четвер, 09 жовтня 2008 18:40

Ростуть долар і ціни на продукти харчування

 

У середу американський долар виріс до 6 грн. У четвер подешевшав на 40–50 коп.

Біля пункту обміну валют на столичній вул. Артема, 58/2 стоїть черга. Над прорізаним у залізних дверях віконцем курс долара: 5,4–5,6. Перед дверима шестеро людей.

— Зараз долари треба скидати, — каже брюнетка на вигляд років 40 в чорній шкірянці.

— Ви здаєте? — русявий хлопець у сірій куртці просить жінку продати йому долари. Бере в неї $300 по 5,5 грн.

— А в мене візьмете 400 доларів? — цікавиться літня жінка.

Розраховуються і розходяться.

У Полтаві долар продають від 5,75 грн. Черг до обмінників немає.

— Три дні тому більше купляли. Люди злякалися, бо багатьом кредити виплачувати. А тепер — повне затишшя, — говорить касир банку "Кредит-Дніпро".

— Я казала тобі — треба було раніше машину купляти, а тепер дуже подорожали. Кажуть, що долар і далі ростиме, — сварить, ідучи вулицею, жінка свого чоловіка.

За останній тиждень у Полтаві на 15–30 коп. зросли ціни на молочні продукти, каву та кондитерські вироби, на м"ясні вироби — до гривні. У інших обласних центрах продавці теж підняли ціни.

— 300 гривень, — показує дитячу зимову куртку продавець на ринку у Вінниці. — Беріть, бо завтра буде дорожче. Долар піднявся, то й ціна на одяг зросте.

25-річна Наталія Фіщук із Рівного збиралася купити ваги для вимірювання маси тіла в інтернет-магазині:

— Три тижні тому обрала ваги "Тефаль" за 154 гривні. Зарплату 1 жовтня не дали, тому покупку відклала. Тепер зайшла на сайт, а мої ваги коштують уже 191.

У пунктах обміну Львова долар купують по 5,26–5,35, а продають по 5,6–5,85 грн. Найдешевше у "Трансбанку" — 5,5.

— Коли курс стабілізується, прогнозувати важко, — каже професор Університету банківської справи НБУ Ростислав Слав"юк, 48 років. — Та долар повернеться до свого оптимуму. Купівля становитиме 5,1 гривні, продаж — 5,2–5,3.

Григорій Діхтяренко, 72 роки, із райцентру Котельва на Полтавщині отримав грошову компенсацію за знецінені радянські вклади у доларах. Спочатку був незадоволений, а тепер радіє:

— Я оказався у виграші. Поміняю й матиму більше тищі гривень.

Гроші чоловік витратить на операції на очах. У нього катаракта.

Киянин Анатолій Ставровський, 37 років, торік узяв у кредит легковик КІА. Щомісяця сплачує банку $550.

— Я брав позику у доларах, бо там відсоткова ставка набагато нижча, ніж за гривневими кредитами, — розповідає. — Думав переплачувати доведеться менше.

Зарплатню чоловік отримує у гривні. Обмінює їх на долари, потім відносить у банк. Кредит треба сплачувати щомісяця, до 8 числа.

— Вигідно було міняти гроші влітку, коли долар "з"їхав" до 4,55. А в жовтні — страшне. Оббігав десяток обмінників, шукав курс понижче. Врешті поміняв гривні на долари за курсом 5,75. Віддав 3200. А раніше платив десь 2800 гривень.

П"ять тисяч доларів не продав жоден банк

У райцентрі Чорнобай Черкаської області в середу зранку пробую купити $5 тис. На стенді біля банку "Київська Русь" курс продажу долара 5,45 грн. А всередині біля каси висить інший курс — 5,75.

— Це й так найдешевше, — каже 48-річна Валентина, що стоїть у черзі. — Я вже всі банки оббігала. Сьогодні треба долари купить, а тут таке з цінами.

Настає її черга — касир відповідає, що доларів нема.

У "Приватбанку" по 5,8 грн погоджуються продати тисячу "зелених". В "Укргазбанку" та "Авалі" валюти немає. В Ощадбанку пропонують купити $3700.

— 4100, якщо без п"ятірок і десяток, — рахує гроші касирка банку "Фінанси і Кредит". Там долар 5,95 грн.

Приймають долари за ціною 5,25–5,38. Але люди їх не продають.

У четвер кореспондент "ГПУ" обійшов 11 банків міста Миргород на Полтавщині. Просив продати $1 тис. В "Укргазбанку", "Укрсоцбанку" та "ВА-Банку" валюти не було. У решті відділень таку суму можна було купити за курсом 5,75–5,99 грн/$.

Наталя ТАВАНЕЦЬ, Микола МАРЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Ростуть долар і ціни на продукти харчування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути