вівторок, 15 травня 2018 12:37

Червоний пояс

"Колись Херсонщину через електоральні уподобання вважали частиною "червоного поясу", де люди традиційно голосували за комуністів. 2018 рік. 1 травня. Вперше за часів незалежності в Херсоні цього дня немає жодних заходів.

Хочу зафіксувати цей момент в історії", – написала у Facebook керівник справами Херсонської міськради 32-річна Катерина Гандзюк

Пояс – шкіряна, матерчата, плетена довга смуга для підперізування одягу, – зазначено в Академічному тлумачному словнику української мови, виданому в 1970–1980 роках.

"Соломія убралась, як до вінця, у синій суконний жупан, підперезалась широким червоним поясом" (Іван Нечуй-Левицький).

Брати за пояс ноги – дуже поспішати куди-небудь.

"Сьогодні ви ще в Дубину не зайдете. Будете там аж завтра надвечір, коли добре візьмете ноги за пояс" (Петро Козланюк).

Вираз "тримати коло свого пояса" означає дуже пильнувати, доглядати кого-небудь, не відпускаючи від себе.

"Не держати ж мені сина коло свого пояса, не водити на уривочку, мов щеня?" (Панас Мирний).

Слово "пояс" має значення "стан", "талія", "поперек".

Автор: gamebet.news
  Український боксер 29-річний Василь Ломаченко тримає пояс чемпіона світу за версією Всесвітньої боксерської організації – WBO. Отримав його 10 грудня 2017 року в Нью-Йорку після перемоги над кубинцем 37-річним Гільєрмо Рігондо
Український боксер 29-річний Василь Ломаченко тримає пояс чемпіона світу за версією Всесвітньої боксерської організації – WBO. Отримав його 10 грудня 2017 року в Нью-Йорку після перемоги над кубинцем 37-річним Гільєрмо Рігондо

"Хвалилася дівчина: "В мене коса до пояса" (українська народна пісня).

Коли кажуть "у пояс", то мають на увазі такий заввишки, що сягає попереку.

"Цвинтар заріс черешником да зіллям трохи не в пояс" (Марко Вовчок).

Кланятися в пояс – низько, шанобливо.

"Шовкун забачить старших здалека – шапку здіймає, а Василя Семеновича випередить і в пояс кланяється" (Панас Мирний).

Поняття "червоний пояс" використовували в українській політиці під час президентських виборів 1999 року. Тоді основна боротьба тривала між чинним тоді президентом Леонідом Кучмою і лідером комуністів Петром Симоненком. Вони пройшли в другий тур. У ньому Симоненка підтримали майже 38% виборців, а Кучму – 56%. Області, де більшість голосів віддали за голову Компартії, назвали "червоним поясом" – Чернігівська, Полтавська, Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська і Автономна Республіка Крим. Червоний – традиційний колір комуністичного руху.

Статтю "Красный пояс" поголубел" 8 листопада 2004 року опублікувало видання "Деловая столица". Тоді під час першого туру президентських виборів Петро Симоненко отримав трохи більше 5% по Україні. У регіонах "червоного поясу" на перше місце вийшов "регіонал" Віктор Янукович.

Традиційні українські пояси робили червоного та зеленого кольорів. Були суцільної барви або мали поздовжні кольорові смуги. Жінки підперізувалися так, щоб кінці пояса зав'язувались і висіли ззаду. Чоловіки обмотували пояс кілька разів довкола талії, а оздоблені китицями кінці підтикали з боків так, щоб звисали вниз.

Шкіряні пояси прикрашали ґудзиками. Вони мали кишеньки. Ремінний пояс шириною 40–45 см називали чересом. Застібався трьома-п'ятьма пряжками. Пояс підкреслював святковість одягу, засвідчував заможність його власника.

Пояс-рушник був обов'язковим для нареченої під час весільного обряду в українців та інших східних слов'ян. Наречена підперізувала ним свого обранця. Це зміцнювало чоловічу силу, за народними повір'ями. На Поліссі дружина дарувала чоловікові червоний пояс, нібито оберігаючи його від пристріту, наговорів, жіночих чарів.

Найбільше цінувалися чотиристоронні слуцькі пояси. Їх виготовляли в білоруському місті Слуцьк. Носили поверх жупанів магнати, козацька старшина і заможні міщани. Ткали з тонких шовкових, золотих і срібних ниток. Вироби завширшки 50 см мали довжину до 4,5 м. Кожна сторона була розділена поздовж на дві частини різного кольору. Щоб отримати якийсь один, пояс складали вдвоє і він ставав однотонним. Білим його носили на весілля, червоним – у гості, сірим чи зеленим – щодня, а чорним – на похорон.

У корейському бойовому мистецтві тхеквондо червоний пояс дають на передостанньому етапі підготовки. "Є 10 розрядів – "гипів" – кольорових поясів. Носій червоного має подивитися на пройдений шлях і визначити нові цілі й завдання. Це колір спілості плодів і зрілості знань", – ідеться на сторінці київського спортивного клубу Kychko Taekwon-do.

Червоний пояс японського дзюдо дають за найвищий рівень майстерності. Протягом 150-річної історії бойового мистецтва його здобували 22 майстри. Сьогодні живуть семеро з них. Серед володарів червоного поясу була єдина жінка – американка японського походження Кейко Фукуда (1913–2013). Вона почала займатися дзюдо у 1935-го, а найвищу відзнаку отримала у 98 років.

Ловчий пояс – шар мішковини, ганчірок і обгорілого паперу, яким обмотують стовбур дерева для виловлювання гусені яблуневої плодожерки. Комахи залазять у прошарки і там живуть. Пояси знімають і знищують разом зі шкідниками. У продажу є пояси з липким шаром, який краще затримує гусінь.

У пояси об'єднуються групи вулканів. Їх виділяють уздовж лінії зіткнення літосферних плит. Вони "заходять" одна на одну зі швидкістю по кілька сантиметрів на рік. Найдовший у світі Охотсько-Чукотський вулканічний пояс – на північному сході Євразії, тягнеться 3,2 тис. км.

Фільм "Червоний пояс" американського режисера Девіда Мемета вийшов на екрани 7 квітня 2008 року. Розповідає про інструктора бразильського джиу-джитсу Майка Тері. Його втягнули в продажні спортивні змагання. Герой намагається залишити їх і публічно викрити нечесну систему.

Червоний пояс використовували в народних обрядах. На Гуцульщині його розстеляли, щоб жінка переступала перед пологами. Вірили, що так вони минуть легше. На Вінниччині червоний

пояс на голову старшому

боярину пов'язувала молода під час весілля – якщо пройшла перевірку на цнотливість.

"З паном не бився козак за жупан,

тяжко з ним бився за волю в степу:

пояс червоний йому розірвавсь

гострим багнетом,

де ниви ростуть", –

із вірша "Забутий" поета Тодося Осьмачки (1895–1962).

Лише сорочки підперезані червоними поясками носили в давнину в теплу пору року дівчата до ХІХ ст. на території теперішньої південної України, допоки їм не виповнилося 15 років. Тоді відбувався обряд одягання у спідницю. Мати посеред підлоги робила коло з пояса. Дівчина з лавки мала вскочити в нього.

Пісню "Червоний пояс" склали на основі драми польського письменника Юзефа Коженьовського (1797–1863) "Карпатські горяни". В ній ідеться про гуцула, який не може жити в низинах.

Червоний пояс вручають найкращим боксерам за версією IBF – Міжнародної боксерської організації – з кінця 1983-го. В його основі – шкіра. В центрі – позолочений латунний медальйон. На ньому – орел, який летить, земні півкулі та боксерські рукавички. Інкрустований виріб рубінами й діамантами. Важить понад 4 кг. Чемпіонські пояси почали вручати в середині XIX ст. Першим володарем став кулачний боєць британець Бен Каунт. Після чергової перемоги шанувальники подарували йому розшитий сріблом червоний оксамитовий пояс.

"Жінок Флоренції закривали у важкі залізні пояси" – йдеться у книжці Конрада Кайзера фон Ейштатта Bellifortis 1405 року про пояси вірності. Це були пристрої, що механічно запобігали статевому акту. Відомо про їх виготовлення у Римі, Венеції, Мілані, Бергамо. У музеях зберігають датовані XVI ст. пояси вірності. Тоді вони набули найбільшої популярності. Один із них знайшли в могилі на скелеті молодої жінки.

Зараз ви читаєте новину «Червоний пояс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути