вівторок, 28 січня 2020 15:00

Діра

– Льоша, перестань мені морочити голову. Можете нормально пояснити. У нас діра в бюджеті 50 мільярдів, у чому причина? А якщо далі так буде? І як? Не знаю, буде в нас наступного року діра 100 мільярдів, – начебто цитує президента 41-річного Володимира Зеленського прем'єр-міністр 35-річний Олексій Гончарук під час закритої наради з міністром фінансів і представниками Нацбанку.

Аудіозапис розмови невідомі виклали в інтернет минулого тижня. Голова уряду критикує президента за примітивне розуміння економічних процесів. Після цього Гончарук написав заяву про відставку. Зеленський її не прийняв

 

Діра – щілина, отвір у чому-небудь. Інше значення – заглибина. Ще: розірване або витерте місце на одежі, взутті. Слово має праслов'янське походження. Від того самого кореня походять слова "дерти", "обдирати".

В "Енеїді" Івана Котляревського (1769–1838) є опис Харона, перевізника через річку Стікс до загробного світу:

Сорочка, зв'язана узлами,

Держалась всилу на плечах,

Попричепляна мотузками,

Як решето, була в дірках;

Замазана була на палець,

Засалена, аж капав смалець,

Обутий в драні постоли;

Із дір онучі волочились,

Зовсім, хоть вижми, помочились,

Пошарпані штани були.

"Словник синонімів онлайн" пропонує такі синоніми до слова "діра": отвір, пройма, щілина, шпарина, шпарка, просвіт, просвіток, проріз, дірка.

Зачитати до дірок – порвати, пошарпати, читаючи щось багато разів. Дірка від бублика – порожнє місце, ніщо.

"Заключний етап – це була остання спроба "розколоти" Андрія, – йдеться в романі Івана Багряного (1906–1963) "Сад Гетсиманський", – поставити на коліна, щоб таки він поповз, як паршивий пес, і скавулів, лизав черевики. НКВД не могло стерпіти такого поругання і глуму над своєю всесильністю, що хтось не дається розібрати себе на гвинтики й обернути в "дірку від бублика". Як це так! "Людішка" не хоче бути "людішкою"?! Чи це не найбільша контрреволюція. І от що "людішку" заходилися знову з оскаженінням "колоти".

Роман описує репресії НКВД міжвоєнних років. Автор тричі вживає вираз "дірка від бублика", на яку хоче перетворити героя тоталітарна система.

У переносному значенні "діра" – щось відстале в економічному і культурному відношенні.

"Арль для нього глибоко несимпатичний, ця глуха провінційна діра, цей закуток цивілізації, смітник Європи, яку він так гостро ненавидить і якої він хоче позбутися, – пише Віктор Петров (1894–1969) у біографічній новелі про голландського художника Вінсента Ван Ґога "Самотній мандрівник простує по самотній дорозі". – Він мріє про фантастичні квіти незнаних країн, про цноту чистої природи, про екзотику тропіків, куди він хотів би при першій нагоді вирватися, а Арль – це найбрудніше місто, на цілий Південь – тримає його цупко смородом ресторанної олії, гуркотом бруківки, дешевим крамом крамниць, гудками паротягів, оплаченою розпустою борделів. Ні, для нього найкраще було б покинути Арль і при тому якнайшвидше!"

На сленгу наркоманів "діра" – місце, де можна купити наркотики, або слід від ін'єкції. Злодії так називають найвищу міру покарання, фотографи – об'єктив апарата, а програмісти – вразливе місце програмного забезпечення.

Чорна діра – астрофізичний об'єкт, що створює таку потужну силу тяжіння, що жодні як завгодно швидкі частинки не можуть покинути його поверхню, навіть світло. Термін запровадив американський фізик-теоретик Джон Вілер (1911–2008) у публічній лекції "Наш Всесвіт: відоме й невідоме", виголошеній 1967 року.

Уперше вченим вдалося отримати зображення чорної діри у квітні 2019-го. Знадобилася мережа телескопів у восьми державах на чотирьох континентах. Ті видали знімок чорної діри в галактиці Мессьє 87 у сузір'ї Діви. Вона віддалена від нас на понад 50 млн світлових років, або 500 діаметрів Чумацького шляху – галактики, в якій розташована наша планета.

"Діра" – графічний роман 51-річного Сергія Захарова, вийшов у видавництві "Люта справа" 2016-го. Створив його, після того як 1,5 місяця пробув у полоні терористів в Донецьку. Художника арештували за карикатури на окупантів, які вивішував по місту. Книжку переклали кількома мовами, зокрема російською.

"Графічний роман Сергія Захарова "Діра" – це мистецький вирок донеччанина так званим ДНР та ЛНР, – йдеться в анотації. – Незважаючи на жорстокі негаразди, нелюдський побут, життєві випробування, документально змальовані у книжці, автор випромінює впевненість у майбутньому й активно працює у творчій царині".

"Діра" – кальян-бар у Вінниці, на вул. Воїнів-Інтернаціоналістів.

"Полюбляєте приємно провести час у теплій і дружній атмосфері, але ще не визначилися з місцем, де б відпочити? Кальян-бар з інтригуючою назвою "Дира" чекає на вас! – пишуть власники закладу на сайті 20.ua.

Діра – місто в провінції Банва, Буркіна-Фасо. Населення – близько 3 тис. осіб. Середньорічна температура +23°С.

Зараз ви читаєте новину «Діра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути