— Кажуть, в Україну масово завозитимуть цибулю з Єгипту. Та вона дуже паршива, якась дубова. Краще закупити свою, поки є, — каже 58-річна Наталія Горбань. Торгує цибулею на Привокзальному гуртовому ринку у Вінниці.
— У Херсоні фермери перестали продавати цибулю великими партіями. Притримують на складах до весни. Ставлять оптову ціну 16–17 гривень за кілограм. У нас на базарі вона буде коштувати на 3 гривні дорожче. А в розніцу, то ще більше — до 25 гривень злетить.
— А казахська чи узбецька цибуля є?, — обмацує сітку з херсонськими овочами чоловік, на вигляд років 45. Тримає "кравчучку".
— Розібрали давно, — відповідає продавець. — Перед Новим роком сітками змітали з прилавків. Між українською цибулею і узбецькою чи казахською великої різниці по смаку немає. Казахська сухіша та кращої якості. Поки що поставок немає. Овочі довго везуть фурами.
Чоловік іде до інших продавців.
— Люди сортів цибулі не знають. Буває, як викривлять назву, що й не розбереш, — каже вантажник Сергій Горбань, 38 років. — Усі хочуть солодку Кенді, але її зараз майже немає на базарі. То беруть в основному салатні сорти.
Найбільше на Привокзальному базарі продають цибулю сорту Глобус. Привозять із Херсонщини. Кілограм коштує 14 грн. Є дорожчі сорти на 1–2 грн. Покупці переважно купують одразу сітку — 19–20 кг.
— Фермери мало посадили цибулі. Кажуть, два роки поспіль нічого не заробляли на ній. Тому зробили ставку на зернові. А вона непогано вродила. Її стали масово везти за кордон. Бо в Європі врожай поганий. Ясно, що нашим фермерам вигідніше продавати товар за кордон удвічі дорожче, — продовжує Наталія Григорівна.
— Мені нема де зберігати цибулю. Тому наперед не брав, — підходить підприємець 50-річний Олександр Комісарчук. — Вчора купив сєточку херсонської. Вдома насмажив повну сковороду. Додав солі, цукру. Протушив і повечеряв.
— Пік продажів цибулі був у вересні-жовтні. Тоді вона коштувала 5,50–6,50 гривень. Дорожчати почала з кінця жовтня. Кілограм продавали по 9–10 гривень. Зараз цибулі мало беруть. Частина людей восени добре закупилися. Інші не хочуть за неї великі гроші віддавати. Кажуть, у Вінниці цибуля найдешевша. Найдорожча — у Києві. У супермаркетах коштує більше 20 гривень, — додає Наталія Горбань.
14 гривень коштує найдешевша місцева жовта цибуля на гуртовому базарі в польській столиці Варшаві. Максимальна ціна — близько 18 грн/кг. Імпортну продають по 17–20 грн. Червона цибуля коштує 15–22 грн, як і в Україні.
На гуртовому ринку в іспанській Барселоні жовту цибулю продають по 8–19 грн. Вирощена тамтешніми фермерами.
Коментарі