Ексклюзиви
середа, 22 серпня 2018 15:55

Дракон

"Санкційна машина США набирає обертів. Нашому раднику-посланцеві в Держдепартаменті оголосили нові "драконівські" санкції під надуманим приводом", – йдеться в заяві посольства Російської Федерації в США, опублікованій на сайті відомства 10 серпня.

Сполучені Штати запровадили санкції у відповідь на замах, скоєний на російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки у британському місті Солсбері 4 березня. Їх отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок". Розвідка вважає, що до замаху причетні російські спецслужби.

Державний департамент протягом 15 днів повідомить Конгресу про нові санкції, після чого вони набудуть чинності. The Washington Post припускає, що санкції можуть включати заборону на продаж "певних оборонних технологій"

621 року до н. е. архонт – найвища посадова особа – Афінської республіки Драконт склав перші писані закони. Громадянські права мали ті, хто міг купити собі важку зброю. Не вважали злочином убивство злодія, якщо воно було з метою самозахисту або захисту свого майна. Натомість смертю карали святотатство, підпал чи крадіжку овочів.

Так виник вислів "драконівські заходи" – суворі покарання. "Драконтові закони писані не чорнилом, а кров'ю", – кажуть досі в Греції.

Дракон у міфології європейських народів – потвора, чудовисько у вигляді крилатого вогнедишного змія, який пожирає людей і тварин. Слово утворилося від поєднання грецьких слів "змія" і "далеко бачити".

Автор: Володимир Казаневський
 

"Дракони мають зуби трьох видів на обох щелепах, очі дуже великі і настільки гостро бачать, що поети називали їх охоронцями скарбів", – пише римський історик Пліній Старший (24–79) у "Природничій історії.

Левіафан – величезний морський дракон, описаний у книзі Йова Старого Завіту Біблії: "Коли він піднімається, силачі в страху, губляться від жаху. Меч, що досягне його, не встоїть, ані спис, ані ратище й панцир. Залізо вважає за солому, мідь – за гниле дерево".

У Китаї дракони символізують Новий рік, завзятість і удачу. Вважають, що кожна річка чи озеро в країні має свого дракона-захисника. Усіма ними править Лун Ван – дракон східних морів.

"Китайський дракон поєднує ознаки дев'яти тварин, – йдеться в написаному в І ст. невідомим автором медичному трактаті "Пан Цао Кан Му". – Він має голову верблюда, роги оленя, очі зайця, вуха корови, шию змії, тулуб морського змія, луску карпа, кігті яструба і лапи тигра".

Дракон Нидхегг у скандинавській міфології гризе коріння світового дерева Іггдрасиль. Коли йому вдасться перегризти корінь, настане кінець світу. Вікінги цим терміном таврували людей, які втратили честь.

Червоний дракон – символ Вельсу, що зараз є частиною Великої Британії. Вперше згадується у трактаті Historia Brittonum 828 року. Зображений на неофіційному прапорі країни.

В українському фольклорі драконів зазвичай називають зміями. На Західній Україні зустрічається назва смок, від польского smok. На Закарпатті – шаркань, від угорської sarkany.

– Дракон був покровителем, тотемом східних завойовників, які ступали на землі Київської Русі, – каже фольклорист Іван Сенько, 81 рік. – Монголо-татари зображували драконів на своїх прапорах. Цілком імовірно, що коли слов'яни бачили цих страховиськ на ворожих стягах, то жахалися. Для них дракон назавше почав символізувати злу силу, несправедливість. Тому в народних казках із цією нечистю бореться відважний богатир.

Юрій Змієборець зображений на гербах Володимира-Волинського Волинської області і Київщини.

Святий Юрій (256–303) у християнстві вважається покровителем воїнів. Це еталон лицаря, який переміг дракона і врятував царівну, йдеться у написаній 1260 року збірці "Золота легенда". В іконописі зображували у вигляді воїна-­вершника, що вбиває змія списом.

25 серпня 2015 року в Києві перед входом в будівлю Служби безпеки України відкрили скульптуру "Козак-переможець". П'єдестал має вигляд каменя із зображенням карти України. На ньому козак верхи на коні вбиває списом двоголового дракона, який намагається вхопити кігтями Луганську і Донецьку області.

"Нічні дракони" – підрозділи українських зенітників у зоні Операції об'єднаних сил на Донбасі. Вони озброєні самохідними зенітними установками "Шилка" і "Тунгуска". При стрільбі з їхніх стволів вилітає 10-метровий шлейф вогню.

"Дракон" – п'єса радянського драматурга Євгена Шварца (1896–1958). Написана 1944 року. У ній ідеться про дракона, якого неможливо побороти. Кожен, хто його переможе, сам стає драконом. Вбити чудовисько може тільки юнак із чистими помислами. У СРСР п'єса була забороненою 28 років.

Дракон – навколополярне сузір'я північної півкулі неба. Назване на честь Ладона, дракона давньогрецької міфології, що охороняв яблука Гесперид і був убитий Гераклом. У середині ІІ ст. сузір'я описав давньогрецький астроном Клавдій Птоломей (87–165) у каталозі зоряного неба "Альмагест". Тут міститься планета Kepler-10b, близька за розмірами до Землі.

Комодські дракони, або варани, – найбільші ящірки у світі. Живуть на індонезійських островах Комодо, Рінджа, Падар, Гілі-Мотанг і Флорес. Дорослі особини мають довжину тіла 2,5 м і важать 90 кг. Майже половину довжини займає хвіст. У пащі є 60 зубів, розташованих, як в акули.

Морський дракончик – найотруйніша риба Чорного моря. Її укол викликає параліч кінцівок.

"Дах Африки" – неофіційна назва Драконових гір на півдні континенту. Ланцюг вершин завдовжки 1100 км розділяє Південно-Африканську Республіку та королівства Лесото і Свазіленд. Найвища точка – Табана Нтленьяна, 3482 м. У горах розташований національний парк "Укхахламба". В його печерах зберігся живопис людей народу сан, що жили тут у IV ст. до н. е.

Драконове дерево – рослина з роду Драцена. Росте на Канарських островах та Мадейрі. Доживає до 5–6 тис. років. Має товстий, розгалужений вгорі стовбур і шкірясте лінійне листя. Смолу дерева чавили на червону фарбу, нею бальзамували тіла померлих.

У тюремному жаргоні "дракон" – прокурор, "драконити" – озлоблювати когось. Татуювання змія означає, що засуджений розкрадав державні гроші. У морському сленгу – боцман. У комп'ютерних іграх – головний негативний герой. У шахтарів – начальник ділянки. "Фіолетовий дракон" у середовищі наркоманів – героїн.

Анекдот

У Китаї турист зустрів Дракона:

– На щастя, – подумав турист.

– До вечері, – подумав Дракон.

Зараз ви читаєте новину «Дракон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути