Ексклюзиви
середа, 05 квітня 2006 17:56

Плащаницю вишили золотом

До патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві привезли подарунок зі Львова — гаптовану золотом і сріблом плащаницю Ісуса Христа. Її виготовили сестри Святопокровського монастиря Студійського уставу. Монахині самі прикрашали плащаницю дорогоцінним камінням і писали лик Спасителя та ангелів.

— У нашому монастирі вже десять років діє золотошвейна майстерня, — розповідає сестра Георгія (в миру — Галина Припутницька, 34 роки. "ГПУ"). — Сестри вишивають священичі ризи, обруси, покрівці та інші речі, які потрібні у храмі. Мистецтво шити і гаптувати золотими нитками ми перейняли у київських монахинь. Для цієї плащаниці, як і належить, ми використали натуральні матеріали: за основу взяли вишневий оксамит, обшили його золотими та срібними нитками і прикрасили гранатом та перлами. Перед тим обійшли майже всі львівські храми й обдивилися плащаниці. Найбільше цікавилися старовинними. Від задуму до втілення ідеї минуло кілька років.

Плащаниця Ісуса Христа не перший подарунок для собору Воскресіння Христового від галичан. Два тижні тому Івано-Франківська єпархія УГКЦ пожертвувала столичному храмові богослужбові речі для літургії —  престол, проскомидійник і тетрапод.

Зараз ви читаєте новину «Плащаницю вишили золотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути