четвер, 14 жовтня 2010 13:41

Десять

 

На 10 жовтня цього року припало "дзеркальне" число: десяте десятого місяця десятого року. Дехто вважає такі дати щасливими - одружуються, починають нові справи. Інші чекають неприємностей, всесвітніх катаклізмів.

У цей день в Україні трапилося 527 дорожньо-транспортних пригод. У сербській столиці Белграді противники гей-параду влаштували масові заворушення. А в Карибському морі припинили існування Нідерландські Антильські острови. Колишні голландські колонії стали незалежними державами в складі Королівства Нідерланди.

Слово походить з індоєвропейського dek'mt - "десять". Дехто з лінгвістів вважає, що воно пов'язане з висловом "дві руки".


Російський арабіст Микола Вашкевич припускає, що "десять" походить від   арабського "тисьат" - "дев'ять". На це вказує зачин у російських казках "в тридевятом царстве, в тридесятом государстве", тут дев'ять і десять - те саме. За місячним календарем вагітність у жінок триває десять місяців, а за сонячним - дев'ять.


Десять - ідеальне число згідно з ученням давньогрецького філософа Піфагора. Називав його "тетраксисом" - числом, що відкриває тайну універсальної природи. Адже десятка, пояснював Піфагор, утворюється додаванням перших чотирьох чисел: одиниця означає точку, двійка - протяжність, трійка - площину, четвірка - об'єм чи простір. Піфагорейці казали: "Клянуся ім'ям Тетраксис, що послана нашим душам. У ній джерело й корені вічно квітучої природи".


Квадрат із цифрами "1", "2", "3", "4", що по горизонталі, вертикалі й діагоналі в сумі утворюють 10, називають "магічним квадратом десятки".

1 4 2 3

2 3 1 4

3 2 4 1

4 1 3 2


Російська письменниця Олена Блаватська писала: число 10 - андрогінне, бо складається з риски й кола - символів чоловіка та жінки.


В "Іліаді" та "Одіссеї" Гомер позначає кінець мандрівки, повернення у висхідну точку - Одіссей, цар Ітаки, мандрував дев'ять років, а на 10-й вернувся додому. Троя перебувала в облозі дев'ять років, на 10-й була завойована.


У давніх римлян рік складався з 10 місяців, або 304 днів. До VIII ст. до н. е. місяці не мали назв і позначалися порядковими номерами. Рік починався з першого числа місяця, на який припадав початок весни.


Десять заповідей, які записані в Біблії, передав Бог Мойсеєві на горі Синай. 10 кар наслав Господь на єгиптян за відмову звільнити євреїв із рабства. Десятина - податок, десята частина доходів, яку віряни мають віддавати на користь церкви.


Десятка - неофіційна назва 10-кілометрової зони відчуження Чорнобильської АЕС.


Потрапити в десятку або в яблучко - влучити в мішень.


В англійській мові зовнішність і сексапільність оцінюється за 10-бальною шкалою. Вродливих називають a perfect ten - "ідеальною десяткою".


Номер будинку на Даунінг-стріт в Лондоні, де розташована резиденція прем'єр-міністра Великої Британії.


У США роман Агати Крісті "Десять негренят" (1939) - англійською Ten Little Niggers - із політкоректних міркувань друкують під назвою "І нікого не лишилося" - And Then There Were None. З 1985-го до такої ж назви вдаються видавці у Великій Британії. Це останні слова лічилки, яка переповідає фабулу роману: десятеро людей помирають один за одним, доки не залишилося жодного.


10 рублів за часів Російської імперії називали "червонцем". У сучасному молодіжному російському сленгу - "чирик". На жаргоні злодіїв "червонець" - 10 років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Десять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути