Ексклюзиви
неділя, 20 серпня 2006 18:41

Селяни побилиcя зі священиками

Автор: фото: Олег ГОЛОВАЦЬКИЙ
  Представники Стрийської єпархії (ліворуч) намагаються пройти через ворота в дворі Покровської церкви села Гірське Миколаївського району на Львівщині. Їх не пускають місцеві селяни (праворуч)
Представники Стрийської єпархії (ліворуч) намагаються пройти через ворота в дворі Покровської церкви села Гірське Миколаївського району на Львівщині. Їх не пускають місцеві селяни (праворуч)

Близько трьох сотень парафіян села Гірське Миколаївського району Львівської області затіяли бійку зі священиками Стрийської єпархії УКГЦ на подвір"ї  церкви Покрови Пресвятої Богородиці.

Селяни гадали, що делегація панотців прибула на захист колишнього пароха Віктора Дмитришина, якого підозрюють у крадіжці старовинних релігійних книг.

— Комісія провела інвентаризацію у церкві, — каже сільський голова Володимир Дудич, 36 років. — Зникли Євангеліони 1605 та 1625 років. У шкіряній оправі, кожна по 3–4 кілограми.

Після інвентаризації отець Віктор до церкви не вертався. Обурені парафіяни перекрили дорогу "Київ — Чоп": вимагали призначити їм нового пароха. Минулої п"ятниці процесія єпархії прийшла в Гірське, щоби врочисто ввести до храму нового настоятеля — 29-річного Василя Подобівського. Але селяни подумали, що з єпархії прибули захищати Дмитришина. Громада захопила церковне подвір"я. Чоловіки міцно підперли браму плечима. Жінки сипали прокльонами.

Канцлер Стрийської єпархії Тарас Пошивак, 29 років, ішов першим. У сутичці парафіяни Гірського розірвали йому фелон, підрясник, подряпали руки. Священикам бабусі ціпками лупцювали плечі, заламували руки, плювали в обличчя. У розпал бійки до села прибули з півсотні міліціонерів. Оточивши священиків, вони провели їх до церкви. Після цього селяни втихомирилися.

— За п"ять років тут поміняли вісім священиків, жоден не догодив, — каже отець Пошивак.

Зараз ви читаєте новину «Селяни побилиcя зі священиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути