Ексклюзиви
неділя, 23 вересня 2012 12:31

Облігації по $500 від держави вигідніші, ніж долари під матрацом

Облігації по $500 від держави вигідніші, ніж  долари під матрацом
"Це ті ж самі долари, але вони приносять прибутки, на них нараховуються відсотки" ФОТО: obozrevatel.com

З жовтня Міністерство фінансів планує вивести на внутрішній ринок валютні облігації на $ 200-300 млн. Уряд продаватиме українцям облігації номіналом 500 доларів. Продавати цінні папери населенню планують через банківські установи.

У столичного фінансового консультанта Валерія Золотарьова Gazeta.ua поцікавилася, наскільки безпечно купувати облігації і чи поступляться їм місцем доларові депозити.

Наскільки вигідно купувати облігації? Чи не безпечніше класти долари у банк на депозит?

"Відсоткові ставки підказують, що класти долари на депозит буде в першу чергу невигідно. Разом з облігацією покупцям видаватимуть чотири піврічні купони, дохід за яких становить $ 23 – 9 % річних. Виходить, купувати облігації вигідніше, бо відсотки вищі, ніж коли кладете долари на депозити. Банки здебільшого приймають долари на 6-7 % річних.

До того ж це надійніше. Бо банки, які дають високі відсотки на депозити, можуть прогоріти. Забрати звідти свої гроші і прибутки буде непросто".

Кого держава розглядає потенційним покупцем облігацій?

"Багато експертів вважають номінал у 500 доларів завеликим. Держава розраховує на середній клас, а не на студентів, пенсіонерів, і людей, які живуть від зарплати до зарплати. Кабмін хоче, щоб в державну казну попали тіньові кошти, незаконні прибутки у доларах".

Більшість економістів вважають, що випуск валютних облігацій може послабити позиції національної валюти – гривні. Ви згідні з такими думками?

"Це процес безповоротній. Продаж таких облігацій свідчить про те, що держава вкрай потребує грошей. Тому уряд і прийняв постанову про випуск державних облігацій на 200 мільйонів доларів. На руках у населення знаходиться не менше 70 млрд доларів".

Які операції можна буде проводити за допомогою облігацій?

"Це ті ж самі долари, але вони приносять прибутки, на них нараховуються відсотки, - каже Валерій Іванович. - Термін їх обігу – два роки. Продаватимуть цінні папери населенню через Ощадбанк. Облігації будуть неіменні. Їх можна продавати і купувати без паспорта. У будь-який момент облігації можна купити і продати за 500 доларів у будь-якому відділенні Ощадбанку. Дохід виплачуватимуть кожні 6 місяців. Облігаціями можна розрахуватися за автомобіль або квартиру, купити земельну ділянку чи оплатити туристичну поїздку. Люди будуть розраховуватися облігаціями між собою".

Що порадите людям, які збирають гроші на квартиру чи автомобіль, бояться класти їх у банк. Чи варто їм довіритись облігаціям?

"Купити облігації набагато краще, ніж ховати долари у банці чи під матрацом. Але поки що нема чітких умов щодо придбання облігацій. Кабмін обіцяє, що облігації не будуть обкладатися податками. Якщо податку не братимуть і комісійних банк не вимагатиме, то купувати облігації буде вигідно. Але українці не довіряють державі. Навіть у банки депозити вже не так охоче несуть, бо після кризи бояться віддавати свої гроші будь-кому, якими б високими відсотками їх не заманювали. Облігації теж купуватимуть не охоче. Ніхто не впевнений, що взамін їм можна буде отримати і відсотки, і свої кровно зароблені гроші".

Зараз ви читаєте новину «Облігації по $500 від держави вигідніші, ніж долари під матрацом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути