середа, 05 вересня 2012 22:07

В Україні створено вбивчий клімат для бізнесу - експерт

В Україні створено вбивчий клімат для бізнесу - експерт
На думку Сугоняко, в Україні майже повністю зупинилося кредитування. Фото: proosbb.info

В Україні припинилося кредитування населення, бо в країні створено вбивчий для бізнесу клімат.

Про це на прес-конференції в Києві розповів голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Він підкреслив, що в цьому році в Україні кредитування практично немає. Так зокрема, за його словами, темпи зростання кредитування юридичних осіб зменшилися в 4 рази. Також зменшилося й кредитування фізичних осіб.

Водночас темпи зростання банківських зобов'язань скоротилися майже вдвічі.

"Ключова позиція - це те, що банки фактично не кредитують. До жовтня 2011 ми мали постійне зростання обсягів кредитування. Потім відбувся злам, бо почала реалізовуватися нова політика Національного банку, яка була направлена на те, щоби утримувати ліквідність. У результаті в нас практично відсутній приріст кредитів загалом. На жаль, це стосується і кредитування юридичних осіб. Україна перестала кредитувати населення", - підкреслив Сугоняко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Штучне стримування валюти спричинить серйозні наслідки" - Сугоняко

Так само злам відбувся і щодо довгострокових кредитів, розповів він: "У липні вже і короткострокові кредити перестали зростати. Зупиняється кредитування взагалі. Це наслідок боротьби за курс будь-якою ціною".

Така ситуація призвела до того, що люди не бачать майбутнього.

"Вони не можуть прорахувати ні вартість довгострокових кредитів, ні наскільки їх можна взяти. Вони просто відмовляються від цього кредитування. Перспективи не видні. Тому що в Україні створений вбивчий для бізнесу клімат".

Голова АУБ також наголосив, що ситуація складається таким чином, що і населення не хоче брати кредити, і банки не хочуть ці кредити видавати.

"Якщо вільні кошти, які з'являються у підприємства, підприємець не направляє на свій розвиток, а кладе на депозит - це означає, що він зупиняє свій бізнес. Якщо він це робить, то він буде брати кредит?, - пояснює Сугоняко. - Він не прагне брати кредит, а з іншого боку банк не дуже хоче його давати, бо ризики великі".

Зараз ви читаєте новину «В Україні створено вбивчий клімат для бізнесу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути