Ексклюзиви
пʼятниця, 18 червня 2010 00:26

1450 євро платять за збирання ягід

23-річний Євген Боярський із Верхньодніпровська Дніпропетровської області цього літа поїхав до Фінляндії. Працює у літньому дитячому таборі. Доглядатиме грядки.

— Уперше поїхав три роки тому. Випадково познайомився із чоловіком, який саме набирав групу. Поїхали утрьох із друзями.  За літо я привіз 1000 євро, ще накупив собі одягу та взуття. Вони там якісніші, ніж у нас, — каже Євген.

Заробітчани жили в дерев'яних будинках. За місце платили 5 євро за ніч.

Щоранку їхали до лісу по ягоду. Морошку збирали руками.

— Вона найдорожча. Торік не вродила. Кілограм приймали по 17–20 євро. Кіло брусниці приймали по 1,5. У хороший день я заробляв 40 євро.

У дитячому таборі Євгенові платять 1450 євро на місяць. Працювати треба 5 год. на день.

— Тут більший заробіток, ніж на ягодах. До того ж без ризиків. Але щоб знайти таку роботу, як у мене, треба вивчити фінську мову. В неврожайні роки хлопці на ягоді по 10 євро на день заробляли. Усе витрачали на харчі та житло.

Фінляндія й цьогоріч приймає працівників на збирання лісових ягід та грибів. Безробітні з країн СНД отримують шенгенську візу в посольстві цієї країни. Із нею їдуть і до інших держав Європи.

Фінський фермер щодня отримує 200 листів із проханням узяти на роботу

— Фінляндія видасть заробітчанам три тисячі віз. Раніше давала 15 тисяч. Скільки перепаде українцям — невідомо. Тому не варто звірятися на обіцянки українських посередників працевлаштувати у Фінляндії чи, приміром, Швеції. У цій країні прийняли закон, що мінімальна зарплата має становити 16 тисяч крон. Це 16 тисяч гривень. Шведи відмовилися цього року запрошувати сезонних збирачів ягід з України, — розповідає 30-річний Сергій Шрамов, виконавчий директор столичної фірми "ОЛЛБІ". Вона спеціалізується на працевлаштуванні за кордоном. — Звісно, є багато ферм. Вирощують полуницю, малину, смородину та різну городину. Там можна заробити і 1400 євро за місяць. Можна і 600. Зараз наплив заробітчан із СНД. Один фінський фермер щодня отримує до 200 листів із проханням узяти на роботу. Їх викидають не читаючи.

Найлегше отримати роботу в Польщі, запевняє Шрамов. На літніх сільгоспроботах там можна заробити від 500 євро. Хоча агентства з працевлаштування за кордоном обіцяють 1000. Польську візу дають на 360 днів.



Клієнт розраховується за послугу із першої зарплати


У країнах Євросоюзу заборонено брати гроші за працевлаштування. Проте українські фірми-посередники правлять за вакансію в Європі від 100 до 3 тис. євро.

— Своїх клієнтів запевняють, що українських працівників усюди "тепло люблять", усім подобається їхня праця, — розповідає Сергій Шрамов із компанії "ОЛЛБІ". — Недавно я побував у країнах Скандинавії. Безробітних побільшало вдвічі. Вимоги роботодавців стали жорсткішими. В Інтернеті багато пропозицій із високими зарплатами. Беруть передоплату. Все закінчиться тим, що ви лише змарнуєте гроші.

— Договором має бути передбачено, що клієнт оплачує послуги фірми із першої зарплати, — запевняє  Шрамов. — Фірму слід перевірити. Подзвоніть у Міністерство праці. Там скажуть, чи видавали їй ліцензію на працевлаштування за кордоном.

У Мінпраці телефонують за номером (044) 289 87 83.

Хлібина за два долари псується за день

Студент із Черкас 19-річний Богдан Охотюк на літо поїхав до Сполучених Штатів. Він бере участь у студентській програмі з працевлаштування "Ворк енд Тревел".

— Гроші на поїздку позичив у батьків. Віза, папери, страховка та переліт обійшлися в 2 тисячі доларів, — пише Богдан у чаті. — Я зараз працюю в містечку Вісконсин Доус, штаті Вісконсин. Спершу домовлялися, що працюватиму рятувальником в місцевому аквапарку за 8–9 доларів на годину. Але в Штатах я і троє моїх друзів захворіли на вітрянку. Одужали. Нам влаштували випробування. Я не зміг пропливти 300 метрів. Власник аквапарку поставив мене інструктором. Платить 7 доларів за годину. Працюю з восьмої ранку до восьмої вечора. Або ж із восьмої вечора й до восьмої ранку.

Разом зі студентами-поляками Богдан винайняв помешкання недалеко від роботи. Платять $10 з особи за добу. Гуртом орендують легковик. Віддають $150 на місяць. На харчах заощаджують.

— Їмо сухі сніданки. Вони найдешевші, дають відчуття ситості. Буханець найдешевшого хліба коштує 2 долари. До вечора він пліснявіє й зеленіє. Кращий хліб удвічі дорожчий.

Богдан Охотюк працюватиме в США до кінця літа. Сподівається заробити $5 тис.

— Віддам борг батькам, ще й залишиться на весілля.

Зараз ви читаєте новину «1450 євро платять за збирання ягід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути