Ексклюзиви
четвер, 27 вересня 2012 12:55

Як навчитися контролювати свої витрати? Поради фінансового консультанта

Як навчитися контролювати свої витрати? Поради фінансового консультанта
Руслан Юрків: Фінансово грамотним треба бути також для того, щоб не залежати від маніпуляцій влади. Фото надане Русланом Юрківим.

Незалежний фінансовий консультант Руслан Юрків надає консультації щодо ведення особистого та сімейного бюджету. Веде в інтернеті блог, в якому публікує поради щодо розподілу грошей, збереження та інвестування. Вважає, що управління особистими фінансами - єдине, що допоможе людині досягти її цілей.

Сьогодні ведеться багато розмов про фінансову грамотність людини. На цю тему видається багато літератури. Gazeta.ua поцікавилася в Юрківа, чи справді фінансова грамотність така необхідна і для чого вона пересічному громадянину.

Якщо людина хоче мати будинок, авто, квартиру чи дати хорошу освіту своїм дітям, то бути фінансово грамотною вона просто зобов'язана. Наприклад, ви хочете житло, яке коштує 500 тисяч гривень. Щоб придбати його, є два шляхи: зібрати півмільйона або заощадити 250 тисяч на перший внесок, ремонт, меблі, а на решту суми взяти кредит. 250 тисяч вільно можна закумулювати протягом 10 років. Це вийде 25 тисяч на рік, приблизно 2 тисячі у місяць. Тут постає питання: а як заощадити таку суму? І де її зберігати, щоб захистити від інфляції і грабіжників? Коли постають подібні питання, хочеш - не хочеш, а почнеш збирати інформацію. А якщо людина над цим не задумується, то живе від зарплати до зарплати. Причому, тратяться всі гроші, не важливо - це тисяча гривень чи 10 тисяч. Перевірено.

Фінансово грамотним треба бути також для того, щоб не залежати від маніпуляцій влади. Нема нічого легшого - запустити у засоби масової інформації чутку про те, що в економіці спад і долар подорожчає, треба його зараз скуповувати. І при цьому підняти його на кілька копійок. Населення кинеться купувати, а той, кому треба, заробить на цьому хороші суми. Якщо хтось помічав, то з початку грудня євро завжди дешевшає. Людям треба скупитися до свят, вони валюту починають збувати і банкам вигідніше купити її за нижчою ціною. Але проходять свята, і, о чудо, 20 січня євро повертається до своєї попередньої вартості. Насправді ж, якщо людина тримає свої заощадження хоча б у трьох різних валютах, то ніякі коливання курсу їй не загрожують.

Перше, що має людина навчитися робити,- це ставити і прописувати цілі. На 5,10, 20, 30 років. Це її особистий фінансовий план. Далі зробити облік доходів і витрат. Вести їх щонайменше три місяці, щоб зрозуміти, куди ідуть гроші. Далі треба навчитися складати сімейний бюджет, планувати доходи і витрати наперед. Подивитися, які свята потребуватимуть коштів протягом року. Як правило, вони всі у числі - і Новий рік, і дні народження друзів та родичів, на весілля теж запрошують заздалегідь. Проаналізувати запаси продуктів та гардероб, спланувати відпустку. Щодо продуктів краще робити гуртові закупки. Овочі, фрукти, крупи можна закупити на кілька місяців. Тим більше зараз, восени, вони дешевші. На відпустку краще відкладати кожного місяця по 200-300 гривень протягом року, ніж потім брати заробітну плату до і після відпустки, залізти у борги і ще взяти кредит.

Найголовніше - доходи мають перевищувати витрати. Якщо навпаки - це погано. Ви бідна людина, не зважаючи на суму, яку заробляєте. Хай це буде і 20 тисяч гривень. Якщо бачите, що на ваші доходи цілей досягти неможливо, задумайтесь про додатковий заробіток. Або зміну роботи. Усунути треба одне: або ви свої мрії опускаєте під наявні гроші, або гроші дотягуєте до своїх мрій. Іншого не дано. У Європі люди мають по дві-три роботи і це нормально.

Економічна та бухгалтерська освіта вчить зберігати та примножувати гроші інших людей, а не свої власні. Яскравий приклад я сам. За освітою - бухгалтер-аудитор. Пропрацював сім років в відомій виробничій компанії України на посадах від рядового бухгалтера до директора представництва в Західному регіоні. За цей час встиг детально розібратися в нюансах бухгалтерського, фінансового, податкового та управлінського обліку. Втілив в життя десятки успішних комерційних проектів. Заробив немало грошей власникам компанії. Я зводив дебети і кредити великих підприємств, а власний облік доходів і витрат почав вести лише коли одружився і втратив започаткований бізнес. Залишився із боргом у 20 тисяч доларів. Щоб повернути його, заклав квартиру. Після цього задумався, чому так сталося. Почав цікавитися темою управління грошей. До того заробляв по 10-15 тисяч гривень у місяць і всі вони ішли на відпустки, авто, ресторани, розваги. Коротше кажучи, на показуху. Так роблять більшість українців, які починають більш-менш нормально заробляти. У нас вся реклама направлена на споживання і стимулювання покупок саме зараз. Про майбутнє практично ніхто не думає.

Прочитати книги і застосувати знання - дві різні речі. Якщо ви із прочитаної книги не просто взяли на замітку, а й використовуєте рекомендації, то це корисно. А якщо просто прочитали - то гріш ціна всьому прочитаному, скільки б то не було книг. Як правило, так говорять ті люди, які читають, але нічого не застосовують: що такі книги приносять гроші лише авторам. Мені, наприклад, зараз потрібно покращити свої публічні виступи. Я читаю книги по ораторській майстерності. Але не просто читаю, а занотовую, осмислюю, одразу намагаюсь застосувати. Така самоосвіта дає результати.

Найперше порадив би прочитати "Найбагатша людина у Вавілоні" Джорджа Клейсона і "Багатий тато, бідний тато" Роберта Кіосакі. Також - "Пес на ім'я Мані або абетка грошей" Бодо Шефера, "Думай та багатій" Наполеона Хілла, "Як скласти особистий фінансовий план" Володимира Савенка.

Зараз ви читаєте новину «Як навчитися контролювати свої витрати? Поради фінансового консультанта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути