Ексклюзиви
середа, 29 грудня 2010 21:16

Ціни зростатимуть через подорожчання пального

 

2010 року крупи, цукор, городина та фрукти подорожчали на 30–75%, тверді сири — у 2,5 разу.

Держава не підтримує виробників молока та м'яса. Тому з 2009-го поголів'я худоби скоротилося з 3,2 млн до 2,9 млн голів. Надої молока зменшилися. Молокозаводи почали змагатися за сировину. Закупівельна ціна цьогоріч зросла вдвоє–вчетверо.

— Тепер молокопродукти дешевшають, бо значно упав попит, — каже експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк, 28 років. — Сировину в селян закуповують у менших обсягах, водночас знижують розцінки. Твердий сир у магазинах подешевшав на 4–12 гривень за кіло, літр молока — на 1–1,5 гривні.

Молочні продукти дешевшатимуть і на початку наступного року, вважає фахівець. Однак під кінець ціни знову зростатимуть: селяни і далі різатимуть корів. Тож яловичина може  подорожчати до 60–65 грн/кг.

До 5% може подешевшати свинина, кажуть у консалтинговій компанії "ААА". Багато цього м'яса ввозять із-за кордону. Але 2011-го в Україні мають запрацювати кілька крупних свиноферм. Конкуренція на ринку зіб'є ціни. У межах 5% вони коливатимуться на курятину.

Більшість товарів наступного року дорожчатимуть.

Уряд збільшує акцизи, хоче запровадити податок на імпорт бензину. Літр А-95 коштує близько 8 грн. Подорожчає на 20%. Хоча на світових ринках нафта дешевшає.

— Дорогий бензин викличе подорожчання майже всіх без винятку товарів. Бо в ціні кожного є транспортна складова, — пояснює Марія Колесник, 35 років, експерт із компанії "ААА". — Готуйтеся, що за той же набір продуктів, одяг доведеться платити на 10–15 відсотків більше. Урешті селяни теж почнуть підвищувати ціни на городину та м'ясо. Бо з виторгу їм треба купити корм, обнови дитині в школу, заплатити за газ. Овочі борщового набору: буряк, картопля, цибуля, капуста, морква — знов подорожчають. Припускаю, що більш як наполовину.

Через збільшені акцизи на 20% подорожчають спиртні напої та тютюн. Ціна буханки хліба наблизиться до 4 грн. Батон подорожчає на 15 коп. Бо зерно зростає в ціні, пояснюють в об'єднанні "Укрхлібпром".

— Із січня держава перестане дотувати хлібопекарів. Зерно дорожчає. За тонну борошна платитимемо не 1080 гривень, а 1800, — розповідає голова ради "Укрхлібпрому" Олександр Васильченко, 62 роки.

Зараз ви читаєте новину «Ціни зростатимуть через подорожчання пального». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути