четвер, 11 лютого 2010 18:39

1500 євро за місяць заробила українка на фасуванні картоплі

Автор: фото з сайта www.ollbi.com
  Українські заробітчани здають ягоду морошку. Збирали її в серпні 2009-го в лісі біля міста Раума у Фінляндії. Заготівельники платять один євро за кілограм ягоди
Українські заробітчани здають ягоду морошку. Збирали її в серпні 2009-го в лісі біля міста Раума у Фінляндії. Заготівельники платять один євро за кілограм ягоди

Уперше 23-річна Оксана Старицька з Луганська потрапила у Фінляндію нелегально.

— Минулого літа знайомі запросили їхати з ними на ягоди. Я працювала в магазині одягу на зарплату тисячу гривень. Їх ледве вистачає на харчі. Я погодилася на Фінляндію. Приятель подружки Олег має мікроавтобус. Кілька років їздить на Північ. Узяв ще чотирьох пасажирів.

Добиралися через Мурманськ — місто на півночі Росії. Усі заробітчани — без в"їзних віз. Провідник сказав усім скластися по $400.

— Кордон перетинали вночі. Я й не бачила, кому Олег ті гроші віддав. Уранці прокинулися у Фінляндії.

Оксана з друзями оселилися в кемпінгу. Щоранку йшли до лісу збирати журавлину й чорницю. Працювали по 8–12 год. на добу. Платили їм за здану ягоду.

— Виходило в середньому по 1 євро за кіло. Ми збирали 15–30 кіл за день, — розповідає Оксана.

— У Фінляндії збір ягід не вважають роботою. Тому дозволів на роботу не треба. Приїзди і збирай. Але треба мати власну машину, щоб пересуватися з місця на місце. Тому й їздили групою. Пункти прийому ягід є в кожному містечку.

Усі наші заробітчани — без віз. Кордон перетинали вночі

За місце в кемпінгу українці платили по 5 євро. Жили в кімнатах на два ліжка. Кухня та санвузол — спільні. Харчі купували в супермаркеті. За два місяці Оксана витратила на харчі та житло 700 євро. Додому привезла 1 тис.

Удруге Оксана поїхала у Фінляндію в жовтні 2009-го. Домовилася з фінським фермером Раулем. Його господарство недалеко від міста Раума.

— Наші збирачі ягід живуть у кемпінгах. Туди й приходять місцеві фермери. Шукають  робітників. Білорусам, українцям, росіянам платять утричі менше, ніж фінам. Хто погоджується, одразу надсилають виклик. Ми з Раулем спілкувалися англійською. Сказав, що  грошима не обідить. Вислав мені запрошення на мою адресу в Луганську.

За три тижні Оксана оформила закордонний паспорт, візу, страховку, купила квитки. На все витратила близько 300 євро. Працює ще з двома українцями та двома росіянами.

Фермер поселив заробітчан у своєму триповерховому будинку. Житло безкоштовне.

— Вікна теплі, меблі нові, підлога з підігрівом, гаряча та холодна вода постійно. У кожного  своя кімната. На всіх маємо одну кухню. Там усе є — від холодильника до кавоварки. У санвузлі є душ, навіть ванна-джакузі, — розказує Оксана. — Із домом зв"язуємося по комп"ютеру через Інтернет.

— Восени збирали на полі цибулю, картоплю, моркву, — пояснює Оксана. — Рауль платив до 7 євро за годину. Узимку фасуємо картоплю в сітки. Я до сільської роботи звична. А от узимку тяжко, холодно. Доводиться вдівати все, що маю. Картоплю дістаємо з погребів. Мусимо швидко її пофасувати і загрузити у фуру.

За фасування картоплі отримують 5 євро за годину. Мінімальний робочий день — 8 год. У грудні Оксана заробила 1,5 тис. євро, а в січні — 800.

— Такі були морози, що я взагалі з хати не виходила. А так — нормальна робота. Я тут залишуся.




Фірмі-посереднику платять із першої зарплати

Серйозні агенції з працевлаштування не беруть передоплату за послуги. В Україні клієнти оплачують лише витрати на переклад, навчання, проїзд і страховку.

— Нашим договором передбачено, що клієнт оплачує наші послуги із першої зарплати у Фінляндії, — запевняє Сергій Шрамов, 30 років, експерт столичної фірми "ОЛЛБІ". Вона спеціалізується на працевлаштуванні за кордоном. — Перевірити, надійна фірма обіцяє вам роботу чи ні, — просто. Подзвоніть у Міністерство праці. Там перевірять, чи видавали фірмі ліцензію на працевлаштування за кордоном.

Дзвонити в Мінпраці треба за номером (044) 289 87 83.

На харчі треба 60 євро в місяць

— Продукти кожен закуповує собі сам, — розповідає Оксана Старицька. — Раз на тиждень, у вихідний їздимо до міста в супермаркет. Останній раз набрала крупи, 300 грамів м"яса, рибну консерву, каву, хлібину, 200 грамів свіжої полуниці та півкіла апельсинів. Заплатила за все 10 євро. Вистачило на тиждень. Картоплю, моркву, цибулю фермер нам дає безплатно.

— В Україні друзі очі витріщають, коли я розповідаю, що у Фінляндії наїдаюся на 10 євро в тиждень, ще й  із м"ясом і свіжою полуницею. А перед тим я ще й набирала сиру, шоколаду і всяких солодощів. То на це іде 15–20 євро. Загалом — до 60 євро на місяць.

На вихідні Оксана з подругами ходить у нічний клуб. Витрачає там 10–20 євро. Заробітчани з Росії економлять. У вихідні дивляться фільми через Інтернет.

Зараз ви читаєте новину «1500 євро за місяць заробила українка на фасуванні картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути