пʼятниця, 18 січня 2019 07:50

Цибуля може подорожчати до 25 гривень

Автор: Тетяна САРАХАН
  На вінницькому ринку Привокзальний продавець 29-річний Павло Степанюк зважує покупцю цибулю. Кілограм коштує 17,5 гривні
На вінницькому ринку Привокзальний продавець 29-річний Павло Степанюк зважує покупцю цибулю. Кілограм коштує 17,5 гривні

— Кажуть, в Україну масово завозитимуть цибулю з Єгипту. Та вона дуже паршива, якась дубова. Краще закупити свою, поки є, — каже 58-річна Наталія Горбань. Торгує цибулею на Привокзальному гуртовому ринку у Вінниці.

— У Херсоні фермери перестали продавати цибулю великими партіями. Притримують на складах до весни. Ставлять оптову ціну 16–17 гри­вень за кілограм. У нас на базарі вона буде коштувати на 3 гривні дорожче. А в розні­цу, то ще більше — до 25 гри­вень злетить.

— А казахська чи узбецька цибуля є?, — обмацує сітку з херсонськими овочами чоловік, на вигляд років 45. Тримає "кравчучку".

— Розібрали давно, — відповідає продавець. — Перед Новим роком сітками змітали з прилавків. Між українською цибулею і узбецькою чи казахською великої різниці по смаку немає. Казахська сухіша та кращої якості. Поки що поставок немає. Овочі довго везуть фурами.

Чоловік іде до інших продавців.

— Люди сортів цибулі не знають. Буває, як викривлять назву, що й не розбереш, — каже вантажник Сергій Горбань, 38 років. — Усі хочуть солодку Кенді, але її зараз майже немає на базарі. То беруть в основному салатні сорти.

Найбільше на Привокзальному базарі продають цибулю сорту Глобус. Привозять із Херсонщини. Кілограм коштує 14 грн. Є дорожчі сорти на 1–2 грн. Покупці переважно купують одразу сітку — 19–20 кг.

— Фермери мало посадили цибулі. Кажуть, два роки поспіль нічого не заробляли на ній. Тому зробили ставку на зернові. А вона непогано вродила. Її стали масово везти за кордон. Бо в Європі врожай поганий. Ясно, що нашим фермерам вигідніше продавати товар за кордон удвічі дорожче, — продовжує Наталія Григорівна.

— Мені нема де зберігати цибулю. Тому наперед не брав, — підходить підприємець 50-річний Олександр Комісарчук. — Вчора купив сєточку херсонської. Вдома насмажив повну сковороду. Додав солі, цукру. Протушив і повечеряв.

— Пік продажів цибулі був у вересні-жовтні. Тоді вона коштувала 5,50–6,50 гривень. Дорожчати почала з кінця жовтня. Кілограм продавали по 9–10 гривень. Зараз цибулі мало беруть. Частина людей восени добре закупилися. Інші не хочуть за неї великі гроші віддавати. Кажуть, у Вінниці цибуля найдешевша. Найдорожча — у Києві. У ­супермаркетах коштує більше 20 гривень, — додає Наталія Горбань.

14 гривень коштує найдешевша місцева жовта цибуля на гуртовому базарі в польській столиці Варшаві. Максимальна ціна — близько 18 грн/кг. Імпортну продають по 17–20 грн. Червона цибуля коштує 15–22 грн, як і в Україні.

На гуртовому ринку в іспанській Барселоні жовту цибулю продають по 8–19 грн. Вирощена тамтешніми фермерами.

Зараз ви читаєте новину «Цибуля може подорожчати до 25 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути