22 поранених українських військових. А далі з першої до третьої години ранку з ДАПу кількома групами відступили інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська армія стала нас боятися – кіборг про оборону ДАПу

Українські кіборги

За оборону Донецького аеропорту звання "Героя України" отримали семеро захисників, шестеро із них – посмертно.

Капітан, командир роти 93-ї бригади 33-річний Сергій "Рубіж" Колодій загинув 28 вересня 2014 року, коли відбивав танкову атаку противника, щоб вивести 20 наших бійців з терміналу.

Доброволець ДУК 19-річний Святослав "Скельд" Горбенко загинув у ДАП 3 жовтня 2014 року від смертельного поранення осколком танкового снаряду, рятуючи травмованого побратима.

Доброволець ДУК 18-річний Сергій "Сєвєр" Табала загинув 6 листопада 2014 року від артилерійського снаряду протитанкової гармати "Рапіра" під час штурму бойовиками диспетчерської вежі аеропорту.

Молодший сержант медичної служби 80-ї окремої аеромобільної бригади 25-річний Ігор "Псих" Зінич перебував у ДАП з 17 грудня, надавав медичну допомогу пораненим. Загинув 20 січня 2015-го під завалами нового терміналу летовища.

Старший лейтенант, командир вогневої підтримки 90-го батальйону 41-річний Іван "Краб" Зубков загинув під завалами нового терміналу 20 січня 2015-го.

Кулеметник 90-го окремого десантно-штурмового батальйону 38-річний Ігор Брановицький під час оборони аеропорту витягнув на собі двох поранених з нового терміналу і повернувся назад, де потрапив у полон. За повідомленнями очевидців, після тортур і знущань над побратимами добровільно визнав себе кулеметником, якого розшукували бойовики. Після катувань 21 січня 2015 року був вбитий двома пострілами у голову російським терористом Арсеном Павловим, відомим як Моторола.

Нагороду зміг отримати лише танкіст Євген Межевікін на псевдо "Адам".

Донецький аеропорт став символом мужності та незламності. Про його оборону та захисників написали книжки, намалювали комікси, зняли фільм та досі влаштовують фотовиставки. Пам'ятаємо подвиг наших кіборгів, які гідно трималися 244 дні.

Зараз ви читаєте новину «"Люди вистояли – не витримав бетон": вшановуємо полеглих кіборгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути