Ексклюзиви
понеділок, 17 грудня 2007 20:40

Віталій Смерик проводить курси швидкочитання та поліпшення пам"яті

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  У львівському кафе ”Оселя” Віталій Смерик веде заняття з Іриною Харатон (у центрі) та Мартою Тучак
У львівському кафе ”Оселя” Віталій Смерик веде заняття з Іриною Харатон (у центрі) та Мартою Тучак

Віталій Смерик із села Страшевичі Старосамбірського району Львівської області навчає долати життєві кризи та розвивати свої здібності.

— Пішла на цей тренінг, щоб перевірити його ефективність, — каже Наталія Ділаш, 36 років, провідний бібліограф Львівської комерційної академії. — Цього року мій син закінчує школу і вступатиме до вузу. Хотіла, щоб він легше засвоював університетську програму.

У Смерика жінка вчиться опрацьовувати літературу.

— У світі видано мільйони праць. Навіть якщо за день прочитувати 50 сторінок, життя вистачить лише на 3 тисячі книг, — пояснює Віталій, 33 роки. — Тому слід правильно робити помітки та закладки. Найефективніший метод Крупської: прочитати інформацію, осмислити, запам'ятати та виписати.

Після теорії Смерик проводить практичні заняття.

— Він радить шукати літературу в Інтернеті, а опрацьовувати — у бібліотеці, — ділиться Наталія. — Син погодився ходити на тренінги. Ще й товариша зацікавив.

Віталій Смерик закінчив Дрогобицький педінститут і Львівську комерційну академію.

— Коли був студентом, натрапив на книжку американця Оптнера "Системний аналіз для вирішення ділових і промислових проблем", — згадує чоловік. — Відтоді робив вирізки з газет і журналів, збирав літературу про методи вирішення проблем особистості. Використав їх для розробки тренінгів.

Віталій розробив програми для семи тренінгів. Кожен триває три дні по 8–9 год. У квітні 2007 року Смерик звільнився з роботи й почав шукати клієнтів. Ходив по приватних фірмах.

— Спершу клієнтів зголосилося небагато. За два-три роки моїми послугами користуватимуться великі компанії, — стверджує консультант.

Офісу не має. Для тренінгів орендує конференц-зали в готелях

Смерик винаймає квартиру у Львові. Офісу не має. Для тренінгів орендує конференц-зали в готелях "Опера" та "Львів". Платить 90 грн за годину. Якщо клієнтові бракує часу, Віталій зустрічається з ним удома чи на роботі.

Також Віталій консультує жінок, які шукають чоловіка чи хочуть зберегти сім'ю.

— Насамперед жінка повинна зрозуміти, який він — чоловік її мрії. На папері слід виписати, починаючи від кольору волосся та до стилю життя, — пояснює він. — Потім ми разом розмірковуємо, де швидше за все можна зустріти такого чоловіка.

Нині тренінг відвідують чотири жінки. Платять від $30 до $300.

Найчастіше записуються на курси швидкочитання. На них Смерик також навчає поліпшувати пам'ять і концентрувати увагу.

— Швидко читати я вчу за методикою Живкіна, — веде далі він. — Зазвичай людина засвоює текст літерами та складами. Я навчаю схоплювати його абзацами.

Для кращого запам'ятовування застосовує цифро-буквений метод. У ньому кожна цифра — від 1 до 100 — та літера — від "А" до "Я" — має свою предметну відповідність. Приміром, число 541050 запам'ятовують так: 54 — це "піч", 10 — "геній", 50 — "лазня". Із цих слів складають фразу — "геній на печі ходить до лазні".

Нині тренінги Смерика проходять зо два десятки клієнтів. Навчання коштує $200.

— Якщо клієнтові не сподобалося, може й не платити, — запевняє консультант. — Якщо він приводить нових, має серйозні знижки.

Поки що Віталій заробляє $400 на місяць.

— Це вже після відрахувань на оренду та літературу для тренінгів, — уточнює він.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Смерик проводить курси швидкочитання та поліпшення пам"яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути