Кавун - баштанна культура з великими їстівними ягодами, родом із Південної Африки. В Україну її завезли татари у ХІ - ХІІ ст.
Назва запозичена з турецької: kavun означає "диня". Кавун турецькою - karpuz. Слово походить від перського "харбозе" - "диня". Буквально "харбозе" перекладається як "віслючий огірок". "Гарбуз" турецькою - kabak.
До XVI ст. пустотілі гарбузи та посудини з них в Україні називали "тиквами" або "тиквицями"
До XVI ст. пустотілі гарбузи та посудини з них в Україні називали "тиквою" або "тиквицею"
Польською кавун називають арбузом, гарбуз - динею, а диню - мелоном
Болгари називають кавун динею, диню - пепешем, а гарбуз - тиквою
У перекладі з англійської та німецької кавун означає "водяна диня"
В Україні вирощують такі сорти кавунів: чарівник, красень, атлант, гетьман, сотник, дарунок, мрія
Мед, який варять із соку кавунів називається нардек. Популярний переважно в країнах Середньої Азії - Узбекистані, Казахстані, Туркменістані. Для кілограму такого меду необхідно 16-17 кілограмів соку солодких кавунів
Насіння кавуна - традиційна закуска під час святкування в'єтнамського Нового року. Його зустрічають між 20 січням й 20 лютим.
2001-го в японському місті Дзенцудзі почали вирощувати на продаж кавуни кубічної форми. Молоді плоди поміщають у скляні посудини відповідної форми. Новинку запровадили для зручності зберігання цих ягід у холодильнику.
2007 року американський штат Оклахома затвердив кавун своїм офіційним овочем. Керівництво штату запевняє: "Кавун - це овоч, бо походить із родини огірків"
У кавунах, особливо в шкірці, міститься амінокислота цитрулін. Вона стимулює оксид азоту, що розслабляє та розширює кров'яні судини. Подібний вплив на організм має засіб для потенції віагра
Найбільше кавунів вирощують у Китаї - майже 74 відсотків світового виробництва. Там плід вживають не лише свіжим, а й смажать, тушкують та маринують. Подають із овочами - часником, цибулею, спеціями.
Коментарі