У кав"ярні "Салачик" на околиці Бахчисарая каву по-східному подають неподалік печерного міста Чуфут-Кале. Медіне Гаушева, 18 років, заварює її на невеликому вогнищі в стіновій ніші.
— Частуйтеся, — виливає каву в маленьку чашку.
До кави подає солодощі та парварду — цукор у зелених, рожевих і блакитних грудочках. Готують парварду з борошна та цукрової пудри. Порція пахлави у блюдечку коштує 3 грн. Стільки ж правлять за розсипчасте печиво кураб"є та тістечка шекер-кийїк. Чашка кави — 10 грн.
Відвідувачі затримуються в кав"ярні надовго. Лавки тут вкриті шкурами кіз і баранів. Над дверима — роги оленя й гірського козла. У мішечках на полицях — лікарські трави, горішки, солодощі. У приміщенні прохолодно. Кам"яні стіни дуже грубі. Улітку добре тримають прохолоду, а взимку — тепло, пояснює Медіне.
— Хочете купити парварду додому? — пропонує на дорогу.
150 г цукрових грудок коштує 5 грн. Є горішки в цукрі — за таку ж ціну. Чаї з кримських трав у целофанових пакетиках по 50 г продають по 5 грн. Є різні на смак і колір. Медіне пропонує також жувальне дерево місвак. Воно росте в Саудівській Аравії. Гілочка, запресована у целофан, коштує 5 грн.
— На Сході місвак жують після їжі, щоб відбілити зуби, — каже дівчина. — Ця рослина вбиває мікроби.
Смаком він нагадує пастернак. Гілочку жують двічі-тричі, потім викидають.
Коментарі
1