Ексклюзиви
субота, 17 лютого 2024 23:42

Десять років війни

У психології є поняття неправильного бачення – аберації. Події минулого вам здаються менш значущими, ніж те, що відбулося вчора. Або те, що відбулося поруч, важливіше за те, що відбувається десь у Конгресі Сполучених Штатів Америки. Це призводить до неправильного добору інформації, а згодом – до неправильних узагальнень і висновків.

Маємо сумну 10-ту річницю російсько-української війни і другу річницю великого вторгнення. Найбільш значущим нині видається зняття головкома Валерія Залужного. А з огляду на слабку підтримку союзників багато хто робить невтішний висновок: усе пропало.

Але давайте подивимося на ситуацію без оптичних викривлень.

Хто винен?

Чому ворог прийшов відбирати в нас Крим 2014 року? Є багато версій. Основною вважаю таку: винні і росіяни, і ми, українці.

  Віктор БОБИРЕНКО, політолог
Віктор БОБИРЕНКО, політолог

Є версія, що незалежність нам впала на голову як несподіванка. Це так і не так. Незалежність жевріла в нас. Її виборювали герої Холодного Яру, тисячі селянських повстань 1920–1930-х, ті, хто підривався, але не здавався в бункерах Української повстанської армії, дисиденти, студенти Революції на граніті.

Є закон суспільства – пасіонарна меншість нав'язує свою волю гармонійній більшості. Бажання волі тисяч козаків творить історію і для мільйонів свинопасів. Але загальне виборче право зробило людей залежними від волі більшості. А більшість хоче простих рішень. Щоб їм підкинули свободи й усілякої халяви. Політики винні людям за саме їхнє існування.

Інший фактор, що впливав на новітню історію України, – це наївність більшості громадян. Простодушна віра, що будь-що можна вирішити. Щоб і податків не платити, і щоб у вчителів зарплати великі. Треба, щоб усе й одразу. Тому так і голосують. І вся історія сучасної України – це коли пасіонарії на майданах і війні виправляють те, що звичайні люди наголосували.

У Росії ситуація подібна. Наприклад, у бажанні халяви та вірі у прості рішення. Треба, щоправда, чітко відрізняти "русских" від "росіян". "Русские" – це самоназва етносу, який вважає себе державотворчим у Росії й одночасно єдиним правонаступником Київської Русі.

А росіяни – це "русские плюс". Плюс усі народи, що входять до складу імперії, – татари, башкири, інгуші, якути та ще понад 100 народів і народностей. "Русским" можна стати. Але для початку можна стати й росіянином. Бо навіть якщо ви представник маленького народу – ви одночасно представник великої імперії.

Головна біда росіян – у їхній імперськості та впевненості у власній богообраності. Ця умовна святість вища за свободу. А це вже нагадує фашизм. Держава важливіша за людину.

Українці довгий час були бездержавною нацією, тому не вірили державним інституціям. Горизонтальні зв'язки в нас ефективніші за вертикальні. Тому волонтери вправніші за державні органи, місцеве самоврядування працює краще за адміністрації. Особиста свобода важлива. Більшість росіян підтримує Путіна вже 25 років. А в нас рейтинги президентів до кінця терміну валяться.

Українські герої вибороли українську незалежність. Українська більшість тут же захотіла, щоб це конвертувалося в халяву. А росіяни, заражені вірусом імперськості, у 1990-х відчули себе розтоптаними. Бо бідність. А раніше були хоч і бідні, зате могли будь-кому надавати стусанів. Принаймні так вважали.

Тому росіяни мріяли про Путіна. Він і прийшов. Він хотів війни, бо був частиною волі більшості росіян. Війни хотіло суспільство.

А українці не довіряли державі. Особливо "державникам", які хотіли, як Янукович, зробити Україну частиною "русского мира". Навіть замаскованого під Митний союз.

Передумови

Інформаційна війна розпочалася ще в нульові. Відсутність у побуті української навіть для українців, закос місцевих "еліт" під "русский мир", "безсмертні полки" й "мы же братья" призвели до того, що сталося у Криму й на Донбасі.

Проукраїнські пасіонарії були в меншості. А росіяни нам накидали своїх активних – Гіркіних і Бородаїв, що діяли зухвало. А більшість чухала потилиці та велася на примарну можливість отримувати вищі російські зарплати й пенсії.

Не лише Крим, де більшість становили етнічні "русские" та русифіковані, а й Донбас, де етнічні "русские" становили менш як 30 відсотків, почав проситися "в родную гавань".

Слід наголосити, що на референдумах була не більшість. Більшість промовчала. Чим імперія і скористалася, щоб віджати Крим і посіяти хаос на Донбасі. І Росія отримала можливість. Бо була краще готова. І її спинили лише героїчні добровольчі батальйони та залишки обкраденої за Януковича української армії в Пісках і під Дебальцевим.

Після Мінських домовленостей війна перейшла у фазу "низької інтенсивності". Пасіонарний порив 2014–2015 років завершився втомою тих, хто викладався сповна, і апатією більшості. Найсильніше втомилися ті, хто пороху й не нюхав. Війна на Донбасі дратувала більшість, що хотіла простих і швидких рішень.

І так само, як росіяни підсвідомо хотіли Путіна, українці мріяли про Голобородька. А розумні люди, які добре вивчали громадську думку, надали їм таке задоволення. Володимир Зеленський, який до цього вже був відомий тим, що нищив рейтинги всіх політиків у кварталівських шоу, зігравши роль президента, виконав запит більшості на несистемного політика. Його перемога була неминуча.

І велика війна стала неминучою: росіяни хотіли відтворення імперії та величі. І Путін їм обіцяв "вставание с кален".

Українці хотіли простих рішень: "просто перестати стріляти", "весна прийде – саджати будемо", "зарплати по 4 тисячі доларів". І все тут і тепер. За один президентський термін.

Обидва народи вірили в казки. І отримали війну. Ми помилилися й отримали війну. Путін стратегічно помилився й отримає поразку. Захід помилився, й уже ніколи не буде, як було. Світ став іншим 24 лютого 2022 року.

Помилкові припущення

Наші помилки на ґрунті хибних базових припущень стають новою очевидністю. Найбільше помилкове припущення Путіна, як і всіх авторитарних лідерів, – що йому приносять правдиву інформацію. Насправді йому дають лише інформацію, яку він хоче чути. Фаворити тримають його в теплій ванні, в бульбашці.

Це не лише про Путіна, а й про Зе­лен­ського. Припущення "увидеть мир в глазах Путіна" перелилися в "шашлики на травневі свята". Бо не хочеться навіть припускати, що Москва може піти на нас війною всерйоз. Тому й віри союзникам не було. А фаворити вже набрали теплу ванну.

Помилкою Путіна було і припущення, що в Україні 20–25 відсотків – "нацики", а решта в душі любить Росію й виросла на Пушкіні. Тому росіян зустрічатимуть хлібом-сіллю. Прогулянка має бути приємна й недовга. Так думали й на Заході, вивозячи посольства. Лютий 2022 року – це недооцінка всього й усіма. Світ вкотре показав нездатність до аналізу. Бо керувався хибними припущеннями. Припущення світу, що російська армія сильна як ніколи, базувалося на красивих московських парадах. А паради не війна. Але Путін припустився ще й іншої помилки. Що Європа переповнена пенсіонерами. Їм дожити б у теплі й добрі. Буде глибока стурбованість і трошки санкцій.

Але всі очікування не справдилися. Українці показали свою велич і вміння організовуватися на горизонтальному рівні. Так минув 2022-й – рік тріумфу України. І особисто Зеленського, який збирав аплодисменти по всьому світі. Потім у росіян було припущення, якщо нас покошмарити браком тепла і світла – ми здамося. Аберація. Викривлене уявлення про супротивника. А народ тільки злості набрався, а не страху.

Настав 2023 рік. Але люди невиправні й завжди вірять у казки. Почали створювати нові міфи на ґрунті нових припущень. Якщо українська піхота сильніша за російську, а Захід ось-ось дотисне Росію санкціями – все, буде хепіенд. І з подання Офісу президента почали навіюватися мрії про каву у Криму вже 2023-го.

Санкції подіяли, але слабко. І обходити їх росіяни навчилися. А поки нам довго передавали зброю наступу, Росія закріпилася на "лінії Суровікіна", опанувала війну дронами й досі має перевагу в кількості стволів та абсолютну – в повітрі.

2023 рік минув, до речі, в розвінчуванні припущення, що тили Росії не можна дістати. Можна. Ми й по Кремлю влучили, і в Пітер наші безпілотники прилетіли. І флот російський поменшав. І нафтобази горять. І головне – ми показали світові, що можна бити по військових і промислових об'єктах. А не як росіяни – воювати з театрами й лікарнями.

Нові міфи

Нині маємо нові базові припущення, що створюють нам нові міфи. На зміну оптимізму початку 2023 року всіх просякнув песимізм. Уже росіяни нам ввижаються всемогутніми. У них і дронів більше, і підготовлені вони краще, і промисловість у них уже на воєнних рейках.

А в нас закон про мобілізацію поганий зі старту. Союзники про нас забули. США грають свою гру, Трамп переможе і здасть нас. В Україні тотальна корупція на всіх рівнях. ТЦК рвуть невинних ухилянтів. Усе пропало.

Тепер нас загнала у трагедію ситуація з генералом Залужним. Тільки в історичній перспективі можна буде оцінити його постать. Але на цьому етапі війни він став символом нашої незламності. А в ментальності українців справедливість вища за право. Має право Зеленський зняти Залужного? Має. Справедливо знімати героя, якому вірять і ЗСУ, і тил? Ні. Тож Зеленський відняв рейтинг у себе і збільшив політичну міць і перспективи Залужного.

Що далі?

Нам треба готуватися до того, що 11-й рік війни буде важкий. Допомога наспіє лише у другій половині року. Ми вирівняємося і знову перехопимо в росіян стратегічну ініціативу. І в нас виникнуть нові припущення, нові викривлення та міфи. Але я впевнений оптиміст. Моє бачення майбутнього базується не на припущеннях, а на тезі, що програє те суспільство, яке першим втомиться. У кого менше мотивацій.

У нас погано з мотиваціями. Корупція, розчарованість, несправедливість. Але росіяни мають те саме. У нас додаткова мотивація – ЗСУ знають, що вони сильніші. І цей кураж допомагає. А ще в нас за спиною – наші сім'ї. Наші міста. Наша Україна! І могили загиблих героїв.

Із цією мотивацією не перемогти не можна.

Зараз ви читаєте новину «Десять років війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути