понеділок, 04 червня 2007 15:18

Приватні фірми вчать вагітних йоги й танців

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Свого первістка маю народити за два місяці. Подружка Мирослава порадила піти на курси для вагітних. Плату беруть символічну — 10 грн, запевнила подружка.

У столиці такі заняття влаштовують зо три десятки фірм. Обіцяють навчити правильно дихати під час пологів, годувати малюка і доглядати за ним у перші дні після народження. Окремі лекції, приміром, як уберегти дитину від інфекційних захворювань, читають лікарі-педіатри.

Наступного дня із 30 грн в гаманці їду до йога-студії біля столичного метро Дарниця. Вона — на другому поверсі торговельного павільйону біля універмагу "Дитячий світ". Ще з коридору чути запах ладану й сандалу. Це курять ароматичні палички. Відкриваю двері з табличкою "Йога-центр". У невеличкій кімнаті — шкіряний диван і стійка адміністратора. Жінка років тридцяти одразу пропонує чай, воду і просить почуватися як удома. Питаю про курси.

— Вони вже почалися, і ви пропустили вступні лекції, — відповідає друга жінка, яка представилася лікарем-акушером. — Вам треба буде прослухати їх індивідуально, за окрему плату.

У цей час заходить молода клієнтка. Почувши про плату, обурюється:

— На початку ми платили по 25 гривень за заняття. А ви посеред курсу без попередження стали брати по 40 гривень!

Індивідуальне заняття, як дізнаюся, коштує 150 грн.

Запрошують на лекцію до невеличкої встеленої килимками зали. Я задкую до дверей. Пояснюю, що спершу маю порадитися з чоловіком, бо не готова до витрат. Молода тренерка не відступається: просить залишити номер мобільного. І нав"язує місячний абонемент за 280 грн із лекціями про енергетику матері та дитини та заняттями йогою. Кажу, що не хочу платити за енергетику.

Найдешевший абонемент коштує 250 гривень

— Тільки не хвилюйтеся про гроші, — заспокоює тренерка. Називається Валентиною. — У вашому стані не можна про них думати. Коли у вас строк? Ви повинні бути максимально спокійною.

Обидві переконують мене, що практичні заняття вкрай необхідні. Як бонус пропонують безплатно привести й чоловіка. Відчуваю: якби я мала оті 40 грн, затягли б мене на лекцію того ж дня.

На курсах допологової підготовки "Азбука родителей" на столичній вул. Хмельницького, 46 вагітним викладають латиноамериканські танці й танець живота. Одне заняття коштує 25 грн. Абонемент на чотири заняття — 80 грн. Східні танці влаштовують щосуботи, латинські — в неділю.

Медики не впевнені, що такі курси справді приносять користь. Однак вони послаблюють страх перед пологами. В Україні нема спеціальної комісії, яка перевіряла б і видавала їм ліцензії. Відкрити курси може будь-хто. Тому інструкторку варто попросити показати диплом про медичну освіту, попитати про досвід в акушерстві, чи народжувала сама.

— Про танці під наглядом інструктора можу сказати лише, що вони не зашкодять здоров"ю жінки, — каже Віктор Аксьонов, акушер-гінеколог Київського обласного центру здоров"я матері і дитини.

Якщо вагітній пропонують тригодинну платну лекцію — це виключно заробляння грошей, вважає столичний психолог Анна Факас, 39 років.

— Біологічні процеси в організмі відвернуть увагу жінки від лекції вже на десятій хвилині, — пояснює Факас. — Так організм захищається від зайвих впливів. Жінка ніби сонна, на неї простіше впливати. Вона радше погодиться із привітною людиною, аніж стане оцінювати ситуацію об"єктивно.

Найдешевший у столиці місячний абонемент для вагітних коштує 250 грн. Курси проводять раз на тиждень. Безплатно можна займатись у столичному соціальному центрі "Родинний дім" на вул. Салютній, 11а або на консультаціях у пологових будинках.

Підготуватись до пологів можна і самостійно, за ілюстрованими книжками "Енциклопедія молодої родини", "Ви та ваш малюк" за 100 грн.

Зараз ви читаєте новину «Приватні фірми вчать вагітних йоги й танців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути