четвер, 06 вересня 2007 17:32

Таємним покупцям повернуть гроші за вечерю в ресторані

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Вікторія Скорбота йде перевіряти якість обслуговування в магазині взуття, що в торговельному центрі ”Городок” на Московському проспекті Києва
Вікторія Скорбота йде перевіряти якість обслуговування в магазині взуття, що в торговельному центрі ”Городок” на Московському проспекті Києва

До ресторанів на вечерю 28-річна киянка Вікторія Скорбота ходить як на роботу. Витрати жінці компенсує фірма. Вона замовляє Вікторії оцінити якість обслуговування. За дослідження платить окремо.

— Я вибрала завдання — повечеряти в ресторані на Бессарабській площі, — розповідає Вікторія. — Пішла з чоловіком.

Офіціантка принесла меню. Через 3 хв. прийняла замовлення. За умовою завдання, Вікторія мала витратити в ресторані щонайменше 110 грн.

— Я замовила гриби, обсмажені у фритюрі, — веде далі киянка. — Чоловік узяв курячі палички і сендвіч по-американськи, начинений картоплею, салатом та м"ясом. Об"ївся, бо порції — величезні! Від десерту відмовилися. Узяли лише каву.

В офіціантки Вікторія поцікавилася вагою порцій, дізналася, де та як ресторан отримує продукти. Потім перевірила санвузол. Удома на комп"ютері жінка заповнила анкету та надіслала фірмі електронною поштою. Наприкінці місяця Вікторії повернули 125 грн за вечерю. За роботу отримала 15.

Людей, які оцінюють якість обслуговування в магазинах, банках, автозаправних станціях чи кафе, називають таємними покупцями — шоперами. В Україні їх наймає компанія "Форсервіс".

— Таємним покупцем може стати будь-хто. Треба лише мати доступ до Інтернету, — каже Олена Філатова, 31 рік, заступник директора компанії "Форсервіс". — Спершу треба зареєструватися на нашому сайті. Вам вишлють код доступу до розділу "Азбука". Там — навчальні матеріали. Вивчивши їх, складаєте тест. Перше замовлення отримаєте за тиждень.

Наприклад, керівництво супермаркету хоче дізнатися, чи добре працюють продавці. Дослідження замовляє "Форсервісу". Компанія розсилає зареєстрованим шоперам запрошення. Ті йдуть до магазину  за покупками. Спостерігають, чи посміхаються касири, як довго люди  чекають на консультанта, що роблять охоронці. Анкету з оцінками заповнюють протягом 12 год.

У банку треба вдавати клієнта, який хоче отримати кредит

— Раніше за один магазин я отримувала 17 гривень, тепер — 30, — ділиться Вікторія Скорбота. — Якщо записувати розмови на диктофон і фотографувати, платять більше.

За відвідування банків і страхових компаній шопери отримують 40–80 грн. Якщо вдають клієнта, який збирається оформити кредит, — до 150 грн. Шопер має діяти за сценарієм "Форсервісу". З менеджером банку доведеться розмовляти щонайменше півгодини.

Найбільше таємні покупці заробляють на АЗС. Власним авто треба об"їздити 8–10 заправок.

Для шопера розробляють найкоротший маршрут. На кожній він заправляє машину на 25 грн. Іде до туалету, потім купує якусь дрібницю в магазині. Також має зробити по 10 фотографій. На це витрачає 15–20 хв.

— Пальне таємний покупець залишає собі, а за відвідування кожної заправки отримує 15 гривень, — пояснює Філатова. — Деякі наші шопери-автомобілісти беруть по три замовлення  на місяць. Заробляють 500–600 гривень.

У середньому один шопер працює 9 місяців, потім втрачає інтерес, каже Філатова. Та Вікторія Скорбота працює понад року. Бере замовлення на вечір, після роботи. Щонайбільше — чотири на тиждень. Отримує до 600 грн на місяць.

— Для мене це хобі, — запевняє жінка. — Усі деталі для анкети самі впадають в око. За рік я стільки дізналася, що не гірше за продавців розкажу про взуття та побутову техніку.

Гроші Вікторії надсилають поштовим переказом. Їх можна отримувати і на платіжну картку.

Замовлення й анкети для початківців "Форсервіс" вивішує на сайті www.job4shoppers.net. Шопери самі вибирають, в якому дослідженні брати участь.

— Нам потрібні таємні покупці і в обласних центрах, і в малих містах — наприклад, Броварах і Борисполі. Бракує таємних покупців в Івано-Франківській, Донецькій та Луганській областях, — каже Філатова. — Багато шоперів беруть участь у наших дослідженнях, бо хочуть покращити якість сервісу. Від замовлення можна відмовитися, якщо нема часу або воно не до вподоби. Працюють у вільний час.

На сайті "Форсервісу" зареєструвались 10 тис. українців. У США шоперів близько 10 млн.

Зараз ви читаєте новину «Таємним покупцям повернуть гроші за вечерю в ресторані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути