пʼятниця, 03 грудня 2010 03:30

"Ціни зростуть у середньому на 30 відсотків"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Народний депутат від ”Нашої України — Народної самооборони” Ксенія Ляпіна
Народний депутат від ”Нашої України — Народної самооборони” Ксенія Ляпіна

У кабінеті нардепа-"нунсівки" 46-річної Ксенії Ляпіної десяток вазонів. Серед них два горщики з подарованими орхідеями. Біля дверей стоїть рослина висотою в півметра — диффенбахія.

— Це квітка-оберіг, — пояснює Ляпіна. — Знімає негативну енергетику з тих, хто заходить.

На столі лежить один із розділів про спрощене оподаткування із нового Податкового кодексу.

— Тут зашито все найцікавіше, всякі лобістські штучки, — каже вона і поплескує по стосу паперу на тисячу сторінок. — Продовжуємо над розділом працювати. У цьому вигляді кодекс нежиттєздатний.

Чому?

— Країна не зможе по ньому жити. Кажуть, що кодекс стосується тільки підприємців. Це помилка. Люди повинні ознайомитися з розділом "Оподаткування доходів фізичних осіб". Безоплатно отримані послуги, навіть благодійна допомога, можуть стати об'єктом оподаткування.

У нас 90 відсотків людей не знають, що мають подавати декларацію про доходи. А будь-хто, хто має доходи не з одного джерела, зобов'язаний це робити. Якщо ні, то це підстава для податкової на власний розсуд порахувати податкові зобов'язання.

Ляпіна збиває кілька дзвінків на "айфоні". Відкладає його вбік.

— Цей процес уже розпочався. У Донецьку податкова взяла на олівець громадян, які не мають офіційних доходів. Якщо відремонтували хату, а у вас немає відповідного рівня доходу — на облік. Будуть викликати, ходити по домівках. Це вже якесь гестапо!

Що ще в кодексі загрозливого?

— Податкова отримує колосальні повноваження. І застосовуватиме їх не до всіх, а за принципом: своїм — усе, а ворогам — закон.

Що в документі поганого для великих підприємств?

— Для них кодекс бажаний і приємний. Великий бізнес отримає можливість економити на податку на прибуток. Щорічно він знижуватиметься на 2 відсотки. За кілька років буде 16 відсотків. Олігарх порахує прибуток із мінімальними втратами, заплатить менший податок у бюджет. Ніхто з наших олігархів не започатковував свої підприємства прямо. Ніде немає власника Ахметова, Колеснікова, Клюєва. Вони це робили через іноземні фірми. Тобто обов'язково приходимо до якогось офшору: чи кіпрського, чи ще якогось. Там не оподатковуються доходи, які те підприємство отримало від діяльності своїх дочірніх підприємств. А в нас не оподатковується дохід, який перераховується в інтересах іноземного засновника. Тому олігархи не тільки не втрачають, а й набувають.

У попереднього уряду не вистачило голосів своїх же олігархів, щоб скасувати угоду з Кіпром. А цей уряд навіть не намагався цього зробити.

Президент заветував кодекс. Але якщо його поспішать ухвалити повторно і не внесуть суттєвих змін?

— Він не працюватиме, як закон прямої дії. До нього одразу почнуть давати роз'яснення. Вони суперечитимуть одне одному. Через два-три місяці в податковій накопичаться стоси запитів і країна просто зупиниться, захлинеться в них.

Прем'єр Микола Азаров каже, що з прийняттям цього документа покращиться інвестиційний клімат.

— Ні. Бо він складається з низки параметрів. І параметр ставки податку — це лише одна складова. Далеко не вирішальна. Друга складова — легкість ведення бізнесу. А кодекс це тільки погіршує. Третій параметр — стабільність соціально-економічної ситуації в країні. Її немає.

Експерти зазначають, що як тільки кодекс набере чинності, одразу вверх поповзуть ціни.

— Якщо бізнес отримає додаткове навантаження чи у вигляді ставки податку, чи додаткових витрат на папери, все це перекладеться на ціну продуктів, послуг, техніки. У середньому на 30 відсотків.

Які плюси Податкового кодексу?

— Їх немає. Іде повне знищення малого і середнього бізнесу в інтересах великого.

Підприємці нарікають, що їм доведеться йти в тінь.

— Вони зараз платять 200 гривень та відрахування в різні фонди. Якщо ж підуть у тінь, то перестануть платити як свої податки, так і зарплату найманим працівникам, відрахування в усі фонди. Значить, буде мінус у бюджеті. Мінус невеликий, бо дрібні підприємці ніде у світі не створюють великого бюджетного потоку. Але вони забезпечують зайнятість. Якщо підприємства підуть у тінь, їх працівники матимуть право на виплати по безробіттю.

Є розрахунки, скільки підприємців перейдуть у тінь?

— Десь 600–700 тисяч.

Але ж частина бізнесу і тепер не показує своїх доходів.

— Це велика і маніакальна ілюзія податкової, що якщо всі покажуть справжні доходи, то стане більше грошей у бюджеті. Єрунда! Бо ці підприємці платять фіксовану ставку податку. Вони можуть два місяці взагалі збитки мати, три місяці отримувати прибуток — і сплачувати той самий податок.

Підприємці нарікають на введення касових апаратів. А багато депутатів кажуть, що за кордоном вони є скрізь.

— У центрі Вашингтона китайські ятки торгують футболками. Хай ці депутати знайдуть там хоча б один касовий апарат. Так само без них у центрі Брюсселя працює риночок зі смугастих наметів, схожих на наші. У кожної країни по-своєму. У нас касові апарати неможливі.

Чому?

— Рівень знань та умінь більшості підприємців не відповідає вимогам суворого обліку з касовим апаратом. Адже треба оформити накладну, ввести всі дані про товар і його залишки, закодувати.

Чому влада намагається взяти дрібних і середніх підприємців під контроль?

— Це психологія рекетирів у законі. Якщо хтось щось робить, значить має нам відстебнути, — показує жестом, як рахують гроші. — Це портрет сьогоднішньої влади.

Чому на мітингах підприємці виступають без партійних прапорів і з політичних гасел висувають лише одне — про відставку Верховної Ради?

— Бо мають різні погляди на різні політичні сили. І єдине, що може зруйнувати підприємницький рух, — це політики. Як тільки вилазить якась харизматична особа на трибуну, одразу розділяє підприємницький загал. На тих, хто молиться на цю особу, і на тих, хто не сприймає її.

Маєте на увазі Юлію Тимошенко?

— Вона — один з яскравих прикладів. Одні кажуть: "Да-да-да, хай нас Юлічка об'єднує", інші: "Нізащо!".

Підприємці можуть народити своїх авторитетів?

— Я мрію про це. Мрію, щоб народили десяток лідерів. Це середній клас, у них ніколи не буде одного лідера.

Щоб представляти інтереси дрібного і середнього бізнесу, потрібна партія.

— Це помилка радянського стилю. Міряємо все за Марксом-Енгельсом, що політика — це концентрована економіка.

2004 року підприємці стали кістяком Майдану. Які можуть бути наслідки цього разу?

— 2004-го було порушення виборчих прав. Зараз порушені економічні права людей. Цей майдан закінчиться тоді, коли ці права відновляться.

Але ж підприємці вимагають відставки уряду та парламенту.

— Робитимуть це доти, доки не будуть вирішені їхні проблеми. Після цього політичні вимоги втратять свою гостроту.

Два роки сидить на білковій дієті

За останні роки Ксенія Ляпіна схудла на 20 кг.

— Спортом не займаюся, — каже. — Із чоловіком дотримуємося білкової дієти. Її порадив лікар, бо в Дмитра від зайвої ваги вже гіпертонія починалася. Якщо відмовимося, то знову наберемо зайві кілограми.

Основа харчування Ляпіних — морепродукти. Ще їдять нежирне м'ясо, рибу, ікру, яйця, овочі зеленого кольору, два рази на тиждень — гречану кашу без солі та жиру. Зовсім не вживають солі, цукру, картоплі.

Була радником Ющенка

Ксенія Ляпіна (дівоче прізвище Стрельцова. — "ГПУ") народилася в Києві. Закінчила місцеву політехніку. Вийшла заміж за студента цього ж університету Дмитра Ляпіна. Тепер він бізнесмен. Спочатку працювала за фахом інженером-математиком, а після розвалу СРСР пішла в бізнес. Була радником спочатку прем'єра, а потім президента Ющенка. Згодом очолила Раду підприємців при Кабміні. Пізніше стала народним депутатом за списками "Нашої України".

Зараз ви читаєте новину «"Ціни зростуть у середньому на 30 відсотків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути