вівторок, 04 вересня 2012 20:00

Українці не чекають значної інфляції - експерт

Українці не чекають значної інфляції - експерт
Економіст вважає, що населення України не очікує значної інфляції. Фото: tsn.ua

Населення України не очікує значної інфляції.

Таку думку висловив економічний та політичний експерт Михайло Міщишен у ефірі "Ера-FM".

"Дані за півроку свідчать, що люди розміщують депозити так: 30% на термін від року до двох, ще 30% на строк до року, і так звані депозити до запиту займають теж третину. Тобто два з трьох українців кладуть гроші в банк і ніякої інфляції не бояться, бо половина вкладів - гривневі", - сказав він, аргументуючи свою позицію.

За його словами, про довіру до гривні свідчить і те, що значна частина вкладників Сбербанку колишнього СРСР залишають компенсації на депозитах.

"Тисяча гривень видається трохи інакше, ніж раніше: її зараз пропонують покласти на депозит у тому ж Ощадбанку. Причому дають пільгові проценти. Практика показує, що половину грошей із цих виплат люди залишають на депозиті. Тобто вони не вірять в знецінення гривні", - зазначив Міщишен.

Експерт також висловив незгоду з думкою про те, що в Україні здійснюється масштабна емісія гривні.

"Ніхто гривню не друкує. Банки зараз скаржаться, що, навпаки, Національний банк дуже стискує гривневу ліквідність - гривні немає. Ситуація така, що друкування грошей у велетенських обсягах відразу ж відбивається на цінах. Щойно ми надрукували гривню - відразу ціни зростають на все, бо товарів залишилося стільки ж, а грошей стало більше. В підсумку гроші знецінюються, ми маємо інфляцію. У нас за підсумками липня зафіксована дефляція", - підкреслив Міщишен.

Нагадаємо, раніше директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова заявила, що в результаті збільшення доходів населення України спостерігається зростання депозитних вкладів.

Зараз ви читаєте новину «Українці не чекають значної інфляції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути