вівторок, 08 серпня 2006 19:35

Українські студенти голодують у Фінляндії

Автор: фото надане фінською газетою ”Lapin Kansa”
  Зліва направо: Сергій, студент Київської академії менеджменту та економіки, Сергій Лобас та Максим Бураков із Луганського аграрного університету, Андрій Шиков із київського Славістичного університету та луганчанин Андрій Криця вирішили залишитися у Фінлян
Зліва направо: Сергій, студент Київської академії менеджменту та економіки, Сергій Лобас та Максим Бураков із Луганського аграрного університету, Андрій Шиков із київського Славістичного університету та луганчанин Андрій Криця вирішили залишитися у Фінлян

"Наші діти поїхали до Фінляндії заробляти, і тепер сидять там голодні. У них немає грошей, щоб вернутися додому", — ледь не плаче Валентина Бондар. Вона живе у селі Вербівка Городищенського району на Черкащині.

На заробітки до Фінляндії відправила сина Руслана — студента Білоцерківського аграрного університету. До редакції дзвонить за дорученням батьків, діти яких поїхали разом з Русланом. Всього у групі 67 студентів.

— Перший тиждень діти не могли навіть подзвонити, — каже Валентина Іванівна. — Київська туристична фірма "Сієста-тур" їх обдурила. За путівку брали по 900 євро. Обіцяли добрий заробіток. А відвезли всіх на одну ферму. Чорниці через засуху не вродили, заробітку немає. Допоможіть дітям вернутися додому, — просить мама Руслана.

На заробітки до Фінляндії поїхали студенти з аграрних університетів. Найбільше — 40 — з Луганська, решта — з Білої Церкви, Дніпропетровська та Харкова. Вони живуть на фермі у селі Тіанен, за 700 з лишком кілометрів від столиці Фінляндії Гельсінкі. Поселили українців у нашвидкуруч перебудованій школі. Усю групу розмістили в чотирьох кімнатах. Сплять на підлозі, на матрацах. Два туалети на всіх. Є ще кухня, де стоїть кілька електроплит.

Дали торішню ковбасу — несвіжу, і хліб

— Поки що тут нічого не купували. Варимо їсти з того, що з дому привезли,— розказує "ГПУ" Оля Голованенко, студентка п"ятого курсу Білоцерківського аграрного університету. — За кілька днів по приїзді нам дали торішню ковбасу — несвіжу, і хліба, — у слухавці чути, як дівчина розказує друзям, що дзвонять з Києва, з редакції газети.

— Із Санкт-Петербурга сюди добиралися кількома автобусами, — продовжує Оля. — Всюди платили самі. До Вообу — 80 євро, до Рованіємі — ще 12, а звідти до Тіанен — 7 євро. Коли їхали у Фінляндію, турфірма обіцяла, що добре заробимо. Показували рекламні проспекти з картинками котеджів. Казали, що в таких житимемо.

— Зараз чорниць у лісі немає. Та навіть якщо б і були, то на них невисокі ціни. Роботи навіть не шукаємо — немає де. Та й віза коротка, ще кілька днів — і закінчиться, — зітхає дівчина. — Нам не сказали, що треба брати гроші на зворотний шлях. У більшості з наших немає за що купити білети. Вчора приїжджав український консул, обіцяв допомогти.

— Студенти приїхали за посередництвом київської туристичної фірми "Сієста-тур", — розповів "ГПУ" телефоном із Гельсінкі віце-консул посольства України В"ячеслав Пальчук, 25 років. — На жаль, "Сієста-тур" не оформила прямих контрактів із фінською фірмою "IGV", яка мала прийняти українців. Існувала лише усна домовленість. Ускладнило ситуацію й те, що замість 24 осіб приїхало 67. Сьогодні фірма "IGV" у стані банкрутства. Якби "Сієста-тур" уклала з нею угоду, то, згідно із фінським законодавством, нашим студентам держава відшкодувала б усі збитки.

Посольство виплатить по 25 доларів

Учора, разом із дипломатичними працівниками посольства України, ми їздили до Рованіємі — містечка, коло якого мешкають студенти. Більшість із них вирішили повернутися в Україну, вони мають зворотні квитки. Частина лишається на фермі, хочуть, попри все, трохи заробити на ягодах. Посольство виплатить по 25 доларів тим, у кого зовсім немає грошей, запевнив віце-консул.

Студентам, перш ніж купувати путівки, треба було наполягти, щоб турфірма ознайомила їх із контрактом з фінською стороною. Він має бути перекладений українською, а переклад завірений нотаріально. Майбутні заробітчани цього не зробили.

Те, що студенти Білоцерківського аграрного університету потрапили у скрутну ситуацію, стало неприємною новиною для Віталія Новака, першого проректора університету.

— Ми про це нічого не знаємо, — каже він. — Щороку університет відправляє майже 200 студентів, які володіють англійською мовою, за кордон на виробничу практику. Студенти працюють за своєю спеціалізацією: майбутні агрономи — у рослинництві, ветеринари — на фермах. Контракти на виробничу практику укладають на 2–3 місяці. Наші діти працюють у Франції, Німеччині, Голландії. А от у Фінляндію ми нікого не посилали. Думаю, після повернення студенти мають подати на турфірму до суду, аби їм відшкодували збитки.

Але подавати до суду немає на кого. Туристичної фірми "Сієста-тур" вже не існує. Вона переоформила установчі документи і тепер називається "Дінті-успіх".

Зараз ви читаєте новину «Українські студенти голодують у Фінляндії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути