Ексклюзиви
четвер, 18 квітня 2019 14:18

"Є запит на зміни системи, а не тільки прізвищ"

Результат виборів 31 березня свідчить про незрілість еліт. Перше місце Володимира Зеленського – наслідок їхньої сліпоти і глухоти. З другого боку, відверто проросійський президент не має в Україні жодних шансів. Суспільство його нейтралізує, вважає Олег РИБАЧУК, 60 років, колишній віце-прем'єр і голова Секретаріату президента Віктора Ющенка.

Чого суспільство вимагає від президента?

– Основний запит після Революції гідності був на кардинальну зміну системи. Головна проблема, якщо не трагедія, сьогодні, що за

10 днів до другого туру президентських виборів і за півроку до парламентських ми граємо за правилами Віктора Януковича. За ними, наприклад, не можна голосувати "проти всіх", визначати, хто буде в партійних списках, а половина мажоритарних округів уже "продані".

Незалежно від прізвища переможця, реальність виконання його обіцянок на 80 відсотків залежить від наступного парламенту.

Автор: reuters
  Кандидат у президенти Володимир Зеленський у день голосування 31 березня грає у настільний теніс із журналістом інформагентства РБК Владом Красінським. О 20:00 він приїхав у свій штаб у столичному Конгресно-виставковому центрі ”Парковий”. Матч програв
Кандидат у президенти Володимир Зеленський у день голосування 31 березня грає у настільний теніс із журналістом інформагентства РБК Владом Красінським. О 20:00 він приїхав у свій штаб у столичному Конгресно-виставковому центрі ”Парковий”. Матч програв

Чи може Порошенко ще вплинути на ситуацію?

– Президент отримав більшість у двох областях. Хоч у нього були всі можливості донести свою позицію. Тепер має зробити так, щоб у другому турі йому повірили більше, ніж його опоненту. Бо інтернет не забуває обіцянок. Минуло п'ять років, а ми говоримо про ті самі виклики і навіть про відкат.

У Порошенка є шанс знизити градус напруги. Перестати "бикувати" з опонентом. Маєш емоції, стримуй їх. Виходиш на велику публіку – "відкуси" собі язик, якщо не можеш "повідрубувати руки".

За півтора тижня важко змінити ситуацію. Але наступний президент має вивчити урок: невиконання обіцянок не дає жодних шансів на другий термін. І це робить Україну ­унікальною на пострадянському просторі.

Про що свідчать результати першого туру?

– Поряд із багатомільйонними кампаніями з'явився феномен Ігоря Смешка. Коли вистрілює особа з невідомим минулим і майбутнім. Це реакція іншої генерації виборців. Виходимо з двох десятиліть виборів без вибору. Ці перегони показали, що запит на зміни – серйозний. Причому – зміни системи, а не тільки прізвищ.

Які уроки мають засвоїти українці?

– Якщо не змінимо виборчі правила, то нас змусять далі голосувати за "котів у мішках". Через закриті партійні списки і мажоритарні округи в парламент прийде оновлене, але цинічне покоління. Для яких похід туди відповідає формулі "є великі гроші, а політика – ще більші гроші".

Зараз ви читаєте новину «"Є запит на зміни системи, а не тільки прізвищ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути