середа, 19 квітня 2017 16:19

Батько призначив свого старшого сина віце-президентом країни

Як судять глав держав і їхніх соратників

У квітні колишнього президента Аргентини 64-річну Крістіну Фернандес де Кіргинер Кіршнер судитимуть за фінансові махінації. Її звинувачують у продажу та

купівлі валюти за зниженими цінами. Через це країна втратила сотні мільйонів доларів. Співучасниками у справі називають 12 чиновників. Усі постануть перед судом. Крістіна Кіршнер провини не визнає.

Главою держави була з 2007 по 2015 роки

1. Справу про заочне ­засудження екс-президента України Віктора Януковича, 66 років, передали до суду в березні 2017-го. Напередодні Верховна Рада підтримала зміни до Кримінального кодексу, що дозволяють викликати до суду особу за межами країни. Фігуранту надсилають повістку на адресу останнього відомого місця проживання чи перебування.

– Януковича судитимуть за державну зраду. Він закликав ввести в Україну російські війська, – каже народний депутат Антон Геращенко, 38 років.

  Президент Південної Кореї Пак Кин Хе зачитує промову після оголошеного їй імпічменту. Зараз обов’язки глави держави виконує прем’єр-міністр країни Хван Ге Ан
Президент Південної Кореї Пак Кин Хе зачитує промову після оголошеного їй імпічменту. Зараз обов’язки глави держави виконує прем’єр-міністр країни Хван Ге Ан

2. У лютому перуанський суд видав ордер на арешт екс-президента країни Алехандро Толедо, 71 рік. Його підозрюють в отриманні $20 млн хабара від бразильської будівельної компанії Odebrecht. На час слідства Толедо 18 місяців просидить у тюрмі.

– Будівельники зізналися, що роздали 800 мільйонів доларів хабарів урядам країн Латинської Америки. 29 мільйонів – отримали перуанці, – кажуть у прокуратурі.

Алехандро Толедо був президентом з 2001-го по 2006 роки.

3. Сина президента Екваторіальної Гвінеї 48-річного Теодоріна Обіанга звинуватили у придбанні в Парижі розкішної нерухомості та автомобілів. Найбільшу увагу привернув будинок у центрі міста – зі спортзалом, сауною, перукарнею, дискотекою й кінотеатром.

У січні розпочався заочний судовий процес над Теодоріном. Його можуть ув'язнити на 10 років.

– Гвінея отримує великі прибутки від торгівлі нафтою. Лідер країни призначив свого старшого сина Теодоріна ­віце-президентом. Разом почали відмивати державні кошти. За них Обіанг-молодший скуповував будинки й автомобілі, – кажуть у французькій прокуратурі.

4. Президенту Південної Кореї 65-річній Пак Кин Хе оголосили імпічмент, а її подругу Чхве Сун Сіль, 60 років, судять.

Слідство з'ясувало, що вона фактично керувала країною. На її банківському рахунку було $72 млн. Сун Сіль купувала нерухомість за кордоном, оплачувала навчання доньки в Німеччині.

5. У прямому ефірі 9 лютого торік транслювали суд над президентом Південно-Африканської Респуб­ліки Джейкобою Зумою, 72 роки. Його звинуватили у використанні державних коштів на реконструкцію своєї резиденції у провінції Квазулу-Натал. Початковий проект передбачав оновлення системи безпеки. Натомість за $23 млн збудували басейн, клініку й амфітеатр.

Зума запевняв, що не знав, які роботи проводяться.

В бюджет країни має повернути $16 млн, за рішенням суду.

6. Позаторік у Тбілісі розпочався суд над екс-президентом Грузії 49-річним Міхеілом ­Саакашвілі, який зараз перебуває в Україні. Йому запропонували взяти участь у процесі по Skype. Він відмовився.

Саакашвілі та його найближчих соратників звинувачують у перевищенні службових ­повноважень під час розгону мітингу 7 листопада 2007 року, в організації побиття депутата й бізнесмена Валерія Гелашвілі, у відмиванні державних коштів, створенні кращих умов для в'язнів-фігурантів убивства банкіра Сандро Ґіргвліані.

Генеральна прокуратура України відмовилася вислати Саакашвілі до Грузії.

7. Пакистанського диктатора 70-річного Первеза Мушаррафа звинуватили 2013-го в убивствах священика Абдула Рашида Газі, колишнього прем'єр-міністра Беназір Бхутто й лідера белуджи­станських повстанців Хана Акбара Бугті. Також інкримінували обмеження повноважень судів. 2007-го Мушарраф зупинив дію Конституції та запровадив у країні надзвичайний стан. Йому загрожувала смертна кара. Судові засідання часто скасовували через загрозу вбивства підсудного – знаходили компоненти для вибухівки, пістолети.

Торік Первеза Мушаррафа ­відпустили під $2,3 тис. застави.

Зараз ви читаєте новину «Батько призначив свого старшого сина віце-президентом країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути